Pázsitgondozás - Útmutató a tökéletes zöld gyepért

hirdetes

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

ZH
pázsitgondozás

Így tartsd zölden a füvet!


1.    Komposztálás


Vigyél fel egy vékony réteg komposztot a pázsit tetejére tavasz elején, hogy gyors tápanyagot kapjon. Ezt a tavaszi és nyári szezonban is meg lehet ismételni, csak ügyeljünk arra, hogy ne készítsünk túl vastag réteget.


2.    Gyomírtás


Manuálisan távolítsd el a gyomokat, amint észreveszi őket, mivel versenyezni fognak a rendelkezésre álló napfényért, nedvességért és tápanyagokért, és végső soron hatással lesznek a kívánt növényzetre. Vagy használj más természetes gyomírtókat, ITT bővebben olvashatsz róluk!


3.    Házi kedvencek


Tudtad, hogy a házi kedvenceink vizelete is megsárgíthatja a füvet? Sőt akár ki is pusztulhat tőle! Tanítsd meg a kutyust, hogy egy kijelölt helyen végezze el a dolgát a kertben is!


4.    Szellőztetés


Rendszeresen szellőztesd ki a pázsitot, és távolítsd el a tömörödött területeket vagy a kiszáradt részek felhalmozódását.

A fű műtrágyázása, hogy tökéletes legyen a gyep


Azok számára, akik nem ismerik a műtrágyákat, ezek olyan vegyi anyagok, amelyeket általában haszonnövényekre és növényekre alkalmaznak a termelékenység javítása, a vízvisszatartás és az egészséges növekedés támogatása érdekében. Míg a műtrágyák az egyedi igényektől függően változnak, a legtöbb olyan alapvető tápanyagot tartalmaz, mint a nitrogén, a kálium és a foszfor.

hirdetes


Melyek a különféle fűtrágyák?


Szervetlen műtrágyák: Nitrogén műtrágya, Foszfor műtrágya
Szerves műtrágyák: Mezőgazdasági hulladék, Állattartási hulladék, Ipari hulladék, Települési iszap

Melyik műtrágyát válasszuk a fű gondozásához?


Amikor az Ön és a pázsit számára megfelelő műtrágyát választja, fontos, hogy ne csak a fű típusát vegye figyelembe, hanem a céljait is. Miután elvégezte a talajvizsgálatot, megtudhatja, hogy milyen tápanyagok hiányoznak (ha vannak ilyenek), és ebből kiválaszthatja azt a műtrágyát, amely egy vagy néhány lényeges összetevőben (nitrogén (N), foszfor) magasabb. (P), kálium (K)).
Ezen túlmenően léteznek speciális műtrágyák a jól bejáratott pázsitokhoz („gyom és takarmány”), valamint a most elvetetteké („induló” vagy „lassú kibocsátású”). Vannak olyan műtrágyák is, amelyek további gyomirtó szereket tartalmaznak a gyomok megelőzésére, valamint olyan műtrágyák is, amelyek foszformentesek (a foszfor lefolyásával és a szennyezéssel kapcsolatos problémák miatt).

Mikor trágyázzuk a pázsitot?


A szakértők azt javasolják, hogy vagy májusban, vagy azelőtt ősszel műtrágyázzunk. Csak győződjünk meg arról, hogy a talaj elég meleg ahhoz, hogy a műtrágya behatoljon, és válasszunk lassú felszabadulású nitrogénműtrágyát, ha elérhető.
A nyár eleji pázsit műtrágyázása segíthet jobban felkészíteni a pázsitot az azt követő hőségre és szárazságra. A legtöbb fűtípushoz jó ötlet a lassan felszabaduló műtrágya.

hirdetes

Kerüljük azonban a műtrágya kijuttatását a nyár közepén, mert az megégetheti a gyepet. Ezenkívül ne essünk a túl sok műtrágya csapdájába, mert az több kárt okozhat, mint hasznot! Az általános hüvelykujjszabály a következő: legfeljebb egy font nitrogént alkalmazzunk minden ezer négyzetláb pázsithoz, és ezt legfeljebb évente kétszer! Tehát, ha 5% nitrogéntartalmú műtrágyát használunk, akkor legfeljebb 20 fontot használjunk.

Használj vasat tartalmazó műtrágyát!


A legtöbb hagyományos műtrágyában megtalálható szokásos NPK-kombinációval ellentétben az Ironite vasat tartalmaz, és ahogy sejtette, tökéletes a vashiányos pázsithoz. A pázsit vassal való kiegészítése egy másik okból is nagyszerű: zöldebbé teszi. Csakúgy, mint a nitrogén, a vas (egyes mikroelemekkel együtt) segíti a fotoszintézis folyamatát, így hosszan tartó zöldet biztosít! Sajnos néhány szempontot figyelembe kell venni, hogy ne legyen az ironite égés. Más műtrágyákhoz hasonlóan az Ironite nitrogénje is veszélyes lehet a fűszálakra. Egyes egyéb összetevői (például hamuzsír) ugyanerre képesek. Tehát soha ne használjon több Ironite-ot a javasoltnál, és mindig azonnal öntse be.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

További cikkek ebben a témában


bőgőre fejés

annak, a juhászatokban elterjedt eljárásnak a népies elnevezése, amikor a juhoktól kifejhető... Tovább

tenyészcsalád (méh)

Olyan kiváló tulajdonságú méhcsalád,amelyből az arra alkalmas fiasítással (petékből v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet