notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Állattenyésztési beruházások támogatása

Hirdetés

Állattenyésztési beruházások támogatása

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Állattenyésztési fejlesztési beruházások és finanszírozási lehetőségek a „válság” tükrében címmel rendezett konferenciát a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A Vajdahunyad várában lezajlott eseményen szinte egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, az eredetileg várt mintegy kétszázötven érdeklődőnek majdnem a duplája jelent meg a konferencián.
Állattenyésztési beruházások támogatása

A pénzügyi és gazdasági válságnak a mezőgazdaságban is erőteljesen érezhetjük hatását.

 

 

Konferenciánk célja, hogy az állattenyésztési beruházások fejlesztési támogatásainak hatékony felhasználására, finanszírozhatóságának megteremtésére olyan válaszokat, megoldásokat és működőképes modelleket találjunk, melyek versenyképessé tehetik a magyar állattenyésztést – mondta bevezetőjében Sirman Ferenc, az FVM agrárgazdasági szakállamtitkára. Majd a továbbiakban ismertette a minisztérium terveit, intézkedéseit, melyeket az állattenyésztési ágazat versenyképességének érdekben tett. – Nem elég pusztán a technológiai fejlesztés – folytatta a szakállamtitkár -, nem elég pusztán a vasat lecserélni, hanem a tudás, az ismeretek fejlesztésére is nagy gondot kell fordítani.

 

 

A szót tőle Dr. Forgács Barnabás közösségi ügyekért felelős szakállamtitkár vette át, aki a fejlesztési beruházásokról beszélt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tükrében. Mint előadásában elhangzott a huszonhét EU-s tagállam közül hazánkban került sor elsőként az állattartó telepek korszerűsítésének lehetőségére. Mintegy kétezer ötszáz telepet vontak be pályázati úton a fejlesztési programba, ám a gazdasági válság begyűrűzésével ez a folyamat kissé lelassult, s új pályázati lehetőség majd csak 2009 második felében nyílik. Éppen ezért a minisztérium egy jogszabály módosító csomagot készített elő, mely hamarosan elfogadásra kerül, s fókuszában a támogatások minél könnyebb és hatékonyabb lehívása áll.

Hirdetés

 

 


- A válság miatt át kell szabni a jogszabályi hátteret – így Forgács Barnabás -, s a legfontosabb, hogy a szankcionálás lehetőségét csökkentsük. Így például a korábbi nyolcvan százalékos készültség helyett elegendő lesz a hatvan százalék a támogatási összeg lehívásához, a gépbeszerzés tizenkét hónapját huszonnégyre emeljük fel, s szintén tizenkét hónappal, huszonnégyről harminchatra emelkedik az építési beruházások hónapjainak száma. 2009 április elseje után nem lesz szükség közbeszerzésre, töröljük az alkalmazotti létszámra vonatkozó szankciót, s az üzleti tervben rögzített állategységet sem lesz szükséges betartani. Mindezen változások azt a célt szolgálják, hogy a gazdasági válság közepette is gördülékenyen és hatékonyan működhessen a folyamat.
Az egész napos konferencián a szakállamtitkárok után olyan neves előadók osztották meg ismereteiket a hallgatósággal, mint Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára, Aladics Sándor a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese, Szabó János a Magyar Bankszövetség agrárszakértője, Egerszegi Ádám a Takarékbank takarékszövetkezeti üzletág igazgatója, vagy Dr. Ulrich Anikó az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
305 983
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 549 104
Közösség

ló (Equus caballus)

a lófélék (Equidae) családjába tartozó háziállatunk. Feltételezik, hogy egyetlen vad... Tovább

Csávázó Maxim XL 35 FS

Folyékony gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 25 g/l fludioxonil és 10 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 223

Átlagos értékelés: 4.8