Sószórás káros hatásai

Sózod a jeges járdát? Ezért ne tedd soha többé!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A legolcsóbb, leggyorsabb és a legelterjedtebb megoldás az utak, valamint a járdák síkosságmentesítésére egyértelműen a só. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy mennyire káros ennek az anyagnak a használata, nézzük, miért kellene kerülnöd neked is mostantól kezdve!


Elképesztő, hogy mennyire káros a sószórás!

Belterületi közterületeken nem is használható a só

Arról is kevesen tudnak, hogy a belterületen található közterületeken nem lehet olyan anyagot használni síkosságmentesítésre, ami a növények egészségét veszélyezteti. A só pedig, ha hiszed, ha nem, az egyik legkárosabb anyag, ami csak létezik! 

A növényeket elpusztítja a só

A só tökéletesen alkalmas síkosságmentesítésre, mivel a és a só keverékéből létrejövő oldat fagyáspontja -15 Celsius fok – ebből adódik, hogy eddig a pontig eredményes a sóval való kezelés. Ez az anyag viszont (jobb esetben) károsítja a növényeket, de nagyon hamar el is pusztíthatja azokat. Leginkább akkor veszélyes, ha a sóval kevert havat, latyakot az út, járda széléra toljuk, a füves, növényekkel, fákkal beültetett területre. A sószórás mentén található növények a sózás következtében nem képesek elegendő vizet felszívni, ezért könnyedén kiszáradhatnak, ráadásul a talajban számos fontos tápanyagot kiszorít a só. 

Nemcsak a növényeket károsítja a só! 

A sószórás következtében nem csupán a növények szenvednek károkat, hanem a betonutak, valamint az aszfaltterületek is, mivel a sós olvadék beszivárog a repedésekbe, a következő fagyáskor pedig szétrepeszti azokat. A háziállatok számára is kellemetlen a sóval leszórt járda, de még a lábbeliket is károsítja, valamint az autók, kerékpárok gumiját, az alvázat, többnyire mindent, amivel érintkezik! 

Mit használhatunk só helyett? 

A legjobb, legideálisabb megoldás a homok, a faforgács, a hamu kiszórása, de lehet használni például zeolitos kőzúzalékot is. Az utóbbi időben egyre jobban kezd elterjedni az útkáli, ami ásványi anyagokat, kloridokat, valamint sót tartalmaz. Ennek a hatásfoka kiváló, és a benne található káros anyag fokozatosan, lassan oldódik ki, ezért jobb választás, mint az egyszerű útszórósó. Sok helyen használnak egyébként műtrágyát vagy pétisót, de ezt inkább nagyobb vagy értékesebb zöldfelületek esetén érdemes bevetni. Használata során pedig figyeljünk a mértékletességre, mert túlzott használat esetén kárt tehetünk a növényekben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelet

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

32/2006. (V. 2.) FVM rendelet

A 2003. évben fagykárt és aszálykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk kárenyhítõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek