Így védekezz az almák fertőző betegségei ellen!

hirdetes

Az alma rettegett betegsége: így védekezz ellene!

ZH

A tavasz nem csak a fák metszésének időszaka, érdemes ilyenkor több figyelmet fordítanunk fáink és cserjéink egészségére is. Az almaültetvényekben számos kórokozó gomba jelenhet meg, amik ellen jobb előbb elkezdeni a védekezést, mint később. Nézzük milyen gombás betegségek támadhatják meg almáinkat és hogyan tudunk védekezni ellenük.

alma betegségei

Ventúriás varasodás az almánkon


A gombák okozta betegségek egyik legsúlyosabbja a ventúriás varasodás, amely csapadékos időjárás esetén okozhat jelentős károkat alma termésünkben. Erre a betegségre leginkább érzékeny almafajta a Starking fajtakör, de nagyon érzékeny még a Jonagold és a Gála is. A gomba kórokozói a már lehullott, fertőzött levelekben telepszik meg és éli túl a telet. A vegetáció során bármikor előfordulhat a fertőzés, de a legtöbb megbetegedés május közepétől kezdődik, amikor intenzíven elkezdenek növekedni a hajtások. A gomba kórokozója nem csak a leveleket, de a termést is megtámadja!

Hogyan ismerheted fel a fertőzöttséget?


A kártétel nyomán a levélen először 5-10 mm átmérőjű, kerek és halványzöld, a levél színe felé kidomborodó foltok jelennek meg, majd a foltokon barna és bársonyos konídiumtartó gyep jelenik meg. Végül a levélfolt elhal, ami szürkésbarna színt eredményez.

hirdetes
A fiatal gyümölcsökön először apró folt látható, de ahogy növekszik, a folt is egyre nagyobb sötétbarna folttá növi ki magát. Ennek következtében a gyümölcs féloldalassá válik és enyhén megrepedezik. 

alma betegség

Hogyan védekezz a ventúriás varasodás ellen?


A betegség kórokozója kedveli a csapadékos és meleg időjárást, amikor a levelek sokáig nedvesek maradnak, ezért az erős hajnali harmatképződés tökéletes feltételt biztosító körülmény lehet a betegség megjelenésére. 
A védekezést lemosó permetezéssel kezdjük minden esetben, majd a kezdetekben hetente vagy 10 naponta használjunk kontakt hatású szert is a permetezéshez! A tűzelhalás ellen is hatásos, ha pirosbimbóig permetezünk réztartalmú szerekkel, a későbbiekben viszont már csak rézmentes szereket alkalmazhatunk egészen a hajtásnövekedés kezdetéig. Ebben az időszakban rengeteg új levél képződik, ezért a védekezésre alkalmas szerek és kontakt szerek kombinációját ajánlott alkalmazni, ugyanis magában a kontakt szer nem ad megfelelő védelmet és csak a felszívódó szerek alkalmazásával tudunk ellenállóságot kiváltani. A kombinációkat 3-4 alkalommal használhatjuk!

hirdetes

Kattints a következő oldalra, hogy megismerd az almák másik nagy ellenségét!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

További cikkek ebben a témában


Florida

Takarmányborsó Cél: tavaszi zöldtakarmány Leírás:A mag kerek alakú, sárga. Levélkés... Tovább

üzemi előrejelzés

a mg. nagyüzemben az üzemi szakemberek által végzett ->előrejelzés. Az üzem növényvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Kertészet