A tőgybimbó bőr egészségi állapotának javítása

A tőgybimbó bőr egészségi állapotának javítása

Szilágyi László, Holstein Genetika Kft.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a tőgybimbó bőrének egészségi állapota felé. Megállapították, hogy a bimbóbőr sérülések 75%-a újabb tőgygyulladás kialakulásához vezet.
A tőgybimbó bőr egészségi állapotának javítása
Az elmúlt években egyre nagyobb figyelem irányult a tőgybimbó bőrének egészségi állapota felé. Megállapították, hogy a bimbóbőr sérülések 75%-a újabb tőgygyulladás kialakulásához vezet.
A kétszeri vagy többszöri fejés mechanikus hatása, az időjárási viszonyok mind a bimbó bőrön, mind a bimbó végeken sérülést okozhat. A leggyakoribb bimbóvég elváltozások egyike - a fent említett okok miatt - a hyperkeratózis (2. kép).
A hyperkeratózis egy bőrvastagodási folyamat. A bőr külső rétegének sejtjei normál esetben folyamatosan megújulnak, új réteget képeznek az elhalt sejtek helyett. Az a "ragasztó", amely az elhalt sejteket összetartja, különböző fehérjéket tartalmaz (kollagén). A hyperkeratózis tehát a kollagén és az elhalt hámsejtek felhalmozódása a bimbóvégen. Az egészséges bimbóvég 6-8 hét leforgása alatt a hyperkeratózis legsúlyosabb tüneteit mutathatja (durván megvastagodott gyűrű, elhalt fekete szövetrészek). A hyperkeratózis behatol a bimbócsatornába is (3. kép), csökkentve ezzel a bimbóvég záródásának lehetőségét. A nyitott bimbóvég komoly veszélyforrást jelent (a baktériumok behatolása miatt) az új tőgygyulladások kialakulásánál.
Az ALCIDE tőgyfertőtlenítő családja, melynek működése a savazott nátrium klorit hatóanyagon alapul, (4 XLA, Uddergold Platinum) kisérletekkel bizonyította*, hogy csökkenti a hyperkeratózis kialakulását, és elősegíti a bőr regenerálódási folyamatát. Összetételének köszönhetően elpusztítja a bőr gyógyulását gátló kórokozókat, ugyanakkor segíti az új szövet kialakulását.
A tőgybimbó bőrének egészséges állapota a tőgygyulladás elleni harc alappillére. Gyakran a bimbóvég mikrosérülései jelentik az első lépést az újabb tőgygyulladás kialakulása felé.

1kép 2.kép 3.kép
egészséges bimbóvég


durva gyűrű a bimbóvégen


Hiperkeratózisos
bimbómetszet mikroszkópos képe"TROUBLE SHOOTING HERDS WITH POOR TEAT CONDITION"
David A. Reid, DVM - Rocky Ridge Veterinary Service, Hazel Green, Wisconsin
Andrew P. Johnson, DVM - Total Herd Management Services, Clintonville, Wisconsin
Forrás: Dr. Camillo Cannizzaro - Teat Condition and Mastitis Prevention


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

ellenállóság (ellenálló képesség, rezisztencia)

az élő szervezeteknek az az adottsága, hogy a különböző károsító tényezőket képesek... Tovább

Jupiter

Burgonya Cél: chips célfajta Leírás:A növény magas, átmeneti típust képez a szár- és... Tovább

Tovább a lexikonra