notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Agrárkár: 100 milliárdnyi is lehet a veszteség

Szabad Föld
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A gyors felmérések szerint mintegy 100 milliárd forintos kár keletkezett a mezőgazdaságban, milliárdos károk vannak az erdőgazdaságban is – olvasható a Magyar Agrárkamara legfrissebb közleményében. A növényállományt legnagyobb mértékben a következő megyékben sújtja belvízkár: Borsod-Abaúj- Zemplén, Jász-Nagykun- Szolnok, Szabolcs-Szatmár Bereg.

Belvízkárok az ország területén


A Magyar Agrárkamara információi szerint az országban a belvízzel borított terület nagysága a legutolsó felmérés szerint eléri a 180 ezer hektárt. Az őszi búza országos vetésterületének mintegy 5%-a van vízborítás alatt (kb. 50 ezer ha), hasonló az arány az őszi káposztarepcénél is a napraforgónál ez eléri a 3,5% -ot (18 ezer ha), kukorica vetésterületénél mintegy 18 ezer ha. Ebből már biztosan kipusztult legalább 50 ezer hektárnyi növényzet: az őszi búzánál kb. 20 ezer hektárra, őszi káposztarepcénél kb. 7 ezer hektárra, napraforgó esetében kb. 6 ezer hektárra, kukoricánál kb. 5 ezer hektárra, rét-legelő esetében 8-10 ezer hektárra tehető a már ténylegesen kipusztult terület.

Belvízkár sújtja a növényállományt

A növényállományt legnagyobb mértékben a következő megyékben sújtja belvízkár:

Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár Bereg.

Országosan is jelentős, mintegy 110 ezer ha a vetetlen területek aránya, amely területeket várhatóan az idei évben nem tudnak hasznosítani a gazdálkodók. Már csak azért sem, mert e területek csaknem fele vízzel borított!

Károk az erdőterületeken

Jelentős a kár az erdőterületeken is. A kidőlt fák mennyisége jelentős, 400-500 ezer köbméter, azaz az éves kitermelés 10 százalékára tehető az a fatömeg, melynél úgynevezett kényszer kitermelésre lesz szükség. A legnagyobb kár központja Veszprém megye, az itteni erdőkben észlelték a károk körülbelül kétharmadát. E mellett óriási gond, hogy az erdészeti, közjóléti infrastruktúrákban keletkezett kár is óriási.

A nagymértékű megdőlésből adódóan a víznyomásos területeken nagyarányú lehet az őszi kalászosok terméskiesése. Ahol nem vitte ki a víz és nincs tartós vízborítás alatt a növényzet, ott elfogadható állapotban lenne a gabona, de jelenleg a kalászhányás időszakában a legfontosabb munkálatok, a kalász növényvédelme és a kártevők elleni védelem nem teljesíthető, mivel a talajok szántóföldi gépekkel teljesen járhatatlanok, vízzel telítettek.

Esetleges katasztrófa

A fenti negatív tényezők miatt nemcsak a mennyiségben, hanem a minőségben is komoly romlásra lehet számítani. Sok mindent befolyásolhat az elkövetkező 2-3 hét és a betakarítás körüli időjárás is. Amennyiben a betakarításkor hasonlóan csapadékos idő lesz, az a gabonafélék termesztőit akár katasztrófával is sújthatja.

Szabad Föld
Hirdetés

Forrás: eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
365 195
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 959 930
Közösség

Kiskunfélegyházi Földhivatal

Földhivatal Hétfõ: 8.00-11.30 Szerda: 13.00-14.30 Csütörtök: 13.00-14.30 Péntek: 8.00-11.30 ... Tovább

álélősködő (álparazita)

az állat emésztőcsövébe a táplálékkal, az ivóvízzel bekerült alacsonyabb rendű állatok... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 197

Átlagos értékelés: 4.9