Minden, amit tudni érdemes az amarillisz gondozásáról

hirdetes

Boruljon virágba nálad is tél legszebb virága, minden az amarillisz gondozásáról!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Amarillisz gondozása

Az Amarillisz betegségei

Egyik legnagyobb és leggyakoribb betegségük a vörös üszök, ami az egész hagymát elkorhaszthatja. Az üszök megjelenésének legfőbb oka a nem megfelelő gondoskodás, kezelés. Gombás megbetegedések is megtámadhatják, ilyenkor a levelek foltosak lesznek, vagy elszáradnak. Ebben az esetben vágjuk le a beteg részeket és kezeljük a növényt gombaölő szerrel. Másik gyakori kártevő a gyapjas tetű, ami leginkább a bimbókat vagy a hagymát támadja meg. Ilyenkor kezeljük a növényt rovarölő szerrel. 

Az Amarillisz szaporítása

A növény szerencsére sokszor hoz sarjhagymákat, így szaporítása nagyon egyszerű. Ha ezeket a sarjhagymákat leválasztjuk a növényről, máris megkaptuk az új növényünket. Ezeknek a hagymáknak azonban időre van szükségük ahhoz, hogy elég nagyok legyenek a virágzáshoz, ez általában 1-2 év. Érdemes a hagymákat rajta hagyni az anyanövényen, így gyorsabban növekednek. Az Amarilliszt magról is szaporíthatjuk, ez a módszer viszont korántsem olyan egyszerű. Először is egy ecset segítségével be kell poroznunk a virágot, ha megtermékenyült a virágunk, akkor magházat fog hozni. Amikor a magház besárgul, akkor a magok is megértek. Ültessük el a magokat tápanyagdús földbe, és nedvesítsük meg. Pár hét múlva már észre fogjuk venni a sok kis apró növényt, ha pedig elég nagyok lesznek, különítsük el őket! A következő oldalon foglalkozok az Amarillisz téli gondozásával! 

hirdetes

Amarillisz trükkök

Ősszel hagyjuk abba az Amarillisz öntözését, majd miután visszahúzódott a növény, szedjük leg a földet a gyökeréről, és vigyük fagymentes helyre. Ezután várnunk kell legalább két hónapot, ekkor jön el a következő hajtás ideje. Ekkor helyezzük a hagymákat ismét cserépbe. A gyökereket válasszuk szét, majd egyengessük el. Az ültetés előtt érdemes a hagymákat pár órára beáztatni, közben keressünk egy nagyjából kétszer akkora cserepet, mint amekkora a hagyma.

A cserepet töltsük fel tápanyagdús földdel nagyjából a harmadáig, mégpedig úgy, hogy a hagyma kétharmada a talajszint alatt maradjon, de ne érjen az edényhez! Nyomkodjuk meg a földet, miután elültettük a hagymát, majd öntözzük be, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen iszapos! A cserepet tegyük sötét és meleg helyre, így a hagyma időbe életre kap. Egy kis idő múlva meg fognak jelenni a levelek. Ezután következhet az intenzívebb öntözés, ekkor már melegre van szüksége a növénynek, biztosítsuk számára a 23-26 Celsius fokos hőmérsékletet. Mikor megjelenik a növényszár, takarjuk le a növényt, ezt addig tegyük, amíg a szár magassága el nem éri a 4-5 centiméteres magasságot.

hirdetes

Ha elérte, takarjuk ki, mert ilyenkor már fényre van szüksége, helyezzük tehát napos helyre! Amíg nem jelenik meg a növényen a bimbó, addig ne öntözzük, mert különben nem a virágok, hanem a levelek fognak fejlődni! A virágzás beindulása után öntözzük bőségesen, ekkor már tápoldatozhatunk is! A virágzást van lehetőségünk késleltetni is, ha ezt szeretnénk, akkor esténként a növényt hűvös, fagymentes helyre tegyük!

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2023-01-20

Egy üres borosüveg segítségével locsolhatod a növényeidet, amíg távol vagy

Biztosan veled is előfordult már, hogy távol voltál , és egy-két locsolás kimaradt a növényeidnek, egy borosüveg segítségével könnyen orvosolható ez a probléma.

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

víztorony

Vasbetonból v. acélszerkezetből 10-40 m magasságban elhelyezett víztartály, amely a... Tovább

84/2006. (XII. 12.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem