A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást azért vezették be, hogy a tejtermelésben is jelentős átalakulás menjen végbe.

Állatjóléti támogatás a jobb tehéntartás, tejtermelés végett

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nyugodt legelészés és kérődzés, kevesebb légy és egér, tiszta csülkök, jobb takarmány és ivóvíz. Minden, amiről egy tehén ma álmodhat. Támogatja a tejelő szarvasmarhák „emberibb” körülmények között tartását a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást azért vezették be, hogy a tejtermelésben is jelentős átalakulás menjen végbe.
Állatjóléti támogatás a jobb tehéntartás, tejtermelés végett

Állatjóléti támogatás

 

A támogatás igénybevételéhez az állatok javát szolgáló szigorúbb higiéniai és takarmányozási előírásokat kell teljesíteni öt évig, cserébe pedig vissza nem térítendő forrást biztosít az unió, kompenzálva a megnövekedő kiadásokat. Heves megyében egyre kevesebb tejtermelő gazdaság működik, közülük 14 döntött úgy, hogy pluszpénzért cserébe javít a marhák helyzetén. Az igénylésben segítették őket az MVH Heves Megyei Kirendeltségének munkatársai is, hiszen ezt a jogcímet először írták ki.

Az Egerszólát határában fekvő Bori-majorban 37 tehén legelészik békésen az 54 hektáros – agrár-környezetgazdálkodási programban is részt vevő – birtokon. Gazdájuk kötetlenül tartja őket, naponta kétszer azonban jelenésük van a fejőházban. Szendrei László 2008 elején, a fiatal gazdák támogatását kihasználva, közvetlenül azelőtt vásárolta a tanyát és az állatokat, hogy a nyerstej ára a felére esett vissza. Úgy döntött, nem adja föl, a 14-es induló állatlétszám azóta több mint duplájára nőtt, s a teheneken kívül már növendék üszői is vannak.


A tejtermelés önmagában nem kifizetődő
A tejtermelés önmagában már nem kifizetődő tevékenység, érdemes földolgozott termékkel a piacra lépni. Egerszóláton például sajtot készítenek.

– Kapóra jött az állatjóléti támogatás, hiszen anélkül is igyekeztem az előírásoknak megfelelni, hogy külön pénzzel motiváltak volna. Nincs túlzsúfolt istálló, mivel több mint száz férőhely van. Az állatok legelhetnek, amikor tetszik nekik, temperált önitatójuk van fokozott gondozói felügyelettel, védekezünk a rovarok és kártevők ellen, és rendszeres a láb- és csülökápolás is. Még nem bírálták el a kérelmünket, így nem tudjuk, sikerrel jártunk-e.


Feldolgozva érdemesebb eladni a megtermelt tejet
A Bori-majorban megtermelt tejet Szendrei László a saját tulajdonában lévő egri termelői boltban értékesíti, máshová nem szállít. Sajtokat is készítenek, három nagyáruházba is visznek belőle. Ezeket a brie sajtokat francia recept szerint készítik, füstölik és pincében érlelik. – Célunk nem a további bővülés, hanem az, hogy minőségi tejet és termékeket állítsunk elő, s értékesítsünk – mondta el Szendrei. A gazda szerint ha senki sem akar termelni, nem lábal ki az ország a bajból, hiszen csak kereskedésből senki sem él meg.

Annyi lesz ezentúl a különbség, hogy mindent papírozni kell majd – számol be a tartási körülményekről Szendrei László. Közben bemutatja a gazdaságot is: az istállókból szabad az út a villanypásztorral körbekerített domboldalakra. Ha a marhák megunják a legelészést, akkor visszamehetnek az istállóba kérődzni, vagy éppen a gondosan, több mint húszféle összetevőből álló tápból csemegézni. Közben persze isznak is, van, amelyik naponta száz liter vizet is betermel. A fejőházban számítógépre érkeznek be az adatok, melyik tehén mennyi tejet ad, s mennyi abrakra van szüksége az állatnak.

Legalább négy területen kell kényelmet biztosítani

Alapkötelezettségek a tej szerkezetátalakításában (mindegyiket be kell tartani)

Állatsűrűség csökkentése.

A kötelező gondozói felügyelet sűrítése.

Az állatjólétet veszélyeztető tényezők feltérképezése, valamint a kockázat csökkentéséhez és elkerüléséhez szükséges intézkedések meghatározása.

Helyes fejési technológia és preventív beavatkozások terve.

Kiegészítő támogatások (közülük akár egy is vállalható)

Paraziták elleni védekezés.

Természetes körülmények biztosítása az állattartás során (legeltetés).

Takarmányozás javítása.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

állatok nemesítése

meglevő fajták tulajdonságainak célszerű javítása ->keresztezés, kiválogatás... Tovább

Fejér Megyei Agrárkamara

FVM Intézet „Az állam gazdasági szerepvállalásának csökkentéséhez szükség van a... Tovább

Tovább a lexikonra