Mennyivel lesz drágább az élet szombattól?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hetek óta beharangozott változások szombattól életbe lépnek, így többet kell fizetni a patikában és drágább lesz a kenyér is. Növekszik a legalább középfokú végzettséggel vagy szakképzettséggel rendelkezők minimálbére, s ellenőrzésekbe kezd az APEH.
Mennyivel lesz drágább az élet szombattól? Mezőgazdaság, növénytermesztés és növényvédelem, online marketing tanácsadó és honlapkészítés.

 Kérdése van? Tegye fel,  tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdeti? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!
 

Napokon belül 15-20 százalékkal emelik a pékek a kenyér árát, így akarják elkerülni az ágazatban már elindult csődhullámot. Az ágazat jövedelmezősége ugyanis egyenlő a nullával, a vállalkozások fele pedig veszteséges. Az áremelést azzal indokolják, hogy immár két éve nem tudták érvényesíteni a többletköltségeiket, így például az energia, a szállítás és a megemelt minimálbér terheit.

1700, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszer ára változik szombattól, 1400 készítmény drágul. Az árak átlagosan 2-2,5 százalékkal emelkednek, ezer készítmény kevesebb mint száz forinttal kerül többe. A közgyógyellátási rendszer pedig annyiban módosul, hogy az orvosok már nemcsak azt a hétszáz terméket írhatják fel, amelyek a közgyógylistán szerepelnek, hanem választhatnak a társadalombiztosító által támogatott készítmények közül is. A szocálisan rászoruló betegek havonta 12 ezer forint értékben kaphatnak gyógyszert térítésmentesen.

A gyógyszereket, a gyógyászati segédeszközöket és a gyógyfürdő-szolgáltatást új, az unió által is elfogadott vénypapírokra kell felírniuk az orvosoknak, de egy hónapig még a régi recepteket is beváltják. A vények lecserélése azért volt szükséges, hogy ha az uniós állampolgárok esetleg ellátásra szorulnak Magyarországon, akkor az ő adataikat is tudják rögzíteni.

Július elsejétől bevezetik a garantált bérminimumot a legalább középfokú iskolai végzettséggel vagy szakképzettséggel rendelkezők részére. Így a ma 62500 forintos minimálbérrel foglalkoztatott, legalább kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkások bére 68800 forintra emelkedik, 2008-tól pedig 86300 forint lesz. A két évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők 65700 forintot kapnak. A tavaly módosított Munka törvénykönyve előírta, hogy a kormánynak - három évre előre - meg kell állapodnia az Érdekegyeztető Tanáccsal a garantált bérminimumról.

Jelentősen befolyásolja a családi kasszát az is, hogy pénteken lejár a színlelt szerződések megszüntetésére, illetve átalakítására vonatkozó moratórium. Összesen 2,5 év állt a foglalkoztatók rendelkezésére, hogy rendezzék a leplezett munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók ügyét. Ha június vége után színlelt szerződést talál az adóhatóság, az ellenőrzést kiterjesztik a moratórium időszakára is, s ebben az esetben behajtják a korábban meg nem fizetett közterheket. Így például a foglalkoztató által fizetendő társadalombiztosítási járulékokat, a foglalkoztatott által fizetendő egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot, a magánnyugdíjpénztári tagdíjat, a munkaadói és munkavállalói járulékot, a tételes egészségügyi járulékot, a szakképzési hozzájárulást. A le nem vont személyi jövedelemadó előleg miatt mulasztási bírságot szab ki az adóhatóság.

Szombattól az APEH fokozottan és célzottan ellenőrzi a törvény végrehajtását. A hatóság korábbi bejelentése szerint az ellenőrzésre való kiválasztás nem véletlenszerűen történik. A színlelt szerződések vizsgálatára olyan indirekt információk alapján kerülhet sor, mint például egy foglalkoztatott bejelentése, amely lehet akár egy munkaügyi per is, a munkaügyi felügyelőségtől érkező megkeresés, más adózónál lefolytatott vizsgálat, bevallások. A színlelt szerződések felderítése a moratórium után az adóhatóság kiemelt feladata.

Kérdése van? Tegye fel,  tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdeti? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!
 

Forrás: Forrás: hírTV, FigyelőNet, NAPI Online

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kapálás

ősi talajmunka. Célja a talaj fellazítása, porhanyítása, a cserepek megtörése, a gyomok... Tovább

zsíralkoholok

a nagy szénatomszámú (C10 — C18), egyenes szénláncú alkoholok gyűjtőneve. Ált.... Tovább

Tovább a lexikonra