Az almamoly elleni, új hatásmechanizmusú rovarölő szer: MADEX

Ujvári István
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az alma legfontosabb kártevője a gyümölcsöket károsító 2- 3 nemzedékes almamoly. Az ellene való védekezést nagyban nehezíti, hogy csak kevés hatóanyagcsoport áll rendelkezésre, ezek közül is sok ellen már rezisztencia alakult ki. A folyamatos szerkivonások és a környezetterhelés csökkentése iránti egyre növekvő vásárlói igények megkövetelik a célzott időzítést és a fajspecifikus készítmények használatát.

Almamoly elleni rovarölő szer

Az idei évtől már a Magyarországon is forgalomba kerül a Nyugat-Európai almatermesztők körében már jól ismert és népszerű Madex. Ez egy almamoly elleni rovarölő szer, melynek hatóanyaga a természetben is előforduló almamoly-granulovírus . Ez a vírus egy szuperszelektív hatást tesz lehetővé, ami azt jelenti, hogy csak az almamolyt fertőzi meg és pusztítja el. A készítmény megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is és emellett a hatékonysága is kitűnő. A készítmény almában, körtében, birsalmában és dióban használható hagyományos, integrált és ökológiai termesztésben egyaránt.

A granulovírus

A granulovírust a táplálkozása során veszi fel a kártevő. Egy fiatal, L1-es lárva részére már 2-3 vírusrészecske elfogyasztása is elegendő, hogy az almamoly lárva elpusztuljon, de annál gyorsabban pusztul el, minél több vírust vesz fel. Ezért a kártétel megelőzése érdekében fontos a fiatal lárvák elleni megfelelő időzítés. Egy idősebb lárva esetében nagyobb mennyiségű vírus felvételére van szükség. A megfelelő mennyiségű vírus felvétele után a fertőzött almamoly lárva 2-4 nap alatt elpusztul, és teteméből újabb vírusok szabadulnak ki és tovább fertőzik az állományt. Azonban fontos tulajdonsága a granulovírusnak, hogy kevesebb vírus felvétele esetén azonnal nem is pusztul el a lárva, de hordozza a vírust, amely sokasodik benne és egy későbbi stressz (vedlés, bábozódás) hatására biztosan elpusztítja a kártevőt. Így egy hosszú távú populációcsökkentő hatása is van a Madex-nek, hiszen a fertőzött lárva nem gyógyul meg, tehát nem hozhatja létre a következő nemzedéket.

A Madex felhasználása

A Madex felhasználását mindig az első nemzedék keléséhez kell időzíteni ugyanis az első nemzedék egy része közvetlenül áttelelésre vonul és csak a következő évben fog kifejlődni, így ha ez ellen nem védekezünk a Madex-szel akkor a következő évben egy egészséges populáció kezdi meg a szezont. Továbbá az első nemzedék esetében a petéket a nőstény lepkék még a levelekre helyezik, így sokkal hosszabb utat tesznek meg a kelő lárvák amíg a gyümölcsökig eljutnak. Így több vírust vesznek fel, ami a gyors pusztulásukhoz fontos. A kezelés hatékony elvégzéséhez szükséges a helyes időzítés, amely hőösszegszámításos módszerrel végezhető el. A feromoncsapdát kb. április 15-20 közötti időszakban kell kihelyezni, majd legalább hetente 2-3 alkalommal ellenőrízni azt. Amikor a csapda először stabilan fog, azaz 4-5 fogás van az egymás követő napokon, akkor ettől a naptól kezdve kell a napi középhőmérsékletet is mérni. Minden rovarnak van egy biológiai nulla pontja ami alatt nem fejlődik, ez az almamoly esetében a 10 C° fok. Ezért a napi középhőmérsékletek 10 fok feletti értékeit kell a stabil rajzáskezdettől napról napra összeadni, s mikor ez az ún. aktív hőösszeg eléri a 85-öt akkor kell a kelő lárvák ellen elkezdeni a védekezést a Madex-szel.

Almamoly elleni további stratégiák

Az éves védekezés tervezésekor több almamoly elleni stratégia is a lehetséges, az alap kezelések légyege, hogy egy nemzedék ellen 2-3-szor illesszük be a Madex-et 100 ml/ha-os dózissal, mindig az első nemzedék ellen kezdve az alkalmazást. Így megbetegíthetjük a populációt, ezen kívül az anti-rezisztencia stratégiának is megfelel technológiánk. Erősen molyfertőzött ültetvényben a Madex előtt még egy ovicid készítményt is érdemes használni. Ökológiai almatermesztésben a megosztott kezelés is lehetséges, amikor 6 naponta 50 ml-es dózisban juttatják ki a Madex-et.


Nagyon jól kombinálható a Madex az Isomate feromonokal erős almamoly populáció ellen a hazai és külföldi a tapasztalatok alapján. Ilyen, feromon légtértelítéssel kombinált felhasználás esetén szintén már az első nemzedék ellen kell a Madex-et használni, de ebben az esetben csak az első kezelést kell 100 ml–el végezni s utána elég az 50 ml/ha mennyiség is.

A Madex technológia szintű felhasználása minden termelő számára előnyös mivel egy kiváló hatékonyságú készítmény amely könnyen beilleszthető a permetezési stratégiába és egy teljesen új hatásmóddal rendelkezik az almamoly lárvák ellen.

Ujvári István, növényorvos
Biocont Magyarország Kft.
www.biocont.hu

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

zöldbab-betakarító gép

a forgalomban levő gépek kétféle rendszerűek. Az egyik típusúnál a szedőujjak... Tovább

medence

az állat törzsének hátulsó szakasza. Tájékai: a kereszttájék, ehhez csatlakozik kétoldalt... Tovább

Tovább a lexikonra