Legyen Neked is gyönyörű abéliád!

Minden, amit az abélia gondozásáról tudni érdemes

SFV, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az élénk lombozatáról és a hosszú virágzási idejéről ismert Abélia-nemzetség mintegy 30 lombhullató és örökzöld cserjefajtából áll. 

Abélia

Az abélia néven ismert cserjéknek számos jellegzetes vonása van: ilyenek például helyes, ovális leveleik, melyekben rózsaszín, narancssárga, bordó és bronzszínű részletek rejlenek. Egyes növények egyenesen tarkák, sőt, az évszakok váltakozásával színük is módosul. Virágaik cső-szerűek és leggyakrabban fehér, rózsaszín és sárga színekben tündökölnek. Ráadásul virágzási idejük is rendkívül hosszúra nyúlik, ugyanis tavasztól egészen őszig kitartanak.


Tudtad az abéliáról?

Sok vita folyik magáról az Abelia nemzetségről, mivel a modern DNS-tesztek bebizonyították, hogy a nemzetség néhány korábban elismert tagja lényegesen különbözik egymástól. Különféle kertészeti szakértők különböző nómenklatúra-struktúrákat ismernek fel, vagy csökkentik az Abelia nemzetség méretét, vagy átsorolják ezeket a fajokat a Linnea nemzetség tagjai közé.


Az abélia gondozása


A megtelepedést követően az abéliák gondozása rendkívül egyszerű és nem sok odafigyelést igényelnek. Mindennek ellenére színes lombozatukkal és hosszan tartó virágzásukkal igazán hálás növények és sok-sok vizuális élményt okoznak az őket gondozó kertészeknek. 


Élénk lombozatuk gyakran változtatja színét a vegetációs időszakban, és hosszan tartó virágaik vonzzák a lepkéket és más beporzókat. Ezeket a növényeket ritkán érintik a kártevők és betegségek, bár a lisztharmat, az antracnóz és a levéltetvek okozhatnak problémákat.


Hová és hogyan ültessük az abéliát?

A legjobb időszak az abéliák ültetésére a kora tavasz és ősz, amikor az időjárás még enyhébb körülményekkel kecsegtet. Érdemes olyan helyet választanunk számukra, ahol bőséges napsütés éri őket és a talaj is jó vízelvezető képességgel rendelkezik. 
Ültessük az abéliánkat egy akkora lyukba, amely kétszer olyan szélés, mint a növény gyökérszerkezete és lehetővé teszi, hogy annak teteje némileg a talaj fölött legyen (tehát ne túl mélyre)!


Az abélia fényigénye


Abéliát termeszthetünk egészen napos és részben árnyékos területeken is – előbbi azonban élénkebb lombszínekkel és egészségesebb virágzással jutalmaz majd minket. Ha azonban intenzív napsütés éri nyaranta növényeinket, délutánonként kifejezetten hálásak lesznek némi árnyékért.


Milyen talajba ültessük az abéliát?


Bár az abelia növények termékeny, jól vízelvezető és nedves talajban fejlődnek igazán jól, tolerálják a különböző talajviszonyokat. Ültetés előtt ajánlott komposzttal kiegészíteni a talajt, mivel ezek a növények a szerves anyagokban gazdag talajban teljesítenek a legjobban. A talaj pH-értékének enyhén savasnak kell lennie az optimális növekedés érdekében.


Az abélia vízigénye

Ezek az alacsony karbantartást igénylő növények a telepítést követően kifejezetten szárazságtűrők. A legjobban azonban rendszeres öntözés mellett növekszenek; különösen a melegebb nyári hónapokban érdemes hetente egyszer vagy kétszer öntözni az ábéliákat, hogy élettel teliek és egészségesek legyenek. Hagyjuk, hogy a talaj megszáradjon, mielőtt újra öntözzük a növényt! A mély és ritka öntözés jobb az abéliák számára, mint az enyhe és rendszeres öntözés.


Az abélia trágyázása


Az abéliacserjéknek előnyös a szerves anyagokban gazdag talaj. Évente érdemes őket komposzttal táplálnunk a szükséges tápanyagok biztosítása és a talaj megfelelő vízelvezető képességének fenntartása érdekében.


Ezen túlmenően, ha a növényt kora tavasszal lassan felszabaduló cserjeműtrágyával látjuk el, az abéliáknak azt a lendületet adjuk, amelytől egy újabb éven át csodálatosan növekszenek majd.


Az abélia metszése


Az időnkénti metszés segít abban, hogy az abéliacserjék rendezetten nézzenek ki és erősödjenek. A legjobb tél végén vagy kora tavasszal metszeni, hogy elkerüljük az új növekedés vagy a virágbimbók metszését. 


Távolítsuk el a sérült vagy elhalt ágakat, és vágjuk le a növényt a kívánt formára! A cserje legfeljebb körülbelül egyharmadát metsszük le! Egyes fajták hosszú, vékony hajtásokat hoznak a törzsből vagy az ágakból, amelyek eltávolíthatók a tisztább megjelenés érdekében. Más fajták régi fán virágoznak, ezért a legjobb a virágzás után metszeni.
 

Forrás: thespruce.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agyagszigetelés

olyan eljárás, amely — felhasználva az agyag gyenge vízáteresztő képességét —... Tovább

kereset

a dolgozók meghatározott időszak - ált. egy év - alatt munkával szerzett jövedelme; a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény