Rekordot dönthet a hétvégén tetőző árvíz a Dunán. Számos helyen dolgoznak a gátak megerősítésén.

Árad a Duna

Kucsma Vivien
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Rekordot dönthet a hétvégén tetőző árvíz a Dunán. Számos helyen dolgoznak a gátak megerősítésén. Ennek ellenére egyes területeket szükség esetén evakuálhatnak is.

Rekordot dönthet a hétvégén tetőző árvíz a Dunán. Számos helyen dolgoznak a gátak megerősítésén.

 

 

 

 

Árad a Duna – Belföld

A Duna Komárom-Esztergom megyében péntekre elérheti az eddig mért legmagasabb vízállást. Komáromnál 801 centiméter, Esztergomnál pedig 771 centiméter lesz a várható vízmagasság az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint. Komáromnál a Duna két nap alatt két és fél métert emelkedett. Akárcsak 2002-ben, a Mosoni-Dunán Hédervár, Mecsér és Dunaszentpál, az Öreg-Dunán Ásványráró, Szőgye és Gönyű térségében lehet számítani a legnagyobb áradásra.
 
A Katasztrófavédelem komolyan kezeli az árvízhelyzetet. A Kossuth téren épülő mélygarázs munkagödrébe folyamatosan szivattyúzzák be a vizet, hogy a hétvégi árhullám át ne szakítsa a gödör és a Dunát elválasztó válaszfalat. Ha Budapesten a Duna megközelíti a 860 centiméteres vízállást számítani lehet rá, hogy lezárják Római-partot, korlátozzák a tömegközlekedést és evakuálhatják Csillaghegy bizonyos területeit is.
 
Budapesten már másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Lezárták Pesten az Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között. Várhatóan a hét későbbi napjain már a budai és pesti alsó rakpart útjai is le lesznek zárva. Ha a vízszint tovább megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös Hév vonala is korlátozva lesz.

Árad a Duna – Külföld

Németország déli és délkeleti részén számos településen katasztrófariadó van. A védekezésben a Bundeswehr-t, a német hadsereg alakulatait is bevetették. Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám fenyeget, mint a 2002-es, az évszázad árvizeként emlegetett katasztrófa idején. A német-osztrák határon lévő Passau városában 12,8 méteren tetőzik a Duna az Inn és az Ilz. Ezzel megdőlt az 1501-ben mért legmagasabb, 12,2 méteres vízállás Eddig már több tízezer ember lett kitelepítve.
 
Csehországban is több ezer ember hagyta el az otthonát az áradások miatt. Csehország szerte ötven helyen van harmadfokú árvízkészültség. A kormány majdnem az egész ország területére szükségállapotot hirdetett ki. A mentési munkákban 300 katona is részt vesz. Prágában tanítási szünetet rendeltek el. Prága nyolcadik kerületében mindenki felkészült az evakuálásra. A természeti csapásnak eddig három halálos áldozata is van Csehországban és embert eltűntként kezelnek.
 
Ausztriában a folyók vízszintje továbbra is megközelíti, vagy meg is haladja a 2002-es szintet. Az ár az alsó-ausztriai Kienstocknál várhatóan ma tetőzik. Melk történelmi belvárosát elöntötte a víz. Az Inn kilépett a medréből, Schärding nagy részét pedig ellepte a folyó. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és egy ember meghalt az áradásban. Az áradások további jelentős fennakadásokat okoznak a vasúti közlekedésben és számos utat, főutat is lezártak. 
 
Árad a Duna

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet

a szárított takarmány kvótával szabályozott támogatása 2004/2005. gazdasági évtõl... Tovább

fajtaatalakító keresztezés

—>sertéstenyésztési eljárások, —>szarvasmarha-tenyésztési eljárások,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság