notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Agrárkilátások

Hirdetés

Agrárkilátások

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A magyar mezőgazdaságot fejlődési pályán kell tartani - A magyar mezőgazdaságot a következő években is fejlődési pályán kell tartani - hangoztatta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten az MSZP országos agrár- és vidékpolitikai tagozatának tanácskozásán.
Agrárkilátások, magyar mezőgazdaság, agrár- és vidékpolitika, gazdaság

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A szocialisták agrár- és vidékpolitikai tagozata az agrárgazdaság fejlesztésének és a vidék felemelésének aktuális kérdéseit vitatta meg.
 
Az agrárminiszter azért tartotta szükségesnek hangsúlyozni, hogy a magyar agrárgazdaságot továbbra is fejlődési pályán kell tartani, mivel az Európai Unió régi tagországaiban ezzel ellentétes folyamatok zajlanak, és az unió vezető testületei is ebbe az irányba szeretnék elmozdítani az uniós agrárpolitikát.
 
Jelenleg a magyar mezőgazdaság teljesítményének csupán 60 százalékát használja ki az ország - húzta alá Gráf József, ezért még több mint 30 százalékos termelésnövekedést lehet elérni az ágazatban. Ezt a termelési potenciált pedig célszerű kihasználni - hangoztatta az agrártárca irányítója.
 
Erre a magyar agráriumnak minden lehetősége adott lesz a következő években, mivel 2007-től 2.500 milliárd forintos uniós forrás áll majd 2013-ig a magyar mezőgazdaság rendelkezésére. Ez évenként több mint 300 milliárd forintos többletforrás-felhasználást tesz lehetővé.
 
Ennek érdekében szeretné a miniszter, hogy olyan termelési és irányítási struktúra alakuljon ki a magyar agráriumban, amely a többletpénzek ésszerű elköltését lehetővé teszi.
 
A források ésszerű felhasználását hivatott biztosítani azoknak a szakmai bizottságoknak a felállítása, amelyeket a miniszter kezdeményez a mezőgazdaság ágazati stratégiájának kidolgozására. Gráf József szerint ebben irányadók lesznek a szakmai vélemények, és a minisztérium nem kívánja ráerőltetni álláspontját a szakemberekre.
 
Az agrárminiszter szerint meg kell változtatni a növénytermesztés és az állattenyésztés jelenleg megbomlott egyensúlyát: az állattenyésztést fejleszteni kell annak érdekében, hogy a növénytermesztéssel ismét hasonló súlyú legyen.
 
Annak érdekében, hogy az agrártermelés hatékonysága növekedjen, strukturális változások lesznek az agrárirányításban is. A minisztérium létre kívánja hozni azokat a megyei agrárhivatalokat, amelyekben valamennyi agráriummal kapcsolatos ügyet egy helyen intézhetnek a gazdálkodók.
 
A strukturális változások részét képezi a minisztérium központi irányítási létszámának csökkentése is. A jelenlegi több mint 600 főről az év végére valamivel több mint 450 főre, míg a jövő év végére alig valamivel több mint 300 főre csökken az FVM-ben dolgozók száma.
 
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium létszáma háttérintézményeivel együtt jelenleg meghaladja 12 ezer főt, és ezt a létszámot 9.500-ra kívánják csökkenteni.
 
Nem csökkentik ugyanakkor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) létszámát, mivel a hatósági feladatok végrehajtását e szervezetnél kell megoldani. Ez a hivatal lényegében összekötő kapcsot jelent a magyar agrárirányítás és az uniós agrárintézkedések végrehajtása között.
 
Gráf József kiemelte: az agrárpénzeket ésszerűen kell felhasználni, figyelemmel az ország jelenlegi gazdasági helyzetére is. A miniszter elképzelhetőnek tartotta, hogy rövid távon egyes agrárkifizetések éppen ezért némi késedelmet szenvedhetnek. 

Hirdetés

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
256 144
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 381 864
Közösség

juhok fejése

a juhokat a tápanyagokban gazdag, számos kedvelt tejipari termék (sajt, túró)... Tovább

vérkép

Tájékoztat a ->vér egységnyi mennyiségében lévő ->vörösvérsejtek és ->fehérvérsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 160

Átlagos értékelés: 4.9