Minden, amit tudni érdemes az amarillisz gondozásáról

hirdetes

Boruljon virágba nálad is tél legszebb virága, minden az amarillisz gondozásáról!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Amarillisz gondozása

Az Amarillisz betegségei

Egyik legnagyobb és leggyakoribb betegségük a vörös üszök, ami az egész hagymát elkorhaszthatja. Az üszök megjelenésének legfőbb oka a nem megfelelő gondoskodás, kezelés. Gombás megbetegedések is megtámadhatják, ilyenkor a levelek foltosak lesznek, vagy elszáradnak. Ebben az esetben vágjuk le a beteg részeket és kezeljük a növényt gombaölő szerrel. Másik gyakori kártevő a gyapjas tetű, ami leginkább a bimbókat vagy a hagymát támadja meg. Ilyenkor kezeljük a növényt rovarölő szerrel. 

Az Amarillisz szaporítása

A növény szerencsére sokszor hoz sarjhagymákat, így szaporítása nagyon egyszerű. Ha ezeket a sarjhagymákat leválasztjuk a növényről, máris megkaptuk az új növényünket. Ezeknek a hagymáknak azonban időre van szükségük ahhoz, hogy elég nagyok legyenek a virágzáshoz, ez általában 1-2 év. Érdemes a hagymákat rajta hagyni az anyanövényen, így gyorsabban növekednek. Az Amarilliszt magról is szaporíthatjuk, ez a módszer viszont korántsem olyan egyszerű. Először is egy ecset segítségével be kell poroznunk a virágot, ha megtermékenyült a virágunk, akkor magházat fog hozni. Amikor a magház besárgul, akkor a magok is megértek. Ültessük el a magokat tápanyagdús földbe, és nedvesítsük meg. Pár hét múlva már észre fogjuk venni a sok kis apró növényt, ha pedig elég nagyok lesznek, különítsük el őket! A következő oldalon foglalkozok az Amarillisz téli gondozásával! 

hirdetes

Amarillisz trükkök

Ősszel hagyjuk abba az Amarillisz öntözését, majd miután visszahúzódott a növény, szedjük leg a földet a gyökeréről, és vigyük fagymentes helyre. Ezután várnunk kell legalább két hónapot, ekkor jön el a következő hajtás ideje. Ekkor helyezzük a hagymákat ismét cserépbe. A gyökereket válasszuk szét, majd egyengessük el. Az ültetés előtt érdemes a hagymákat pár órára beáztatni, közben keressünk egy nagyjából kétszer akkora cserepet, mint amekkora a hagyma.

A cserepet töltsük fel tápanyagdús földdel nagyjából a harmadáig, mégpedig úgy, hogy a hagyma kétharmada a talajszint alatt maradjon, de ne érjen az edényhez! Nyomkodjuk meg a földet, miután elültettük a hagymát, majd öntözzük be, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen iszapos! A cserepet tegyük sötét és meleg helyre, így a hagyma időbe életre kap. Egy kis idő múlva meg fognak jelenni a levelek. Ezután következhet az intenzívebb öntözés, ekkor már melegre van szüksége a növénynek, biztosítsuk számára a 23-26 Celsius fokos hőmérsékletet. Mikor megjelenik a növényszár, takarjuk le a növényt, ezt addig tegyük, amíg a szár magassága el nem éri a 4-5 centiméteres magasságot.

hirdetes

Ha elérte, takarjuk ki, mert ilyenkor már fényre van szüksége, helyezzük tehát napos helyre! Amíg nem jelenik meg a növényen a bimbó, addig ne öntözzük, mert különben nem a virágok, hanem a levelek fognak fejlődni! A virágzás beindulása után öntözzük bőségesen, ekkor már tápoldatozhatunk is! A virágzást van lehetőségünk késleltetni is, ha ezt szeretnénk, akkor esténként a növényt hűvös, fagymentes helyre tegyük!

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

konyhasómérgezés

főként sertésben, ritkábban baromfiban fordul elő, konyhai hulladék, páclé, túlsózott... Tovább

koronafürt (Coronilla)

a pillangósok családjának egyik nemzetsége; fajai közül hazánkban a tarka k(C. varia)... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem