A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

P.M.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Felkutattuk az egész világot, hogy összegyűjtsük nektek a világ legkülönlegesebb és legszebb gombafajtáit. A tizes listában olyan gombafajok szerepelnek, melyek kitűnnek a többi közül. Vagy az alakjuk, vagy a ritkaságuk miatt, vagy pusztán azért, mert gyönyörű szépek és magával ragadóak. Tekintsétek meg ti is listánkat, gyönyörködjetek benne ti is, és osszátok meg ismerőseitekkel is.

Lapozz tovább és ismerd meg ezeket a különleges gombákat

 

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája
A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

Ez a furcsa külsejű gomba, agyra emlékeztető kalapot növeszt. Nyersen fogyasztva halálosan mérgező, azonban jól elkészítve ínyencségnek számít Skandináviában, Kelet- Európában és az USA-ban lévő nagy tavak térségében. Habár egyes piacokon frissen árulják, figyelmeztető címke nélkül nem értékesíthetőek. Egy 1971-es tanulmány szerint, ez a faj évente 23%-át teszi ki a gomba általi halál eseteknek. Spanyolországban például tilos a forgalmazása. Finnországban ugyan frissen árulják, de a figyelmeztetések, illetve a megfelelő elkészítés itt sem nélkülözhető. A hamis kucsmagombában lévő toxinok hatással vannak a májra, a központi idegrendszerre és néha még a vesére is. A mérgezés tünetei között eleinte hányásról, hasmenésről beszélhetünk, amit szédülés, levertség és fejfájás követ. Egyes esetekben önkívületi állapothoz, kómához majd 5-7 nap után halálhoz vezethet.

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

Ez a gyakori, de hihetetlenül gyönyörű gomba a világ minden táján fellelhető. Legyező alakja és színezete egy pulykakakas farktollaira emlékeztet. A színe változhat az elhelyezkedésétől és korától függően a barnától a szürkén át a feketéig. A pulyka fenék gombának gyógyító hatást tulajdonítanak, pozitívnak bizonyult rákos megbetegedésekkel szemben, habár ez vitatott.

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

Ez a sötétben világító gomba Ázsia szubtrópusi övezetében található meg, beleértve Japánt, Polinéziát, Jávát, Sri Lankát, de Ausztráliban és Brazíliában is előfordul. Biofoszforeszkálók, sötétben zöld fényt bocsájtanak ki. Fényesebbek, amikor a környező hőmérséklet 27 °C körüli, és egy napig akkor is, amikor a kalap kialakul. Ezután a ragyogása addig tompul, míg észrevehetetlen nem lesz az emberi szem számára.  A Mycena clorophos egyfajta galóca, a kígyógombafélék családjából. Erdőkben nőnek elhalt tuskókon, gallyakon, ágakon.

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

A Mutinus caninus, ismertebb nevén a kutya szemérmetlen szömörcsög egy kicsi, vékony erdei gomba, melynek fekete a vége. A végződést egy szagos spórákat tartalmazó nyálka borítja, ami magához vonzza a rovarokat, hogy azok terjesszék a spóráit. Leggyakrabban kis csoportokban nő, fatörmelékeken és leveleken, nyáron és ősszel. Fellelhető Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában.

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

A Phallus indusiatus, vagy bambusz gomba, más néven fátyolos hölgy gomba a szömörcsögfélék családjába tartozik. Ezzel a furcsa gombával kertekben és erdőkben találkozhatunk Afrikában, Amerikában, Ausztráliában és Dél-Ázsiában. A csipkés szoknyáját legyek és rovarok csalogatására használja, spóráinak terjesztése érdekében. Ehető és egyben fontos alapanyaga a kínai konyhának, általában dobva-rázva sütéshez és csirkelevesekhez használják. Kereskedelmi jelentősége nő Ázsia piacain, mivel fehérjében, szénhidrátokban, élelmi rostokban gazdag, különböző bioaktív anyagokat is tartalmaz és antioxidáns hatása is ismert.

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

Ez egy nagyon ritka gomba, mely csak Texas egyes részein és Japánban fellelhető, és szokatlan megjelenése mellett szakaszos eloszlása miatt nevezetes. Az ördög szivarja a Chorioactis nemzetség tagja, melyet az USA-ban Texas csillaga, Japánban kirinomitake névvel illetnek. Texasban halott cédrusok gyökerén, míg Japánban halott tölgyeken nő. A termőtest egy sötétbarna vagy fekete szivarra emlékeztet, mielőtt az sugár irányban kihasad így felvéve egy csillag-szerű alakot. A termőtest kiszakadásának egy jellegzetes pisszegő hangja van, amit füst-szerű spórafelhő kísér.

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

Ha a gomba furcsa megjelenése nem elég elkedvetlenítő, a szaga biztos megteszi a hatást. A piros kalitka gomba rokona egy sokkal ismertebb büdös gombának a szemérmetlen szömörcsögnek, melynek szaga a rothadó húsra és a trágyára emlékeztet. Természetesen nem ehető

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

Ezen gombák szokatlan megjelenésük miatt kiérdemeltek néhány beszédes nevet, olyanokat, mint az eper és tejszín, a vérző Hydnellum, a vérző fog gomba vagy éppen az ördög foga. A Hydnellum peckii egy ehetetlen gomba, mely a Bankeraceae család Hydnellum nemzetségének tagja. A gomba a spóráit egy függőleges fog-szerű gerincen át juttatja a felszínre, ami a gomba alapi részén függ. A gombát Észak-Amerikában és Európában fedezték fel, de az elmúlt pár évben Iránban és Koreában is fellelték. Habár eddig nem bizonyultak mérgezőnek, extrém keserű ízük miatt ehetetlenek.

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

Ez az égszínkék gomba Új-Zéland nyugati részén található meg, alkalmanként Indiában is fellelhető. Habár mérgező, szépsége miatt új-zélandi bélyegen és bankjegyen is szerepel.

 

A világ 10 legszebb és legkülönlegesebb gombája

A korall gomba a Clavaria nemzetség tagja, mely nagyon hasonlít a mélytengeri zátonyok koralljaihoz. A Clavarioid gombáknak több mint 1200 faja van melyek különböző nemzetségek, családok és rendek tagjai. A korall gombák nagyon széles színválasztékkal rendelkeznek, a fehértől egészen a liláig. Nem tartják ehetőnek.

További képek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

diffúzió

anyagi részecskék (atomok, ionok, molekulák) mozgása, a természetben folyó anyagszállítás... Tovább

Bos namadicus falconer

az ázsiai szarvasmarha-fajták ősének tekintett, valaha Indiában honos vadtulok elnevezése.... Tovább

Tovább a lexikonra