Az amerikai kukoricabogár egyre jobban kezd elterjedni Magyarországon is

hirdetes

Magyarországot is fenyegeti az agresszív bogár

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Óriási területeken okoz károkat Közép-Európában az amerikai kukoricabogár, ezért Magyarország, Ausztria és Románia közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet a növekvő veszélyre az uniós mezőgazdasági és halászati tanács legutóbbi ülésén. Magyarországon a rovar ellen a kukoricaterület legalább egyharmadán kell már védekezni, 200 ezer hektáron pedig a bogár jelentős, 10 százalék feletti károkat okoz.

Magyarországot is fenyegeti az agresszív bogár

Közös nyilatkozatban hívta fel Magyarország, Ausztria és Románia a figyelmet arra, hogy Közép-Európában és a Balkánon óriási területek erősen fertőzöttek amerikai kukoricabogárral, veszélyeztetve ezzel a gazdák megélhetését. A mezőgazdasági és halászati tanács legutóbbi ülésén több tagország osztotta azt a magyar álláspontot, hogy az amerikai kukoricabogár elleni fellépés hatékonyan csak megelőző intézkedésekkel és a célzott kémiai védekezés alkalmazásával valósítható meg.

 

A magyar delegáció ezért közös, uniós intézkedések meghozatalát, a kukoricabogár visszaszorítására irányuló kutatás elindítását, valamint a jelenleg érvényben lévő engedélyezési rendszer felülvizsgálatát javasolta.

hirdetes
Magyarországot is fenyegeti az agresszív bogár

Szakértők szerint a bogár ellen az egymillió hektár feletti hazai kukoricaterület legalább egyharmadán kell már védekezni, de ma körülbelül 200 ezer hektáron okoz jelentős, 10 százaléknál nagyobb kárt. Az USA-ban több éve vannak köztermesztésben olyan GMO-s hibridek, amelyek ellenállók a kártevővel szemben. Sőt olyan GM kukoricafajtáink is vannak, amelyek bizonyos gyomirtók, a kukoricamoly és a kukoricabogár ellen egyaránt rezisztensek. Ugyanakkor e kártevő is alkalmazkodik, így máris kialakulóban van az úgynevezett "szuperbogár", amely ellen az eddigi védekezés már nem mindig kellően hatékony. Ezért újabb genetikai módszerekre vagy egyéb védekezési eljárásokra lehet szükség.

hirdetes

 


Mivel Magyarországon „zéró tolerancia” van érvényben a GMO-növényekkel szemben, ezért szakértők szerint megfelelő termesztéstechnológiával, vetésváltással és növényvédelmi megoldásokkal kell törekedni arra, hogy megelőzzük a károkat. Bár fennáll a veszélye annak, hogy a neonikotinoidos csávázószerek használatának betiltásával a kukoricabogár-kártételek is nőnek, illetve a védekezés többe kerül majd, mert az alternatív növényvédő szerek drágábbak.

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vagyonalap

a gazdálkodó szervezetek összes eszközének, beruházásainak, álló- és forgóeszközeinek... Tovább

juhok konstitúciós típusai

a juhok konstitúcióját (alkatát) külső testalakulásuk és belső élettani tulajdonságaik... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem