A foltos hiéna az egyik legintelligensebb állat

Az intelligens foltos hiéna

Petra, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hiéna

Keveset nézünk ki belőlük

+Érdekességek a hiénákról

Csak néhányan "nevetnek".

Egyes hiénák valóban olyan hangot adnak ki, ami nagyon hasonlít a mániákus kuncogáshoz. De csak a foltos hiénák adják ki a hangot, és ennek semmi köze a humorérzékhez. A "nevetésük" inkább az ideges izgatottság vagy egy dominánsabb hiéna iránti behódolás jele. A foltos hiénák számos hangot adnak ki, beleértve a "suhogó" hangokat, amelyekkel a fiókáikat hívják.

Csíkos hiénák

A csíkos hiénák általában hallgatnak, kivéve a csattogó hangot, amely üvöltésig is felemelkedhet. Ha félnek, felemelhetik a szőrüket a hátuk mentén, és majdnem megkétszerezhetik őket. Úgy gondolják, hogy ez egy utolsó próbálkozás a potenciális ragadozók elriasztására, akik túl nagyok a harchoz, és túl közel vannak a meneküléshez.

Mindegyik Afrika különböző régióiból származik.

A különböző hiénafajok különböző afrikai helyeken élnek. Míg a csíkos hiénák Észak-Afrika száraz, sziklás vidékeit kedvelik, addig a barna és foltos hiénák a szubszaharai Afrikában élnek. Az ardfarkasok előnyben részesítik az Afrika déli és keleti részén található bokros területeket.

A foltos hiénák vízben alszanak, hogy hűvösek maradjanak.


A foltos hiénák a szubszaharai Afrika lakói, a világ egyik legforróbb részén. Míg más állatok elbújhatnak az odúkban, hogy hűvösek maradjanak, a foltos hiénák víztócsákban alszanak az öntözőnyílásoknál vagy bokrok alatt. Lehetőségük van éjszakai vadászatra is, de általában este hűsölnek.

Néha fej-fej mellett járnak oroszlánokkal

Oroszlánokat támadó hiénák


Az oroszlánok és a hiénák ugyanarra az ételre vadásznak, így nem meglepő, hogy néha ugyanazért az ételért versenyeznek. Amikor ez megtörténik, verekedés törhet ki. Az oroszlánok általában nyernek, gyakran megsebesítik vagy megölik a hiénát – de a hiénák segítségért kiáltanak, ha megfenyegetik őket. Ha a hiénához csatlakozik egy baráti társaság, a hiénák elűzhetik az oroszlánt.

Szinte bármit megesznek

A hiénák erős állkapcsokkal és fogakkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy dögöt (már elhalt emlősöket) esznek, beleértve a csontjaikat, szarvaikat és fogaikat. Később visszaöblítik a szarvakat, a szőrt és a patákat. A hiénák a közeli farmok termését, különösen a gyümölcsöt is hajlandók kimosni, és nem fogják fel az orrukat a békákra, bogarakra vagy szöcskékre.

Forrás: Hír24

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

táblásítás

a —>szántóföldi terület célszerű beosztása művelési egységekre, vagyis táblákra. A... Tovább

életkori szakaszok

az élőlények egyedi élete nem egyenes vonalú, hanem szakaszos. Az életkori szakaszok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek