Bemutatom Amerika nemzeti parkjait

hirdetes

Amerika kevésbé ismert, csodálatos szép nemzeti parkjai

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Amerika, különösen az Egyesült Államok tele van szebbnél szebb nemzeti parkokkal, amiket évente milliók látogatnak meg, hogy gyönyörködhessenek a háborítatlan természet kincseiben. Sajnos éppen emiatt nem egyszerű olyan parkokat találni az államok területén, ahol valóban zavartalanul élvezhetjük a természetet, hiszen a népszerűbb helyeken naponta akár több százan is megfordulhatnak. Cikkünk célja felhívni a figyelmet azokra az amerikai nemzeti parkokra, amik éppen olyan gyönyörűek, mint a felkapottabb alternatívák, de nem jellemző rájuk az a tömeg, ami más helyeken gyakran előfordul.

Bemutatom Amerika nemzeti parkjait

Voyageurs National Park – Minnesota

A Voyageurs Nemzeti Park területének több mint 40%-át víz borítja. A számtalan tó, és egymáshoz kapcsolódó folyó felfedezése közben a látogatók úgy érezhetik, mintha saját magánszigetükön járnának. 2018-ban összesen durván 240 ezren fordultak meg itt. Télen, amikor a tavak befagynak, lehetőség nyílik sítalpakon vagy motoros szánon bejárni a vidéket, tavasszal és nyáron pedig különböző vadon termő, ehető bogyókkal kényeztethetik magukat az idelátogatók.

Az erdő ősszel merész színekbe öltözik, köszönhetően a vízpartokat szegélyező juhar- és nyárfáknak. Az éjszakai égbolton csillagok ezrei, a Tejút, és időnként az északi sarki fények bukkannak fel, a lenyugvó nap színei pedig káprázatosan tükröződnek vissza a vízfelületekről.

hirdetes

Pinnacles National Park – Kalifornia

A Pinnacles Nemzeti Park kiváló célpont azoknak, akik tavasszal nyíló virágokban szeretnének gyönyörködni. A parkba tavaly durván 220 ezren látogattak el. A parkban számos ösvényt alakítottak ki, amelyeken végigsétálva a látogatók megtekinthetik a helyi vadvirágokat, de olyan vadmadarakat is meg lehet figyelni itt, mint a vándorsólyom, a szirtisas, vagy éppen a kaliforniai kondor. A Pinnacles-ben két talus barlangrendszer is található, amelyek óriási sziklatömbök jóvoltából jöttek létre, és csak arra várnak, hogy minél több érdeklődő fedezze fel őket.

hirdetes

Guadalupe Mountains National Park – Texas

A Guadalupe Mountains Nemzeti Parkot hegyes-kanyonos tájak alkotják, és sivatagos jellege miatt nincs hiány méretes homokdűnékből sem. A park összesen 128 kilométernyi túraútvonal hálózza be, amelyek érintik a sivatagot, a kanyonokat, és a Guadalupe Peak Trail útvonal meghódítói „Texas tetejére” is eljuthatnak, ahonnan leírhatatlan kilátás nyílik a parkra. Texas négy legmagasabb hegycsúcsa található meg a parkban, amelyek ősszel különösen szép látványt nyújtanak. Ezeket a McKittrick Canyon Trail útvonalon érdemes megcsodálni, a park északi részében. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


orrfolyás

az orr- és melléküregei (—>szaglószerv), a légzacskó, a torok, a gége, valamint a... Tovább

triploidok

Diploidok és tetraploidok hibridjei (3n=27),ha az egyik keresztezési partner... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek