notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit tudni érdemes az amarillisz gondozásáról

Hirdetés

Boruljon virágba nálad is tél legszebb virága, minden az amarillisz gondozásáról!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem sok virágba gyönyörködhetünk télen, ezért kell mindent megtennünk azért, hogy például az amarillisz csodálatosan szép legyen a leghidegebb évszakban! A most következő cikkben mindent elmondunk nektek, amit tudnotok kell ahhoz, hogy meseszép legyen az amarillisz még karácsonykor is! 

Amarillisz gondozása

Egy korábbi cikkünkben már elmondtuk nektek, mit kell tennetek ahhoz, hogy virágba boruljon a karácsonyi kaktuszotok, ezt a cikket ide kattintva tekinthetitek meg, most pedig beszéljünk a tél másik csodájáról, az amarilliszről! 

 

Az Amarillisz bemutatása

Latin nevére két magyarázat is van: az első szerint a görög hippos (ló) szóból ered, ezt azzal indokolják, hogy az összezáródott virágok hasonlítanak a lófejre. A másik változat szerint a szintén görög hippeus (lovas) és astron (csillag) szavakból vezethető le a név eredete.

 

Az Amarillisz, vagy más néven lovagcsillag mára az egyik legnépszerűbb növénnyé nőtte ki magát. Ezt annak köszönheti, hogy gondozása viszonylag könnyű, egy virágba borult Amarillisz pedig szemkápráztató! A hagymájából hosszú, erős szár bújik ki, melyen általában négy virág található, de az sem ritka, hogy a növény egyszerre két szárat hoz. A hatalmas, tölcséres virágai könnyedén irányítják magukra a figyelmet, leveleik viszont jelentéktelenebbek, a virágszárak után bukkannak ki a hagymából.

 

Ezek a levelek általában sötétzöldek, és 40-60 centiméter hosszúságúak. Amikor a hagyma felkészül a nyugalmi időszakára, akkor elsárgulnak és lehullanak, ez nyár végén következik be. Hollandiában is közkedvelt növény, ott számtalan színváltozatot és fajtát alakítottak ki keresztezéssel, illetve nemesítéssel. Manapság a hagymákat Dél-Afrikában termesztik, Európába szárazhagyma formájában hozzák. Most pedig nézzük, mit kell tennünk ahhoz, hogy télen is gyönyörködhessünk ebben a meseszép virágban, a következő oldalon folytatom! 

 

 

Amarillisz gondozása

Az Amarilliszek szerencsére nagyon hosszú életűek, és ez idő alatt sokszor megörvendeztetnek minket meseszép virágaikkal, de csak akkor, ha helyesen kezeljük őket! Virágzásuk idején nagy helyet igényelnek, a gyakori átültetést nem szereti, elég, ha 3-4 évente áthelyezzük nagyobb cserépbe, nyáron pedig ki is ültethetjük a kertbe, hiszen ott nagyon sok tápanyaggal töltődnek fel a hagymák. A növekedési időszakában sok vizet igényel, nyugalmi időszakban viszont szinte szárazon kell, hogy álljanak a hagymák. 

Hirdetés

 

Az Amarillisz betegségei

Egyik legnagyobb és leggyakoribb betegségük a vörös üszök, ami az egész hagymát elkorhaszthatja. Az üszök megjelenésének legfőbb oka a nem megfelelő gondoskodás, kezelés. Gombás megbetegedések is megtámadhatják, ilyenkor a levelek foltosak lesznek, vagy elszáradnak. Ebben az esetben vágjuk le a beteg részeket és kezeljük a növényt gombaölő szerrel. Másik gyakori kártevő a gyapjas tetű, ami leginkább a bimbókat vagy a hagymát támadja meg. Ilyenkor kezeljük a növényt rovarölő szerrel. 

Hirdetés

 

Az Amarillisz szaporítása

A növény szerencsére sokszor hoz sarjhagymákat, így szaporítása nagyon egyszerű. Ha ezeket a sarjhagymákat leválasztjuk a növényről, máris megkaptuk az új növényünket. Ezeknek a hagymáknak azonban időre van szükségük ahhoz, hogy elég nagyok legyenek a virágzáshoz, ez általában 1-2 év. Érdemes a hagymákat rajta hagyni az anyanövényen, így gyorsabban növekednek. Az Amarilliszt magról is szaporíthatjuk, ez a módszer viszont korántsem olyan egyszerű. Először is egy ecset segítségével be kell poroznunk a virágot, ha megtermékenyült a virágunk, akkor magházat fog hozni. Amikor a magház besárgul, akkor a magok is megértek. Ültessük el a magokat tápanyagdús földbe, és nedvesítsük meg. Pár hét múlva már észre fogjuk venni a sok kis apró növényt, ha pedig elég nagyok lesznek, különítsük el őket! A következő oldalon foglalkozok az Amarillisz téli gondozásával! 

 

 

Amarillisz gondozása

Ősszel hagyjuk abba az Amarillisz öntözését, majd miután visszahúzódott a növény, szedjük leg a földet a gyökeréről, és vigyük fagymentes helyre. Ezután várnunk kell legalább két napot, ekkor jön el a következő hajtás ideje. Ekkor helyezzük a hagymákat ismét cserépbe. A gyökereket válasszuk szét, majd egyengessük el. Az ültetés előtt érdemes a hagymákat pár órára beáztatni, közben keressünk egy nagyjából kétszer akkora cserepet, mint amekkora a hagyma.

 

A cserepet töltsük fel tápanyagdús földdel nagyjából a harmadáig, mégpedig úgy, hogy a hagyma kétharmada a talajszint alatt maradjon, de ne érjen az edényhez! Nyomkodjuk meg a földet, miután elültettük a hagymát, majd öntözzük be, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen iszapos! A cserepet tegyük sötét és meleg helyre, így a hagyma időbe életre kap. Egy kis idő múlva meg fognak jelenni a levelek. Ezután következhet az intenzívebb öntözés, ekkor már melegre van szüksége a növénynek, biztosítsuk számára a 23-26 Celsius fokos hőmérsékletet. Mikor megjelenik a növényszár, takarjuk le a növényt, ezt addig tegyük, amíg a szár magassága el nem éri a 4-5 centiméteres magasságot.

 

Ha elérte, takarjuk ki, mert ilyenkor már fényre van szüksége, helyezzük tehát napos helyre! Amíg nem jelenik meg a növényen a bimbó, addig ne öntözzük, mert különben nem a virágok, hanem a levelek fognak fejlődni! A virágzás beindulása után öntözzük bőségesen, ekkor már tápoldatozhatunk is! A virágzást van lehetőségünk késleltetni is, ha ezt szeretnénk, akkor esténként a növényt hűvös, fagymentes helyre tegyük! 

 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-19

Mire jó az okra, és hogyan termeszthetsz magadnak otthon?

Az egyik legnépszerűbb észak-afrikai zöldséget mutatom most be nektek, ami szerencsére egyre inkább kezd elterjedni Európában is. Tudjatok meg mindent az okráról!

2019-07-18

Mik azok az allelopatikus növények (és hogyan bánj velük)

Az allelopatikus növények eszméletlen károkat képesek okozni kertünkben, sajnos azonban mégis kevesen ismerik őket. Most mindent elmondunk az allelopatikus növényekről!

2019-07-15

Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése

A majoránna gondozásáról, a majoránna neveléséről fogok most elmondani mindent! Olvasd el cikkünket, és ismerd meg közelebbről te is a majoránnát!

2019-07-18

A két legjobb módszer függőleges kerted öntözésére

A függőleges kerteket gazdaságosan öntözhetjük, ehhez nyújtunk most nektek egy kis segítséget. Cikkünkben két megoldást találhattok a függőleges kertek öntözéséhez.

2019-07-16

Megjelent a gyapjaslepke, így védekezz ellene!

A gyapjaslepke idén sem kíméli a növényeket, tömeges megjelenésre kell számítani. Éppen ezért most megmutatom a legjobb, leghatékonyabb védekezési módokat a gyapjaslepke ellen!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-06-25

A leander betegségei

Leander betegségei – Mik azok a leander betegségek, amikkel meg kell küzdenünk? Bemutatjuk a leander betegségeit, és elmondjuk, hogyan védekezhetünk a leander betegségei ellen!

2019-06-13

Minden, amit egy kertésznek a mirtuszdió termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkemben egy nagyon sokoldalú csodanövényt fogok bemutatni nektek, ami nem más, mint a mirtuszdió. Ismerkedjetek meg közelebbről a mirtuszdióval.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
475 833
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 013 991
Közösség

nyálzás (nyálfolyás)

a normális v. fokozott mennyiségben termelődött nyál az állat szájából a külvilágra... Tovább

lóöszvér

lókanca és szamárcsődör ivadéka. Az anyai hatás megnyilvánulásaként szervezete finomabb,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 161

Átlagos értékelés: 4.9

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem