Pázsitgondozás - Útmutató a tökéletes zöld gyepért

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

pázsitgondozás

Így tartsd zölden a füvet!


1.    Komposztálás


Vigyél fel egy vékony réteg komposztot a pázsit tetejére tavasz elején, hogy gyors tápanyagot kapjon. Ezt a tavaszi és nyári szezonban is meg lehet ismételni, csak ügyeljünk arra, hogy ne készítsünk túl vastag réteget.


2.    Gyomírtás


Manuálisan távolítsd el a gyomokat, amint észreveszi őket, mivel versenyezni fognak a rendelkezésre álló napfényért, nedvességért és tápanyagokért, és végső soron hatással lesznek a kívánt növényzetre. Vagy használj más természetes gyomírtókat, ITT bővebben olvashatsz róluk!


3.    Házi kedvencek


Tudtad, hogy a házi kedvenceink vizelete is megsárgíthatja a füvet? Sőt akár ki is pusztulhat tőle! Tanítsd meg a kutyust, hogy egy kijelölt helyen végezze el a dolgát a kertben is!


4.    Szellőztetés


Rendszeresen szellőztesd ki a pázsitot, és távolítsd el a tömörödött területeket vagy a kiszáradt részek felhalmozódását.

A fű műtrágyázása, hogy tökéletes legyen a gyep


Azok számára, akik nem ismerik a műtrágyákat, ezek olyan vegyi anyagok, amelyeket általában haszonnövényekre és növényekre alkalmaznak a termelékenység javítása, a vízvisszatartás és az egészséges növekedés támogatása érdekében. Míg a műtrágyák az egyedi igényektől függően változnak, a legtöbb olyan alapvető tápanyagot tartalmaz, mint a nitrogén, a kálium és a foszfor.


Melyek a különféle fűtrágyák?


Szervetlen műtrágyák: Nitrogén műtrágya, Foszfor műtrágya
Szerves műtrágyák: Mezőgazdasági hulladék, Állattartási hulladék, Ipari hulladék, Települési iszap

Melyik műtrágyát válasszuk a fű gondozásához?


Amikor az Ön és a pázsit számára megfelelő műtrágyát választja, fontos, hogy ne csak a fű típusát vegye figyelembe, hanem a céljait is. Miután elvégezte a talajvizsgálatot, megtudhatja, hogy milyen tápanyagok hiányoznak (ha vannak ilyenek), és ebből kiválaszthatja azt a műtrágyát, amely egy vagy néhány lényeges összetevőben (nitrogén (N), foszfor) magasabb. (P), kálium (K)).
Ezen túlmenően léteznek speciális műtrágyák a jól bejáratott pázsitokhoz („gyom és takarmány”), valamint a most elvetetteké („induló” vagy „lassú kibocsátású”). Vannak olyan műtrágyák is, amelyek további gyomirtó szereket tartalmaznak a gyomok megelőzésére, valamint olyan műtrágyák is, amelyek foszformentesek (a foszfor lefolyásával és a szennyezéssel kapcsolatos problémák miatt).

Mikor trágyázzuk a pázsitot?


A szakértők azt javasolják, hogy vagy májusban, vagy azelőtt ősszel műtrágyázzunk. Csak győződjünk meg arról, hogy a talaj elég meleg ahhoz, hogy a műtrágya behatoljon, és válasszunk lassú felszabadulású nitrogénműtrágyát, ha elérhető.
A nyár eleji pázsit műtrágyázása segíthet jobban felkészíteni a pázsitot az azt követő hőségre és szárazságra. A legtöbb fűtípushoz jó ötlet a lassan felszabaduló műtrágya.

Kerüljük azonban a műtrágya kijuttatását a nyár közepén, mert az megégetheti a gyepet. Ezenkívül ne essünk a túl sok műtrágya csapdájába, mert az több kárt okozhat, mint hasznot! Az általános hüvelykujjszabály a következő: legfeljebb egy font nitrogént alkalmazzunk minden ezer négyzetláb pázsithoz, és ezt legfeljebb évente kétszer! Tehát, ha 5% nitrogéntartalmú műtrágyát használunk, akkor legfeljebb 20 fontot használjunk.

Használj vasat tartalmazó műtrágyát!


A legtöbb hagyományos műtrágyában megtalálható szokásos NPK-kombinációval ellentétben az Ironite vasat tartalmaz, és ahogy sejtette, tökéletes a vashiányos pázsithoz. A pázsit vassal való kiegészítése egy másik okból is nagyszerű: zöldebbé teszi. Csakúgy, mint a nitrogén, a vas (egyes mikroelemekkel együtt) segíti a fotoszintézis folyamatát, így hosszan tartó zöldet biztosít! Sajnos néhány szempontot figyelembe kell venni, hogy ne legyen az ironite égés. Más műtrágyákhoz hasonlóan az Ironite nitrogénje is veszélyes lehet a fűszálakra. Egyes egyéb összetevői (például hamuzsír) ugyanerre képesek. Tehát soha ne használjon több Ironite-ot a javasoltnál, és mindig azonnal öntse be.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Ez az 5 legjobb fűszernövény, ami elriasztja a kártevőket

Ültessünk fűszernövényeket a kertünkbe, és űzzük el a kártevőket vegyszerek nélkül! Vegyszermentes kártevőriasztás a kertben: ízletes fűszernövényekkel! I

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

búza vegyszeres gyomirtása

legfontosabb hatóanyagai a hormonhatású vegyületekhez tartozó MCPA, 2,4—D és diklórprop... Tovább

hasznosítható víz (diszponibilis víz)

a növények által felvehető, a talaj pórusaiban levő vízkészlet. Értéke megegyezik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet