Almás-fahéjas csiga recept, Almás-fahéjas csiga elkészítése, Almás-fahéjas csiga öntettel

Almás-fahéjas csiga recept- ez a legújabb őszi kedvencünk

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az alma és a fahéj páros megunhatatlan őszi fűszerezés, ami a pitén, teán, tejberizsen túl még a csigáknak is nagyon jól áll. Ha szereted a fahéjas csigát, akkor ezt a receptet is ki kell próbálnod, imádni fogod!

Almás-fahéjas csiga recept

Süssünk almás-fahéjas csigát

Nekem nagy kedvencem a fahéjas csiga. Ősszel pedig egyébként is egyre jobban előtérbe kerülnek a fahéjhoz hasonló karakteres fűszerek. Történetesen a fahéj tökéletes kiegészítője az almának, számos sütemény ennek a tökéletes íz harmóniának kihasználásával készül. Miért ne csináljunk, egy fonom almás-fahéjas csigát is, e két íz segítségével? Hát csináljunk! Mutatom is a tökéletes receptet, amit még sok-sok évvel ezelőtt találtam a Receptneked oldalán.

Hozzávalók az almás-fahéjas csigához

A tésztához:

  • 56 dkg liszt
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 6 alma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál citromlé
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál fahéj
  • 6 evőkanál vaj

A mázhoz:

  • 5-6 evőkanál porcukor
  • tej 

Az almás-fahéjas csiga elkészítése

  • Első lépésként a tejet langyosra melegítjük, vagy a gázon, vagy a mikrohullámú sütőben, majd a langyos tejben elkeverünk 1 evőkanálnyi cukrot, és beleszórjuk a szárított élesztőt is. Előveszünk egy másik edényt, tálat, és abba leszitáljuk a lisztet, és egy csipet sót is adunk hozzá, majd pedig a tojás, és a felolvasztott vaj is mehet bele a lisztbe. Amikor már látjuk, hogy az élesztő felfut, azt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd robotgéppel 5 percig dagasztjuk, ezután pedig letakarva kelesztjük meleg helyen, olyan 40-50 percet. 
  • Amíg kel a tészta hozzálátunk a töltelékhez, ehhez meg kell pucolni, majd apró kockákra vágni az almákat. Majd egy edénybe elkeverjük a cukrot a bajjal, amikor a cukor már felolvad, egynemű krém lesz belőlük, hozzáadjuk az almákat, és rászórjuk a fahéjat, vaníliás cukrot, és a citrom reszelt héját, valamint levét is. Ezt a keveréket folyamatos keverés mellett kezdjük el karamellizálni, akkor húzzuk le a tűzről, amikor már besűrűsödött a lé, és az alma szépen összeesett. 
  • Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen 40*60 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a tölteléknek szánt fahéjas, karamellizált almát egyenletesen eloszlatjuk rajta, és feltekerjük. A tekerést a hosszabbik oldalánál kell kezdeni, majd a tekercset 2 ujjnyi szeletekre felszelni, amik a csigákat fogják adni.
  • Egy megfelelő méretű tepsit sütőpapírral bélelünk, és beletesszük az almás-fahéjas csigáinkat. Fontos, hogy hagyj köztük megfelelő helyet, hiszen a kelt tészta sütés közben megnő. Kend át olvasztott vajjal a csigákat, majd hagyd 21-30 percig kelni. 
  • 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perig kel sütni az almás-fahéjas csigákat. Ha megsültek, akkor még nincs vége a folyamatnak, most jön az a lépés, hogy a porcukrot elkeverjük annyi tejjel, hogy sűrűn folyó máz legyen, majd a kisült csigák tetejére csorgatjuk és tálaljuk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-25

Ismerd meg az egérdinnyét: apró csodagyümölcs a kertedben

Ismerd meg te is az egérdinnyét, más néven Mexikói mini datolyauborkát! Ez a különleges gyümölcs könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-25

Ezek lehetnek az okai annak, hogy nem érik be teljesen a szeder

Te is azt tapasztalod, hogy a szeder bokrod tele van nem teljesen beérett, pirosan maradt gyümölcsökkel, amiknek az íze sem az igazi? Ezt kell, hogy tudd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhok konstitúciós típusai

a juhok konstitúcióját (alkatát) külső testalakulásuk és belső élettani tulajdonságaik... Tovább

Egészség

1948-as megalakulásakor az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet