Állattenyésztési beruházások támogatása

Állattenyésztési beruházások támogatása

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Állattenyésztési fejlesztési beruházások és finanszírozási lehetőségek a „válság” tükrében címmel rendezett konferenciát a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A Vajdahunyad várában lezajlott eseményen szinte egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, az eredetileg várt mintegy kétszázötven érdeklődőnek majdnem a duplája jelent meg a konferencián.
Állattenyésztési beruházások támogatása

A pénzügyi és gazdasági válságnak a mezőgazdaságban is erőteljesen érezhetjük hatását.

Konferenciánk célja, hogy az állattenyésztési beruházások fejlesztési támogatásainak hatékony felhasználására, finanszírozhatóságának megteremtésére olyan válaszokat, megoldásokat és működőképes modelleket találjunk, melyek versenyképessé tehetik a magyar állattenyésztést – mondta bevezetőjében Sirman Ferenc, az FVM agrárgazdasági szakállamtitkára. Majd a továbbiakban ismertette a minisztérium terveit, intézkedéseit, melyeket az állattenyésztési ágazat versenyképességének érdekben tett. – Nem elég pusztán a technológiai fejlesztés – folytatta a szakállamtitkár -, nem elég pusztán a vasat lecserélni, hanem a tudás, az ismeretek fejlesztésére is nagy gondot kell fordítani.

A szót tőle Dr. Forgács Barnabás közösségi ügyekért felelős szakállamtitkár vette át, aki a fejlesztési beruházásokról beszélt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tükrében. Mint előadásában elhangzott a huszonhét EU-s tagállam közül hazánkban került sor elsőként az állattartó telepek korszerűsítésének lehetőségére. Mintegy kétezer ötszáz telepet vontak be pályázati úton a fejlesztési programba, ám a gazdasági válság begyűrűzésével ez a folyamat kissé lelassult, s új pályázati lehetőség majd csak 2009 második felében nyílik. Éppen ezért a minisztérium egy jogszabály módosító csomagot készített elő, mely hamarosan elfogadásra kerül, s fókuszában a támogatások minél könnyebb és hatékonyabb lehívása áll.


- A válság miatt át kell szabni a jogszabályi hátteret – így Forgács Barnabás -, s a legfontosabb, hogy a szankcionálás lehetőségét csökkentsük. Így például a korábbi nyolcvan százalékos készültség helyett elegendő lesz a hatvan százalék a támogatási összeg lehívásához, a gépbeszerzés tizenkét hónapját huszonnégyre emeljük fel, s szintén tizenkét hónappal, huszonnégyről harminchatra emelkedik az építési beruházások hónapjainak száma. 2009 április elseje után nem lesz szükség közbeszerzésre, töröljük az alkalmazotti létszámra vonatkozó szankciót, s az üzleti tervben rögzített állategységet sem lesz szükséges betartani. Mindezen változások azt a célt szolgálják, hogy a gazdasági válság közepette is gördülékenyen és hatékonyan működhessen a folyamat.
Az egész napos konferencián a szakállamtitkárok után olyan neves előadók osztották meg ismereteiket a hallgatósággal, mint Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára, Aladics Sándor a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese, Szabó János a Magyar Bankszövetség agrárszakértője, Egerszegi Ádám a Takarékbank takarékszövetkezeti üzletág igazgatója, vagy Dr. Ulrich Anikó az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

KH Turul (K-20-01)

Õszi árpa Cél: takarmányárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

biobrikett

szárított fa- és kóróhulladékból, mg. ->melléktermékekből sajtolt, henger v. tégla alakú... Tovább

Tovább a lexikonra