Agro-művészet a rizsföldeken: Japán mezőgazdaság

hirdetes

Agro-művészet a rizsföldeken

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha Japánról van szó rögtön a rizsre, a folytonos újításokra, technológiai fejlődésre és nem utolsó sorban a szépségre való törekvésre asszociálunk. Amikor egy fejlett esztétikai érzékkel megáldott japán gazdát megszáll az ihlett, akkor bizony monumentális, hektáros méretű művészet születik a rizsföldeken.

Szamuráj lovon

A művészet kibontakozása

1993-ban látott napvilágot az első műalkotás egy Inakadate nevezetű község rizsföldjén, Tokiótól kb. 1000 kilométerre. Kezdetben a településhez közeli Iwaki-hegységet képét próbálták megörökíteni a gazdák, csupán önmaguk szórakoztatására. Majd az ezredfordulón tudatosan tökéletesítették a módszert, hogy az egyébként alma-,és rizstermesztésből élő falu nagyobb bevételre és ismeretségre tehessen ezáltal szert.
 A megjelenítési technikákat tovább finomították, ezért ma már láthatunk a földeken hagyományőrző motívumokat, mint például harcoló szamurájokat, gyönyörű gésákat, japán karaktereket, jellegzetes történelmi eseményeket. Természetesen, ha már képzőművészetről van szó Mona Lisa sem maradhatott ki a sorból.

hirdetes

Hogyan készül?

A hagyományos zöld levelű rizsen kívül sötét lila, fehér és sárga levelű vonalakat hoztak létre gondos nemesítési munka árán. A különböző színű levelű palántákat kézzel ültetik ki a rizsföldekre, amelyet precíz, számítógépes megtervezés előz meg. Ahogy a vegetáció halad és a növény beérik majd levele száradásnak indul, úgy annak színe is változik, ezért fontos,hogy a vegetáció egészében látványos képet nyújtson a vetés. A rizs ültetésében helyiek, és önkéntesek százai vesznek részt, hogy tökéletes látványt nyújtson a néhány száz négyzetmétertől akár 1,5 hektárig terjedő mű.

hirdetes

 

Turista látványosság és a jövőbeni tervek

 A rizsföldeken kirajzolódó figurák csak repülőgépről, a közeli hegyről és a turisták számára átalakított várból tekinthető meg. A nagymérvű munka és lelkesedés ellenére a település vezetősége arra panaszkodik, hogy az odalátogató turisták csak megnézik, megcsodálják a műveket, de tényleges tőke nem áramlik a településre. A polgármester célja, hogy a földjeiken kibontakozó agro-művészetet tovább fejlessze, ezáltal felhívja a figyelmet a mezőgazdaság és a vidéki élet szépségeire és értékeire a Távol-keleti országban.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

álanya

petéző munkásméh (—>méhcsalád); az á. akkor petézik, ha a család hosszabb ideje... Tovább

fülalakulás (sert.)

a fajtától függően a sertés fülének alakja, nagysága és tartása nagy változatosságot... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés