Így védekezz az almák fertőző betegségei ellen!

Az alma rettegett betegsége: így védekezz ellene!

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tavasz nem csak a fák metszésének időszaka, érdemes ilyenkor több figyelmet fordítanunk fáink és cserjéink egészségére is. Az almaültetvényekben számos kórokozó gomba jelenhet meg, amik ellen jobb előbb elkezdeni a védekezést, mint később. Nézzük milyen gombás betegségek támadhatják meg almáinkat és hogyan tudunk védekezni ellenük.

alma betegségei

Ventúriás varasodás az almánkon


A gombák okozta betegségek egyik legsúlyosabbja a ventúriás varasodás, amely csapadékos időjárás esetén okozhat jelentős károkat alma termésünkben. Erre a betegségre leginkább érzékeny almafajta a Starking fajtakör, de nagyon érzékeny még a Jonagold és a Gála is. A gomba kórokozói a már lehullott, fertőzött levelekben telepszik meg és éli túl a telet. A vegetáció során bármikor előfordulhat a fertőzés, de a legtöbb megbetegedés május közepétől kezdődik, amikor intenzíven elkezdenek növekedni a hajtások. A gomba kórokozója nem csak a leveleket, de a termést is megtámadja!

Hogyan ismerheted fel a fertőzöttséget?


A kártétel nyomán a levélen először 5-10 mm átmérőjű, kerek és halványzöld, a levél színe felé kidomborodó foltok jelennek meg, majd a foltokon barna és bársonyos konídiumtartó gyep jelenik meg. Végül a levélfolt elhal, ami szürkésbarna színt eredményez.
A fiatal gyümölcsökön először apró folt látható, de ahogy növekszik, a folt is egyre nagyobb sötétbarna folttá növi ki magát. Ennek következtében a gyümölcs féloldalassá válik és enyhén megrepedezik. 

alma betegség

Hogyan védekezz a ventúriás varasodás ellen?


A betegség kórokozója kedveli a csapadékos és meleg időjárást, amikor a levelek sokáig nedvesek maradnak, ezért az erős hajnali harmatképződés tökéletes feltételt biztosító körülmény lehet a betegség megjelenésére. 
A védekezést lemosó permetezéssel kezdjük minden esetben, majd a kezdetekben hetente vagy 10 naponta használjunk kontakt hatású szert is a permetezéshez! A tűzelhalás ellen is hatásos, ha pirosbimbóig permetezünk réztartalmú szerekkel, a későbbiekben viszont már csak rézmentes szereket alkalmazhatunk egészen a hajtásnövekedés kezdetéig. Ebben az időszakban rengeteg új levél képződik, ezért a védekezésre alkalmas szerek és kontakt szerek kombinációját ajánlott alkalmazni, ugyanis magában a kontakt szer nem ad megfelelő védelmet és csak a felszívódó szerek alkalmazásával tudunk ellenállóságot kiváltani. A kombinációkat 3-4 alkalommal használhatjuk!

Kattints a következő oldalra, hogy megismerd az almák másik nagy ellenségét!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-07

Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig

Elhoztam nektek egy átfogó sárgarépa termesztés útmutatót, ami nagy segítség lehet lépésről-lépésre elmagyarázva ennek az isteni zöldségnek a termesztéséhez!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

70/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

A bor forgalombahozatali járulék megfizetésének, kezelésének és felhasználásának... Tovább

67/2006. (IX. 15.) FVM rendelet

az egyszerûsített területalapú támogatások és a vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Kertészet