40 féle füge, 40-féle füge terem, Jáhn Bálint, Teveli, Teveli füge

Egy gyümölcstermesztő birtokán 40-féle füge terem - Mi a titok?

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Jáhn Bálint, a korábbi turisztikai szakember, öt évvel ezelőtt találkozott az egzotikus növények világával. Azóta 40 különböző fügefajtával büszkélkedhet birtokán Tevelen. A következőkben betekintünk az ő fügetermesztési sikerének kulisszatitkaiba.

40 féle füge

A fügetermesztő mediterrán birtokán 40-féle füge közül választhatunk

A közönséges füge (Ficus carica) egyike az emberiség által régóta termesztett növényeknek, több mint 1400 fajtájával. Bár ez a faj szubtrópusi, pár évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy Magyarországon is termeszthető.


Jáhn Bálint turisztikai értékesítőként kezdte karrierjét, de mindig is vonzódott az egzotikus növényekhez. 2018-ban az első 70 fügefát ültette el a teveli kertjében, és ezáltal kezdetét vette egy új korszak az életében.

A Mezőgazdasági Technikustól a Gyümölcstermesztőig

Bálint családjában már fiatal korától fogva a mezőgazdasággal került kapcsolatba, de kezdetben nem ezen az ösvényen indult el. Miután turisztikai értékesítőként és referensként dolgozott, Olaszország és más mediterrán országok iránti utazásai során érdeklődése a mediterrán növények és gyümölcsök felé fordult.

Ekkor döntött úgy, hogy saját fügeültetvényt telepít, melyet 2018-ban kezdeményezett Tevelen, Tolna megyében.

Különleges Mikroklíma a Teveli Szőlőhegyen

A teveli szőlőhegyen fekvő terület rendelkezik egy különleges mikroklímával, mely ideális a füge és más délszaki gyümölcsök termesztéséhez. Az itt tapasztalt enyhe éghajlat és a magaslati elhelyezkedés miatt a téli hideg levegő mindig lefelé halad, így a fügefák fagykár nélkül telelnek át. Ezen körülmények segítségével Bálint sikeresen telepített fügeültetvényeket ezen a területen.

Agroturizmus és Gyümölcskóstolók

Bálint célja, hogy minél több emberrel megismertesse a füge különlegességét, és megmutassa, hogy ez a mediterrán gyümölcs itthon is termeszthető. Emellett hobbi szinten foglalkozik más mediterrán növényekkel, mint például kákiszilva és kajszibarack. A birtokán folyó fügetermesztés mellett további tervei között szerepel agroturisztikai szolgáltatások fejlesztése, szálláshelyek kialakítása és vendégek fogadása. Mindezek az erőfeszítések hozzájárulhatnak Tevel és környéke fejlődéséhez, melyek mellett Bálint az örömét leli a fügetermesztésben és az agroturizmusban.


Bálint példája megmutatja, hogy a szenvedély és a kitartás mellett a helyes helyszín és a megfelelő körülmények együtt járulnak hozzá a fügetermesztési sikerhez Magyarországon.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

acidofil baktériumok

életműködésükhöz savas —>pH-jú közeget igénylő baktériumok. Savas karakterű... Tovább

magnak termesztett borsó növényvédelmi technológiája

a ->vetőmaggal terjedő és csírakorban károsító gombos betegségek ellen kaptánnal... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés