40 féle füge, 40-féle füge terem, Jáhn Bálint, Teveli, Teveli füge

hirdetes

Egy gyümölcstermesztő birtokán 40-féle füge terem - Mi a titok?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Jáhn Bálint, a korábbi turisztikai szakember, öt évvel ezelőtt találkozott az egzotikus növények világával. Azóta 40 különböző fügefajtával büszkélkedhet birtokán Tevelen. A következőkben betekintünk az ő fügetermesztési sikerének kulisszatitkaiba.

40 féle füge

A fügetermesztő mediterrán birtokán 40-féle füge közül választhatunk

A közönséges füge (Ficus carica) egyike az emberiség által régóta termesztett növényeknek, több mint 1400 fajtájával. Bár ez a faj szubtrópusi, pár évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy Magyarországon is termeszthető.


Jáhn Bálint turisztikai értékesítőként kezdte karrierjét, de mindig is vonzódott az egzotikus növényekhez. 2018-ban az első 70 fügefát ültette el a teveli kertjében, és ezáltal kezdetét vette egy új korszak az életében.

A Mezőgazdasági Technikustól a Gyümölcstermesztőig

Bálint családjában már fiatal korától fogva a mezőgazdasággal került kapcsolatba, de kezdetben nem ezen az ösvényen indult el. Miután turisztikai értékesítőként és referensként dolgozott, Olaszország és más mediterrán országok iránti utazásai során érdeklődése a mediterrán növények és gyümölcsök felé fordult.

hirdetes

Ekkor döntött úgy, hogy saját fügeültetvényt telepít, melyet 2018-ban kezdeményezett Tevelen, Tolna megyében.

Különleges Mikroklíma a Teveli Szőlőhegyen

A teveli szőlőhegyen fekvő terület rendelkezik egy különleges mikroklímával, mely ideális a füge és más délszaki gyümölcsök termesztéséhez. Az itt tapasztalt enyhe éghajlat és a magaslati elhelyezkedés miatt a téli hideg levegő mindig lefelé halad, így a fügefák fagykár nélkül telelnek át. Ezen körülmények segítségével Bálint sikeresen telepített fügeültetvényeket ezen a területen.

Agroturizmus és Gyümölcskóstolók

Bálint célja, hogy minél több emberrel megismertesse a füge különlegességét, és megmutassa, hogy ez a mediterrán gyümölcs itthon is termeszthető. Emellett hobbi szinten foglalkozik más mediterrán növényekkel, mint például kákiszilva és kajszibarack. A birtokán folyó fügetermesztés mellett további tervei között szerepel agroturisztikai szolgáltatások fejlesztése, szálláshelyek kialakítása és vendégek fogadása. Mindezek az erőfeszítések hozzájárulhatnak Tevel és környéke fejlődéséhez, melyek mellett Bálint az örömét leli a fügetermesztésben és az agroturizmusban.

hirdetes


Bálint példája megmutatja, hogy a szenvedély és a kitartás mellett a helyes helyszín és a megfelelő körülmények együtt járulnak hozzá a fügetermesztési sikerhez Magyarországon.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hónyomás

az 1 cm magas hóréteg tömege 1 m2-en kb. 1 kg; ennyivel "nyomja" a talajt. Szokásos... Tovább

anyai öröklődés (matroklin öröklődés)

egyes, főleg reciprok —>keresztezésekben növénynél, állatnál az utódok az anyai... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés