A gyep gyomírtása - Így tudsz megszabadulni a fűben növő gyomnövényektől

hirdetes

A gyep gyomirtása – Így lesz gaz mentes a füved

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kertesházban élők pontosan tudják mennyi problémát okoznak az egyes gyomnövények megjelenése a kertben, de különösképp idegesítő jelenség, amikor a szép zöld gyep közepén elkezdenek rohamos mértékben elterjedni a gaz félék. Hogyan tudod megtisztítani a gyeped a gazoktól? Olvasd el cikkünket és megtudod!

gyomírtás a kertben

Gyomírtás a gyepen


Mit lehet tenni, ha a gyomok már megjelentek a fűszálak között? Hogyan tudjuk eltávolítani a gyomnövényeket a gyepből? A fűszálak közül kibújó gyomok ellen többféle módszerrel is védekezhetünk:

 • kézi gyomlálás
 • természetes szerek használata
 • szelektív és totális gyomírtó szerek használata

Gyomírtás természetbarát módszerrel


Amennyiben inkább a természetbarátabb eljárást választanád a gyomírtásra, akkor a kézi gyomlálás mellet figyelmedbe ajánljuk még az ecet használatát! Az ecetet hígítás nélkül kell alkalmazni, úgy hogy rápermetezzük a gyomnövényekre, amiket kiszeretnénk írtani. Az ecet egy totális gyomírtó szer, ezért a gyomok közötti fű is elfog halni, ha az ecet hozzáér, de az így keletkezett foltokat újra befüvesítheted egy felülvetéssel. 

Gyomírtószerek a kétszikű gyomok ellen


Amennyiben nem szeretnél újra füvesíteni, érdemes ellátogatnod egy gazdaboltba vagy egy kertészeti áruházba, ahol tudsz vásárolni szelektív gyomírtó szereket, amik a kétszikű gyomnövények kiírtására találtak ki, mindezt úgy, hogy közben a fű nem sérül. A módszer alkalmazása előtt részletesen olvasd el a használati utasítást, hogy mindent megfelelően végezhess el. Kétszikű gyomnövényekhez tartozik például a gyermekláncfű, a tyúkhúr, vagy a lóherére emlékeztető madársóska. Ezekre nyugodtan alkalmazhatod a szelektív gyomírtó szereket.

hirdetes

gyomnövények a fűben

Gyomírtó szerek az egyszikű gyomok kiírtására


A fűvel rokonságban álló gyomnövények is elcsúfíthatják a tiszta és szép zöld gyepünket, ilyen például a muhar vagy a kakaslábfű. Ezeket a gyomokat azonban csak kézzel vagy totális gyomírtókkal lehetséges eltávolítani, így vagy az ecetet alkalmazod vagy a gazdaboltban vásárolsz erre megfelelő szert. Itt is újra kell mag vetned a füvet a kopasz foltokban, ugyanis ezektől a szerektől kiirtódik a fű is.

hirdetes

Tippek a gyep gyomírtózásához

 • A gyomírtók használata előtt és után pár napig nem nyírhatod le a füvet, mivel a fű a levelein keresztül szívódnak fel, így csökkenthetjük a hatékonyságukat, ezért mindenképp ennek tudatában időzítsd be használatát. 

   
 • A gyomirtást követő első fűnyírás alkalmával a levágott gyepet ne használd fel a komposztba!

   
 • Igyekezz minél kevesebb vegyszert használni a kert talajának és az élővilág védelmének érdekében, inkább előzd meg a gyomírtást és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a gyep egészséges, dús szőnyeggé váljon!
   
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

csikó nevelése

a fiatal csikók egészséges fejlődését segíti elő, ha tetszés szerinti időben bőségesen... Tovább

fejhetőség

a tejtermelő képesség kibontakozását befolyásoló egyik legfontosabb tulajdonság,... Tovább

Tovább a lexikonra