A takarmány és az alom tárolása, helyigény, trágya tárolása, komposztálás

LOVARDÁK, ISTÁLLÓK TERVEZÉSE, ÉPÍTÉSE (IX.)

Hirdetés

A ló legfontosabb takarmányai a zab és a széna. Helyettesítés vagy kiegészítés gyanánt árpát vagy granulált tápot és egyre inkább szilázst etetnek.
A takarmány és az alom tárolása, helyigény, trágya tárolása, komposztálás

3.7 A takarmány és az alom tárolása

A ló legfontosabb takarmányai a zab és a széna. Helyettesítés vagy kiegészítés gyanánt árpát vagy granulált tápot és egyre inkább szilázst etetnek.

Alomként leggyakoribb a szalma, és gyaluforgácsot is használnak. A tőzeg (a
tőzeglápok védelmében) már nem ajánlható alomanyagként.

3.7.1 Helyigény

A takarmányok és az alom helyigénye a lovak számától és a tárolási idő hosszától függ.

Különösen a széna ára változik jelentősen évszakonként, ezért tárolására az egész évre be kell rendezkedni. Az abrakok vagy tápok ára nem mutat nagyobb évszakonkénti ingadozást, tárolásukra egy hónapot lehet számítani. Mivel a vásárolt szalma áringadozása sem nagymértékű, tárolására elég háromhavi mennyiségnek megfelelő helyet tervezni. (Természetesen olcsóbb, ha maga a lovarda végzi el a szalma betakarítását, ez esetben viszont az egész évi mennyiség elhelyezésére szolgáló tárolóhelyről kell gondoskodni.) A gyaluforgácsos almozás kisebb tárolási kapacitást tesz szükségessé, mint a szalma esetében. A helyigény meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy az alomanyag milyen formában szerezhető be:

a szalma préselt vagy nagybálában,

a gyaluforgács ömlesztve vagy bálában.

A 10. táblázat a zab, a széna és a szalma helyigényét mutatja a felhasználás és a tárolási idő alapján.

 

3.7.2 A helyiségek tervezése és elhelyezése

A személyzet munkáját megkönnyíti, ha a raktárhelyiségek közvetlenül csatlakoznak az istállóépülethez. A szükséges helyiségeket vázlatosan a 35. ábrán láthatjuk.

Széna, szalma és gyaluforgács tárolására száraz, jól szellőző, legalább fedett, de inkább zárt raktárhelyiségek szükségesek.

Az abrakot (zab, árpa, takarmánykiegészítő) a kisebb lovardákban zsákokban szerzik be, nagyobb vállalkozásoknak érdemes egy vagy több silót építeni a tároláshoz.

A szemes takarmányok silóját leghelyesebb közvetlenül a takarmánykamrához építeni. Az utóbbit úgy méretezzük, hogy zabzúzó, esetleg portalanítószer-kezetet, takarmánykocsit és más, az etetéshez szükséges eszközöket (pl. vödröket) is tárolhassunk benne. Az abraksilók légáteresztő kialakításúak legyenek.

A zöldtakarmány rövid ideig fedett lapon is tárolható a szabadban. A sárgarépát hideg, de fagymentes helyiségben raktározzuk, amelyet esetleg még bérelni is érdemes.

A fűszilázs etetése a lovak egyre gyakoribb (széna-) allergiája miatt mindinkább terjed. Befedése vagy nagybálák esetén fóliával való begöngyölése elengedhetetlen. A csomagolóanyag megvásárlásakor figyelembe kell venni megsemmisítésük a környezetre gyakorolt hatását (bizonyos fóliák elégetésekor csak szén-monoxid és víz keletkezik).

Hirdetés

Áthajtósiló berendezése csak nagyobb állományokban indokolt, ezért főként nagybálákat használnak, amelyek több fóliarétegbe vannak begöngyölve. Ezeket a bálákat a szabadban, lehetőleg homokrétegen tároljuk, hogy az egerek okozta kárt mérsékeljük.

3.8 A trágya tárolása

A ló naponta 1020 kg bélsarat és 510 l vizeletet ürít. A szakirodalom az alom (szalma) mennyiségétől függően egy évre az alábbi trágyamennyiségeket adja meg.

3.8.1 A szalmás trágya tárolási ideje és helyszükséglete

A szalmás trágya helyszükségletét a különböző alommennyiségtől és a tárolás időtartamától függően a 12. táblázat mutatja.

A trágyatároló hely nagysága a lovak számától, de döntő mértékben a további felhasználástól függ. Az alábbi lehetőségek jöhetnek szóba:

saját, mezőgazdasági felhasználás,

értékesítés kertészetek, gombatermesztők, földművelő vállalkozások számára,

komposztálás, amelynek végterméke saját célra vagy eladásra (pl. kis kertészeteknek) egyaránt felhasználható.

A trágyatárolás helyének megválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

a trágyatároló higiéniai megfontolások alapján ne legyen túl közel az istállóhoz és ne legyen a szélnek kitett oldalon sem (legyek, szag),ha az istálló messze van a trágyatárolótól, kocsira vagy konténerbe gyűjthető a naponta keletkezett trágya, amit a kocsival való kitrágyázáskor mélyebben vagy rámpára helyezhetünk,a trágyatárolót a kiszáradás és a kihűlés elkerülésére félárnyékban és szélárnyékban helyezzük el,

alapja betonlemez legyen, amely enyhén lejt a hígtrágyagödör felé,

a töltő- és kitárolóoldalt tartsuk szabadon, hogy a homlokrakodó elférjen (ehhez kb. 8 m hely szükséges),

a trágya eladásakor a bejárat kellően széles és teherbíró legyen egy teherautó számára ha a trágyát pl. gombatermelőnek értékesítjük és/vagy komposztáljuk, szükséges a szalmás és a forgácsos trágya el-különítése,

a hígtrágya el-helyezését az építési rendeletek szabályozzák.

3.8.2 A komposztálás

Bár munkaigényes volta miatt a komposztálás ez idáig kevéssé terjedt el, jelentős előnyei miatt mégis foglalkozunk e témával.

A trágya komposztálása jelentős előnyökkel jár: a legyek és petéik, valamint az
élősködő férgek lárvái nem fejlődnek a komposztban, ráadásul értékes humusz- és tápanyagforráshoz is jutunk. A komposztot felhasználhatjuk saját vállalkozásunkban (pl. a legelőkön vagy egyéb zöld területeken), de a friss trágyánál magasabb áron el is adhatjuk.

A komposztálás aerob, vagyis oxigén jelenlétéhez kötött folyamat.

Hirdetés

A prizmák félkör keresztmetszetűek, kb. 1,52,5 m szélesek és 1,01,8 m magasak, hosszuk tetszés szerinti, egymástól való távolságuk 2 m. Oldalsó felületük ferde; csapadékban gazdag vidéken hegyesebbek, szárazabb vidékeken inkább trapéz alakúak.

Kialakításuk trágyaszóróval gépesíthető. Tervezésükkor gondoskodjunk kellően szilárd talajról, ami esős időben is lehetővé teszi a zavartalan ki- és behajtást.

A komposztáláskor állandóan gondoskodni kell a kielégítő nedvességtartalomról (a vízhez való csatlakozás lehetősége igen fontos), mert a száraz lótrágya hajlamos a túlmelegedésre, a bomlás folyamata pedig akkor a legkedvezőbb, ha a nedvességtartalom 4060% közötti.

46 hét alatt a gombás lebomlás folyamata általában lezárul, a komposztálás higiéniai célját betölti, és létrejön az

Az érett komposzt kb. 36 hónap alatt alakul ki. (A gyaluforgács komposztálása lényegesen tovább, legalább 12 hónapig tart, tőzeget pedig a környezetvédelmi okokból ne használjunk alomanyagnak.) Háromhavi komposztálódási időt feltételezve lovanként 15 m2-nyi helyre van szükség.

Schuchardt és Frank beszámol egy német mezőgazdasági géptani kutatóintézetben folyó kísérletről, amelynek célja a lótrágyából való hőnyerés. Egy lovardában egy 7,1 m2 alapterületű trágyahalomra hőtárolót helyeztek, és ily módon 10 ló trágyájából napi 1,1 kWh-nyi hőt nyertek. Ez lovanként átlagosan 48 W teljesítményt és a trágyában levő energia kb. 3%-ának kivonását jelenti. A berendezés amortizációs idejét (az építési és áthelyezési időt leszámítva) 68 évre becsülték.

Másutt a 40 ló trágyáját gyűjtő tároló alsó lemezébe és oldalfalaiba építették be a hőtárolót. Ily módon naponta 54 kWh meleget nyertek a trágyából, ami lovanként átlagosan 56 W-ot, a trágya energiájának pedig 3,4%-os kivonását mutatja.

A kutatók kiszámították, hogy hány ál-latra van szükség egy négyszemélyes ház-tartás fogyasztási igényeinek fedezéséhez. Eszerint a melegvíz-szolgáltatás energiaigényét már viszonylag kevés, kb. 5, 500 kg tömegű állat kielégítené, a
fűtéshez viszont kb. 135 ló trágyájából kivont hőenergia volna szükséges.

 

Forrás: Mezőgazda Kiadó:

LOVASAKADÉMIA 9.

LOVARDÁK, ISTÁLLÓK TERVEZÉSE,

ÉPÍTÉSE c. könyv.

A könyv kapható a KÖNYVISTÁL-LÓBAN, megrendelhető: Mezőgazda Kiadó, 1165 Bp., Koronafürt u. 44. Lev. cím: 1631 Bp., Pf. 16.

T.: 407-1020, F.: 407-1020/32

E-mail: mezomark@axelero.hu

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

ellés előtti megfekvés

gyűjtőfogalma annak az állapotnak, amikor az előrehaladottan vemhes állat, viszonylag jó... Tovább

Gazdit Keresõ Érdi Kutyák és Macskák

Állatvédõ szervezet Menhelyünk sajnos nincsen, ideiglenes befogadóként próbálunk segíteni... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.