8 zöldség - Melyeknek a legegyszerűbb termesztésük?

hirdetes

8 zöldség, melyet kezdő kertészként is könnyedén termeszthetsz

TK

Kezdőként van, hogy azt sem tudjuk hogyan kezdjünk neki a zöldségtermesztésnek, arról nem is beszélve, hogy milyen zöldségeket érdemes ültetnünk. Most elárulok Nektek 10 zöldséget, melyet kezdő kertészként igy egyszerűen, nyugodtan tudtok termeszteni kertetekben. 

Bab

Salátafélék


Érdemes ezzel kezdenünk a listát, hiszen rendkívül egyszerű kivitelezni termesztését. Többféle közül is válogathatunk.


Leveles saláta


Általában termesztése úgy történik, hogy folyamatosan levágjuk leveleit, akár fiatalon is felhasználhatjuk őket, hiszen nagyon gyorsan visszanöveszti azokat.


Fejes saláta


Ez a leghagyományosabb salátaféle. 


Mindkettőt termesztheted magból, esetleg már kisebb növényként is vásárolhatsz belőlük. Mint már említettem, gyors növése miatt akármikor szeretnéd, és amennyiben szükséged van rá bármikor felhasználhatod leveleiket.


Arra figyelj, hogy ültetése során igyekezz elkerülni a túlságosan napsütötte helyeket, amennyiben árnyékos helyet választasz a legkedvezőtlenebb fekvésű kertekben is tökéletesen fejlődik.


Retek


Ez az első növény, melyet tavasszal ültetünk, illetve ezt a zöldséget fogyaszthatjuk előszőr kertünkből. Helyezz néhány magot földedbe, és egy-két nappal később már akár teljesen kifejlődhet. 


Mégis vannak szabályai, amiket tisztelned kell. Locsold őket rendszeresen, ez a zöldség amennyiben kiszárad, íze sokkal erősebbé válik. Ezen kívül, ne vesd őket túl közel egymáshoz.

hirdetes


Cukkini


Vesd el, locsold és kész is, tökéletesen gondozod cukkinidet.


Valószínűleg a vetőmagjai keresésével többet kell majd törődnöd, mint magával a termesztésével. Érdemes viszont a lábához egy kisebb talajtakarót helyezned, hogy az képes legyen megőrizni a növény számára szükséges nedvességet. 


Bab


Emlékeztek még az iskolában végzett kísérletre? Amikor egy babszemet kellett egy darab vizes vattára helyezned, és várnod, hogy fejlődjön. Pontosan, a termesztése is ennyire gyerekjáték.


Két lehetőséged van; fehér vagy vörös. 


Borsó


hirdetes
A borsó nagy előnye, hogy nem féli nagyon a hideget, így már akár februárban is ültethető, akár márciusban – mindkét esetben már fogyasztható májusban, júniusban.


Spenót


Már most lehet hallani, az „én nem szeretem a spenótot” mondatokat. melyek még a menzán ragadtak ránk. Mégis, az igazi spenót, zöld leveleivel amennyiben elvetjük, már szinte másnap fogyaszthatjuk is. 


Érdemes elvetned már tavasz elején, s ne felejtsd el locsolni – hiszen nem szereti a száraz helyeket.


Mogyoróhagyma


Szinte mindennap használod konyhádban? Akkor itt az ideje Neked is termesztened kertedben, hiszen ezt rendkívül egyszerű kivitelezni.


Az ültetéséhez tegyél félre egy két gerezdet, melyet most majd hagymaként fogunk használni. Októberben nagyjából 2 – 3 cm-re helyezd a talajba, úgy, hogy azok felfelé nézzenek.


Nem kell öntöznöd, engedd, hogy a természet végezze el helyetted azt is. Tavasszal már nézheted a fejlődését.


Távolítsd el az össze gyomnövényt a környékéről, hiszen ezek veszélyeztethetik. Június, július környékén már fogyaszthatod, és kezdődhet újra termesztése.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-01

Miket érdemes júniusban elvégezned kertedben? Tudd meg most Te is!

Már hivatalosan is a nyárba léptünk – ugyanakkor most sem állhat meg az élet! Mutatjuk, mivel érdemes ilyenkor kertedben foglalatoskodni - tudd meg Te is!

2021-05-30

Nem csak zöldségeket érdemes termeszteni – nevelj Te is mikrozöldet!

A mikrozöldeknek fontos jelentősége van táplálkozásunkban, ráadásul rendkívül könnyen termeszthetőek. Segítségükkel könnyen friss zöldségekhez is juthatsz!

2021-05-27

Különleges zöldségek, melyek akár virágaid között is remekül fognak mutatni

Ismerd meg Te is ezeket a zöldségeket, melyek szépségükkel akár virágoskertedbe is ültethetőek, így hidat képezve a virágos-, veteményeskertek között.

2021-04-29

Vitaminok és tápanyagok tavasszal - milyen zöldségekben gondolkozz?

A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani.

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-21

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

A füzény megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, nem csak egyévesek, de évelő növények is. Ismerj meg most Te is kettőt!

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

További cikkek ebben a témában


csikós

lótenyésztő gazdaságban a csikók gondozását és őrzését végző dolgozó. Régen a csikós... Tovább

75/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

A szárított takarmány kvótával szabályozott támogatás igénylésének általános... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Zöldség Zöldségtermesztés