Így védekezz az almák fertőző betegségei ellen!

hirdetes

Az alma rettegett betegsége: így védekezz ellene!

ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tavasz nem csak a fák metszésének időszaka, érdemes ilyenkor több figyelmet fordítanunk fáink és cserjéink egészségére is. Az almaültetvényekben számos kórokozó gomba jelenhet meg, amik ellen jobb előbb elkezdeni a védekezést, mint később. Nézzük milyen gombás betegségek támadhatják meg almáinkat és hogyan tudunk védekezni ellenük.

alma betegségei

Ventúriás varasodás az almánkon


A gombák okozta betegségek egyik legsúlyosabbja a ventúriás varasodás, amely csapadékos időjárás esetén okozhat jelentős károkat alma termésünkben. Erre a betegségre leginkább érzékeny almafajta a Starking fajtakör, de nagyon érzékeny még a Jonagold és a Gála is. A gomba kórokozói a már lehullott, fertőzött levelekben telepszik meg és éli túl a telet. A vegetáció során bármikor előfordulhat a fertőzés, de a legtöbb megbetegedés május közepétől kezdődik, amikor intenzíven elkezdenek növekedni a hajtások. A gomba kórokozója nem csak a leveleket, de a termést is megtámadja!

Hogyan ismerheted fel a fertőzöttséget?


A kártétel nyomán a levélen először 5-10 mm átmérőjű, kerek és halványzöld, a levél színe felé kidomborodó foltok jelennek meg, majd a foltokon barna és bársonyos konídiumtartó gyep jelenik meg. Végül a levélfolt elhal, ami szürkésbarna színt eredményez.

hirdetes
A fiatal gyümölcsökön először apró folt látható, de ahogy növekszik, a folt is egyre nagyobb sötétbarna folttá növi ki magát. Ennek következtében a gyümölcs féloldalassá válik és enyhén megrepedezik. 

alma betegség

Hogyan védekezz a ventúriás varasodás ellen?


A betegség kórokozója kedveli a csapadékos és meleg időjárást, amikor a levelek sokáig nedvesek maradnak, ezért az erős hajnali harmatképződés tökéletes feltételt biztosító körülmény lehet a betegség megjelenésére. 
A védekezést lemosó permetezéssel kezdjük minden esetben, majd a kezdetekben hetente vagy 10 naponta használjunk kontakt hatású szert is a permetezéshez! A tűzelhalás ellen is hatásos, ha pirosbimbóig permetezünk réztartalmú szerekkel, a későbbiekben viszont már csak rézmentes szereket alkalmazhatunk egészen a hajtásnövekedés kezdetéig. Ebben az időszakban rengeteg új levél képződik, ezért a védekezésre alkalmas szerek és kontakt szerek kombinációját ajánlott alkalmazni, ugyanis magában a kontakt szer nem ad megfelelő védelmet és csak a felszívódó szerek alkalmazásával tudunk ellenállóságot kiváltani. A kombinációkat 3-4 alkalommal használhatjuk!

hirdetes

Kattints a következő oldalra, hogy megismerd az almák másik nagy ellenségét!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

2023-06-05

Túlöntözött aloe vera? – itt a megoldás a megmentésére

A túlöntözött aloe vera különböző jeleket mutathat, most összegyűjtöttük nektek az aloe vera növénnyel kapcsolatos legfontosabb információkat és segítő tippeket!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-05-18

Hibák, amiket paradicsomtermesztéskor véthetünk

Ebben a cikkben megvitatunk néhány gyakori termesztői hibát, amelyet el kell kerülni a paradicsomtermesztése során az egészséges és bőséges termésért cserébe!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gennyes gyulladás

a gyulladás jellegzetességét a nyálkahártyával, savóshártyával bélelt üregekben v. a... Tovább

keltetés

mindazon fizikai és mechanikai tényezők összessége, amelyek nélkülözhetetlenek a tojásban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Kertészet