Miket komposztálhatok? Ismerd meg ezt az 5 dolgot, melyet a hiedelmek ellenére komposztálhatsz!

hirdetes

5 dolog, amiről azt hitted nem komposztálható, pedig mégis!

TK, ZH

Ahogy a legtöbben igyekeznek környezettudatosan élni, egyre többen komposztálják el természetes hulladékaikat. Amennyiben egy ideje már Te is így teszel, valószínűleg rengeteg elemet tartalmaz már a listád, miket dobhatsz komposztodra. Nézzünk tehát most 5 dolgot, amiről meglepő, de igen, ezek is listádba tartoznának!

Komposzt

1.    Állatok által hagyott piszok


Az állati eredetű ürülékek, mint például a teheneké, nyulaké, birkáké, csirkéké, de bármely növényevő élőlényé nitrogénban gazdagok, jótékony baktériumaik jót fognak tenni komposztodnak. Viszont arra figyelj, hogy ez például egy macska, kutya esetében nincs így. 


Ennek oka, hogy ezek hordozhatnak olyan kártékony mikroorganizmusokat, mint a paraziták.


2.    A diófa bármely része


A diófélék juglont termelnek, ezért arra viszont figyelned kell, hogy vannak növények, melyek erre érzékenyek lehetnek. Ilyen például a paradicsom, paprika, káposzta, padlizsán és a spárga.


Ez az anyag a diófélék törzsében, levelében, gyökerébe, termésében, és ágaiban is jelen van, még az is kártékony lehet számukra, ha a közelükben termesztjük ezen zöldségeinket.


Ugyanakkora vannak növények, akik tökéletesen képesek a juglont tolerálni, ezért is komposztálható, viszont figyeljünk arra, hogy ez egy külön történjen meg. 

hirdetes


3.    Teafilterek


A teafüvek szerves részét képezhetik komposztodnak, hiszen nitrogéntartalmuk, csersav és egyéb nyomelemeik fokozzák a jótékony mikroorganizmusok aktivitását, illetve növelik az oxigénellátást, javítják a talaj minőségét és az erősebb gyökérzet kialakításában is szerepet játszanak.


A teafilterek viszont ezzel ellentétben nem rögtön komposztálható állapotban vannak jelen a mindennapjainkban, hiszen ezek a kis táskák akár kémiai anyagokat is juttathatnak komposztodba. Érdemes tehát előtte kibontani őket.


4.    Hús és csontok


Amennyiben egy ideje már komposztálsz, biztosan Te is hallottad, hogy ha húst és egyéb csontokat dobsz komposztodra, azok nem csak büdösek lesznek, de különböző állatokat is magukhoz vonzhatnak.

hirdetes


Mégis a hús, akár főtt akár nyers, illetve az állati tetemek lebomlása kivitelezhető egy zártabb térben, mert olyan organizmusok felelnek bomlásukért melyek légmentesen képesek szaporodni.


Ez a levegőhiány kreálja igazából azt a szagot, ami majd az állatokat vonzza magához. 


5.    Főzéshez használt olaj


Széles körben képes a főzőolaj elbátortalanítani az embereket attól, hogy ezt komposztjukhoz adják. Nem csak a kártevők szempontja végett, de hajlamos emellett más szerves anyagokat is egy vízálló réteggel bevonni, ami csökkenti a légáramlást, így lassítva a bomlási folyamatot.


Habár a szintetikus olajok sose fogják a komposzt részét képezni, érdemes lehet kisebb mennyiségben növényi olajokat, mint a napraforgó-, olívaolaj komposztodra önteni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-14

Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához

Hogyan nem fagy ki a fű? Ha az udvarodon új fű van, és az előrejelzések szerint fagy várható, kövesd az alábbi tippeket, hogy megelőzd, hogy megfagyjon!

2022-08-31

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

Hogyan lehet a zúzottkövet talajtakaróként használni? Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan használjuk mulcs helyett a zúzottkövet a kertben és milyen hatással van a talajra.

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

Ugye nem felejtetted el? – zárd el a kerti csapot, jönnek a fagyok!

Lehet sokan kapnak most a fejükhöz: tényleg, a csap! Bizony, nem szabad elfelejteni elzárni a fagyok előtt, nagy károkat okozhat, ha úgy hagyjuk. Mutatjuk, hogyan tedd ezt!

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Még mindig vannak kerti feladatok decemberben is, hiszen, nem ez a leghidegebb téli hónapunk, a cikkünkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

További cikkek ebben a témában


formalizmus

régebben elterjedt felfogás, amely a termelőképességtől gyakran független küllemi bélyegek... Tovább

klamídiák okozta betegségek

kerekded, egyszerű kettéhasadással és csak a sejtekben szaporodó mikroorganizmusok a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Talajművelés