Pázsitgondozás - Útmutató a tökéletes zöld gyepért

hirdetes

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

pázsitgondozás

Így tartsd zölden a füvet!


1.    Komposztálás


Vigyél fel egy vékony réteg komposztot a pázsit tetejére tavasz elején, hogy gyors tápanyagot kapjon. Ezt a tavaszi és nyári szezonban is meg lehet ismételni, csak ügyeljünk arra, hogy ne készítsünk túl vastag réteget.


2.    Gyomírtás


Manuálisan távolítsd el a gyomokat, amint észreveszi őket, mivel versenyezni fognak a rendelkezésre álló napfényért, nedvességért és tápanyagokért, és végső soron hatással lesznek a kívánt növényzetre. Vagy használj más természetes gyomírtókat, ITT bővebben olvashatsz róluk!


3.    Házi kedvencek


Tudtad, hogy a házi kedvenceink vizelete is megsárgíthatja a füvet? Sőt akár ki is pusztulhat tőle! Tanítsd meg a kutyust, hogy egy kijelölt helyen végezze el a dolgát a kertben is!


4.    Szellőztetés


Rendszeresen szellőztesd ki a pázsitot, és távolítsd el a tömörödött területeket vagy a kiszáradt részek felhalmozódását.

A fű műtrágyázása, hogy tökéletes legyen a gyep


Azok számára, akik nem ismerik a műtrágyákat, ezek olyan vegyi anyagok, amelyeket általában haszonnövényekre és növényekre alkalmaznak a termelékenység javítása, a vízvisszatartás és az egészséges növekedés támogatása érdekében. Míg a műtrágyák az egyedi igényektől függően változnak, a legtöbb olyan alapvető tápanyagot tartalmaz, mint a nitrogén, a kálium és a foszfor.

hirdetes


Melyek a különféle fűtrágyák?


Szervetlen műtrágyák: Nitrogén műtrágya, Foszfor műtrágya
Szerves műtrágyák: Mezőgazdasági hulladék, Állattartási hulladék, Ipari hulladék, Települési iszap

Melyik műtrágyát válasszuk a fű gondozásához?


Amikor az Ön és a pázsit számára megfelelő műtrágyát választja, fontos, hogy ne csak a fű típusát vegye figyelembe, hanem a céljait is. Miután elvégezte a talajvizsgálatot, megtudhatja, hogy milyen tápanyagok hiányoznak (ha vannak ilyenek), és ebből kiválaszthatja azt a műtrágyát, amely egy vagy néhány lényeges összetevőben (nitrogén (N), foszfor) magasabb. (P), kálium (K)).
Ezen túlmenően léteznek speciális műtrágyák a jól bejáratott pázsitokhoz („gyom és takarmány”), valamint a most elvetetteké („induló” vagy „lassú kibocsátású”). Vannak olyan műtrágyák is, amelyek további gyomirtó szereket tartalmaznak a gyomok megelőzésére, valamint olyan műtrágyák is, amelyek foszformentesek (a foszfor lefolyásával és a szennyezéssel kapcsolatos problémák miatt).

Mikor trágyázzuk a pázsitot?


A szakértők azt javasolják, hogy vagy májusban, vagy azelőtt ősszel műtrágyázzunk. Csak győződjünk meg arról, hogy a talaj elég meleg ahhoz, hogy a műtrágya behatoljon, és válasszunk lassú felszabadulású nitrogénműtrágyát, ha elérhető.
A nyár eleji pázsit műtrágyázása segíthet jobban felkészíteni a pázsitot az azt követő hőségre és szárazságra. A legtöbb fűtípushoz jó ötlet a lassan felszabaduló műtrágya.

hirdetes

Kerüljük azonban a műtrágya kijuttatását a nyár közepén, mert az megégetheti a gyepet. Ezenkívül ne essünk a túl sok műtrágya csapdájába, mert az több kárt okozhat, mint hasznot! Az általános hüvelykujjszabály a következő: legfeljebb egy font nitrogént alkalmazzunk minden ezer négyzetláb pázsithoz, és ezt legfeljebb évente kétszer! Tehát, ha 5% nitrogéntartalmú műtrágyát használunk, akkor legfeljebb 20 fontot használjunk.

Használj vasat tartalmazó műtrágyát!


A legtöbb hagyományos műtrágyában megtalálható szokásos NPK-kombinációval ellentétben az Ironite vasat tartalmaz, és ahogy sejtette, tökéletes a vashiányos pázsithoz. A pázsit vassal való kiegészítése egy másik okból is nagyszerű: zöldebbé teszi. Csakúgy, mint a nitrogén, a vas (egyes mikroelemekkel együtt) segíti a fotoszintézis folyamatát, így hosszan tartó zöldet biztosít! Sajnos néhány szempontot figyelembe kell venni, hogy ne legyen az ironite égés. Más műtrágyákhoz hasonlóan az Ironite nitrogénje is veszélyes lehet a fűszálakra. Egyes egyéb összetevői (például hamuzsír) ugyanerre képesek. Tehát soha ne használjon több Ironite-ot a javasoltnál, és mindig azonnal öntse be.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

5 tipp a szobanövények tavaszi ápolásához

A beltéri növényeknek gyengéd, szerető gondozásra és táplálásra van szükségük így a tavasz kezdetén: ezt az 5 lépést ne hagyd ki tavasszal a szobanövényeknél!

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

2023-03-16

A gyep átvetése – Útmutató lépésről-lépésre a hiányos fű átvetéséhez

A pázsit tavaszi átvetése az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a téli időjárás okozta problémákból felfrissítsük a gyepünket lépésenként

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló rinopneumonítisze (ló orr-, tüdőgyulladása, rhinopneumonitis)

herpeszvírus okozta, a felső légutak hurutjával (hurutos gyulladás), főként baktériumos... Tovább

kakaslábfű (Echinochloa)

a —>pázsitfüvek családjának nemzetsége. Egyéves, magasra növő, gyakran pirosas szárú... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet