Szükségünk lenne az aranysakálokra

hirdetes

Szükségünk van a sakálokra

Petra, GE.

Bár sokan félnek ezektől a ragadozóktól, viszont irtásukkal felborítjuk a természet egyensúlyát- jobban mondva már fel is borítottuk, mert a növényevők túlságosan elszaporodtak, ami nincs valami jó hatással a mezőgazdaságra.

Sakál

Félelem..Sokan attól félnek, hogy a Magyarországra visszatelepült aranysakálok veszélyeztetik az őzeket. Viszont ez a WWF szerint egy alaptalan feltételezés, ugyanis most nagyon úgy néz ki, hogy nem az aranysakáloktól kell tartani, hanem attól, hogy a ragadozók megritkításával már egyre nehezebb korlátozni a növényevő állatokat. Ráadásul a sakál nem jelent túl nagy veszélyt a nagyobb vadakra, így az őzre se, mivel elég kis termetű, ezért legfeljebb a kis gidákat tudja elejteni. De a szarvasnál és a vaddisznónál például esélye sincs.

Médiának köszönhetően előitéleteik vannak az embereknek az aranysakálról

A médiának köszönhetően az emberben nem támadnak valami pozitív érzések, ha szóba kerül a sakál, ugyanis egy ragadozóról van szó, amivel valljuk be, nem szívesen futnánk össze az erdőben. Valószínű, részben ennek a félelemnek is köszönhetjük azt, hogy jelentősen megritkultak ezek az állatok. Jelenleg ugyanis korlátlanul lehet vadászni a sakálra és csapdázni is lehet egész évben. Viszont a mérgezése szigorúan tilos, mert az más emlősökre is rossz hatással lehet. Egyébként a sakál nem nagyobb a rókánál és legfeljebb 12 kilót nyom.

hirdetes

Ezzel táplálkozik a sakál

A sakál általában pockokkal és dögökkel táplálkozik. Pont emiatt kifejezetten jót tenne a mezőgazdaságnak és a természetnek is, ha egy ilyen ragadozóval gazdagodna hazánk élővilága. A dögevőknek ugyanis van egy fontos szerepük: megtisztítják a tájat; ráadásul a sakál még a kártevő pockokat is megritkítja. Viszont ezt a jótékony hatásukat mellőznünk kell, mivel nagyon úgy néz ki, hogy felborult a természetben az egyensúly. Ez azt jelenti, hogy a növényevők elszaporodtak, a ragadozók pedig ritkulnak. Viszont ha túl sok növényevő van, az káros hatással lehet a mezőgazdaságra és az erdőkre.

hirdetes

A WWF szerint sok vadásztársaságnak viszont a növényevők túlszaporodása az érdeke és ez megint csak a vadállatok ellen szól. Pedig ennek az apró termetű ragadozónak kifejezetten nagy hasznát vennénk.

Forrás: Eu-infó

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fermentálás (erjesztés)

különböző mikroorganizmus-tenyészetek létrehozása. Célja, hogy a tenyészet szervezetei... Tovább

hegy- és dombvidéki vízrendezés

vízgazdálkodási tevékenység, amely magában foglalja a pangó felszíni vizek elvezetését, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás