Teleszkópos rakodógépek

hirdetes

Teleszkópos rakodógépek kiválasztása

Kassai Zsolt
Az anyagmozgatás munkafázisai jelentős időt, energiát, illetve költséget kötnek le, ezért napjainkban gépesítettségének fejlődése fellendült. A hazai vállalkozások egyre nagyobb mértékben csökkentik a kézi anyagmozgatást, ezek helyét átveszik a gépesített műveletek.
Teleszkópos rakodógépek

Az anyagmozgatás munkafázisai jelentős időt, energiát, illetve költséget kötnek le, ezért napjainkban gépesítettségének fejlődése fellendült. A hazai vállalkozások egyre nagyobb mértékben csökkentik a kézi anyagmozgatást, ezek helyét átveszik a gépesített műveletek.

Napjainkra az anyagmozgató gépek közül mind a hazai mezőgazdasági gyakorlatban, mind világviszonylatban a legelterjedtebben használt szakaszos üzemű rakodógépek a teleszkópos gémszerkezettel rendelkező rakodók. Mezőgazdasági elterjedésüket az anyagmozgatási folyamatokon belüli pontosság, áruvédelem és gyorsaság szempontjain túl az élő munkaerő megtakarításában mutatja. Korábban ezek a gépek ipari területeken, ott is elsősorban az építőiparban kaptak jelentős szerepet. A felgyorsult gazdasági viszonyok azonban a gyártó cégeket is arra ösztönözte, hogy mezőgazdasági feladatok ellátása során hasznosítsa e géptípusokat.

A teleszkópos homlokrakodók mezőgazdasági alkalmazási területe széleskörűnek mondható, ugyan az alapgépek kialakítása azonos elven történik, a különféle csatlakoztatható adapterek számában és sokrétű funkciójában térhet el egymástól. A teleszkópos homlokrakodók esetében egyik meghatározó szerkezeti egység a gépek gémszerkezete. A legtöbb, hagyományos értelemben teleszkópos gémszerkezettel szerelt gép merev kialakítású, erős vázszerkezetű, a vázhoz fix rögzítésű gémmel rendelkezik. Ezek kialakítása megfelelő szilárdsággal rendelkezik ahhoz, hogy a szükséges rakományok anyagmozgatási feladatait ellássa.

A teleszkópos gémszerkezet egyik fő előnye abban rejlik, hogy míg korábban a nagy magasságokba (~6,0-11,0 m) történő rakodást két- vagy több lépcsőben lehetett megoldani, addig ezek a gépek a kitolható, nagy szilárdsági tulajdonságokkal rendelkező, teleszkópos kialakítású gémszerkezettel egymenetben végzik az anyagok rakodását. Ezen gépekkel a nagy magasságokba is egyszerűen, gyorsan elhelyezhetők a rakományok akár nagy tömegben is (~3,0-5,5 t). A mezőgazdasági alkalmazhatóságukat növeli az a szerkezeti megoldás is, hogy a gépek három üzemmódú kormányzásban üzemeltethetők. Ezek közül az öszkerék kormányzást általános esetekben a kiváló manőverező képesség miatt, az oldalazó mozgást nehezen megközelíthető falakhoz, kazlakhoz történő odaállásnál, míg az elsőkerékkormányzást pótkocsik vontatásához és közúti közlekedéshez használhatjuk. Ezzel már-már nemcsak rakodási funkciókat (és a hozzá tartozó rövidtávú szállítási feladatokat) lehet ellátni, hanem telephelyeken, illetve nagyobb távolságok szállítási feladatainál is jó hatékonysággal alkalmazhatók.

hirdetes

A vázszerkezet kialakítása megfelelő tengelytáv és nyomtáv alapján biztosítja a viszonylag alacsony súlypontot, ezzel a gép kompakt kivitele a nagyobb magasságokba történő emelés esetén is kedvező stabilitással rendelkezik. Az alacsony helyzetű súlypont és a kedvező hosszúság/szélesség arány a közúti haladás során segíti ~30-40 km/h esetén is a stabil úttartást a kezelő számára. Stabilitást növelő tényező a viszonylag alacsony szintre épített motor is, mely kedvező (50-80 kW) teljesítménye biztosítja hidrosztatikus hajtás és a hidraulikus emelőszerkezet számára a megfelelő energiaforrást. A nagy teljesítmény mellett számos előnyt rejt magában a motor:
- kedvező forgatónyomaték nagyobb terhelések esetén is;

- elektronikus szabályzás segít a motor teljesítmény hatékony kihasználásában;

- nagy nyomatékrugalmasság a viszonylag kisebb fordulatszám tartományokban (1200-1600 min-1);

- a hidrosztatikus hajtáson keresztül érvényesülő motorfék folyamatosan rendelkezésre áll.

Alapvetően elfogadott tendenciaként kezelendő e gépeken, hogy a munkavégző szervek működtetését biztosító kezelő elemeket egy központi vezérlőkarra kötik. A klasszikus karos vezérlő elemeket napjainkra már csaknem teljes mértékben felváltották a többfunkciós elektrohidraulikus botkormánnyal (joystick) ellátott gépek. Ezzel megkönnyítik a gépkezelő munkáját, mivel „csak” egy kézzel végzendő, minimális kézmozdulat szükséges a gép emelőszerkezetének működtetéséhez.

hirdetes

A mezőgazdasági üzemekben évről-évre növekszik a szállítási feladatok kiszolgálása, ami közvetetten befolyásolja a rakodási feladatok funkcióit is. A mezőgazdasági termelés sajátosságai megmutatkoznak a különféle anyagcsoportokban, amelyhez szükséges a megfelelő univerzális munkaszerszámmal való ellátottság. A rakodásra kerülő anyagok mennyiségi és minőségi megoszlásának figyelembevételével, illetve a megfelelő munkaszerszám alkalmazásával a gépek évi kihasználása kedvező irányba mozdítható. A korszerű teleszkópos homlokrakodók munkaeszköz gyorscsatlakozós kivitelű felfogó keretére könnyen és egyszerűen kapcsolhatók az adapterek.
A fenti jellemzők mind befolyást gyakorolnak gazdálkodók számára, hiszen a sokféle paraméter közül azokat kell kiválasztani, melyek az adott termelési viszonyok és gépesítési technológiák közé a legjobban adaptálhatók. Melyek is a teleszkópos homlokrakodók azon jellemzői, melyek segítségünkre lehetnek a kiválasztás során:

§ motorteljesítmény (kW),

§ emelési magasság (m),

§ teherbírás (kg vagy t),

§ hidraulikus rendszer jellemzői,

§ haladási sebesség (km/h),

§ kormányzási módok,

§ fordulási sugár (m),

§ csatlakoztatható adapterek száma, kialakítása,

§ kezelő elemek és vezérlés technikai megoldásai.

 


Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


gyakoriság

valamely kategóriába (osztályba, csoportba stb.) tartozó megfigyelések, elemek, események... Tovább

Csávázó Raxil 60 FS

Gombaölő csávázószer őszi búza, őszi és tavaszi árpa csávázására.Hatóanyag: 60 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra