Miket komposztálhatok? Ismerd meg ezt az 5 dolgot, melyet a hiedelmek ellenére komposztálhatsz!

hirdetes

5 dolog, amiről azt hitted nem komposztálható, pedig mégis!

TK

Ahogy a legtöbben igyekeznek környezettudatosan élni, egyre többen komposztálják el természetes hulladékaikat. Amennyiben egy ideje már Te is így teszel, valószínűleg rengeteg elemet tartalmaz már a listád, miket dobhatsz komposztodra. Nézzünk tehát most 5 dolgot, amiről meglepő, de igen, ezek is listádba tartoznának!

Komposzt

1.    Állatok által hagyott piszok


Az állati eredetű ürülékek, mint például a teheneké, nyulaké, birkáké, csirkéké, de bármely növényevő élőlényé nitrogénban gazdagok, jótékony baktériumaik jót fognak tenni komposztodnak. Viszont arra figyelj, hogy ez például egy macska, kutya esetében nincs így. 


Ennek oka, hogy ezek hordozhatnak olyan kártékony mikroorganizmusokat, mint a paraziták.


2.    A diófa bármely része


A diófélék juglont termelnek, ezért arra viszont figyelned kell, hogy vannak növények, melyek erre érzékenyek lehetnek. Ilyen például a paradicsom, paprika, káposzta, padlizsán és a spárga.


Ez az anyag a diófélék törzsében, levelében, gyökerébe, termésében, és ágaiban is jelen van, még az is kártékony lehet számukra, ha a közelükben termesztjük ezen zöldségeinket.


Ugyanakkora vannak növények, akik tökéletesen képesek a juglont tolerálni, ezért is komposztálható, viszont figyeljünk arra, hogy ez egy külön történjen meg. 

hirdetes


3.    Teafilterek


A teafüvek szerves részét képezhetik komposztodnak, hiszen nitrogéntartalmuk, csersav és egyéb nyomelemeik fokozzák a jótékony mikroorganizmusok aktivitását, illetve növelik az oxigénellátást, javítják a talaj minőségét és az erősebb gyökérzet kialakításában is szerepet játszanak.


A teafilterek viszont ezzel ellentétben nem rögtön komposztálható állapotban vannak jelen a mindennapjainkban, hiszen ezek a kis táskák akár kémiai anyagokat is juttathatnak komposztodba. Érdemes tehát előtte kibontani őket.


4.    Hús és csontok


Amennyiben egy ideje már komposztálsz, biztosan Te is hallottad, hogy ha húst és egyéb csontokat dobsz komposztodra, azok nem csak büdösek lesznek, de különböző állatokat is magukhoz vonzhatnak.

hirdetes


Mégis a hús, akár főtt akár nyers, illetve az állati tetemek lebomlása kivitelezhető egy zártabb térben, mert olyan organizmusok felelnek bomlásukért melyek légmentesen képesek szaporodni.


Ez a levegőhiány kreálja igazából azt a szagot, ami majd az állatokat vonzza magához. 


5.    Főzéshez használt olaj


Széles körben képes a főzőolaj elbátortalanítani az embereket attól, hogy ezt komposztjukhoz adják. Nem csak a kártevők szempontja végett, de hajlamos emellett más szerves anyagokat is egy vízálló réteggel bevonni, ami csökkenti a légáramlást, így lassítva a bomlási folyamatot.


Habár a szintetikus olajok sose fogják a komposzt részét képezni, érdemes lehet kisebb mennyiségben növényi olajokat, mint a napraforgó-, olívaolaj komposztodra önteni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-23

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Amikor a talaj tulajdonságait vizsgáljuk, akkor elsősorban a szerkezetét, a levegő és vízgazdálkodását, és a tápanyagszintet nézzük meg, majd eszerint vonjuk le a következtetéseket.

2020-01-07

A nagy magvetési kisokos – Avagy mikor és hogyan vessük a különböző magokat

Magvetési kisokos mindenkinek, most mindent elmondunk nektek a magvetésről, a magvetés idejéről, a magvetés módjáról. Tartsatok velünk és tudhatok meg mindent a magvetésről!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünkben éppen ezért most megtudhattok mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2021-01-12

Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Gondoltad volna, hogy a kávézacc, amit általában csak kidobunk a szemétbe, kiválóan felhasználható a kertészkedésben? Olvass tovább, és többet nem dobod ki!

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-10-26

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, ezekre érdemes figyelni.

2021-10-04

Október a konyhakertben – ezeket érdemes még ilyenkor elvetni

Októberben sem érdemes lemondani a növények termesztéséről, ugyanis akadnak még közülük olyan darabok, melyek ebben a hónapban képesek megfelelően fejlődni.

További cikkek ebben a témában


magszárítás

az a kezelési mód, amellyel a nyersen, akár 30—35% nedvességtartalommal betakarított... Tovább

cukorrépa-betakarító gépek

mindazoknak a gépi eszközöknek, berendezéseknek összefoglaló elnevezése, amelyek a cukorrépa... Tovább

Tovább a lexikonra
kert kertfenntartás Talajművelés