Veszélyes szobanövények - ez a 10 növény mérgező kedvencedre nézve

10 növény, amivel légy óvatos lakásodban – megmérgezhetik kedvencedet

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Macska növénnyel

Buzogányvirág


A buzogányvirág, vagy másik nevén diffenbachia szintén méltán került a listánkra – ennek a növénynek is, csak úgy, mint az amarilliszfélének minden része mérgező, bár már nem olyan súlyos mértékben. Amennyiben viszont valaki elfogyasztja ezt a növényt, akkor az torokirritációt okozhat, illetve nyáladzáshoz, rosszabb esetben hányáshoz is vezethet.


Kroton


A kroton, vagy csodacserje a kutyatejfélék családjába tartozik, ebből is adódó, hogy tejnedve könnyedén képes embereknél is allergiás reakciót kiváltani. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a csodacserje egyik legszebb és legszínesebb levélnövényünk, mégis lenyelése állatok esetén legtöbbször hányást, hasmenést okoz.


Ciklámen


A ciklámen elterjedt növényünk, ajándék gyanánt is sokszor adják egymásnak az emberek, hiszen nem csak díszes virágai kiemelkedően dekoratívak, hanem sima vagy fodros levelei is, melyek akár márványosak is lehetnek. Kisállatainktól mégis érdemes elrejteni, ugyanis amennyiben megrágják, akkor a virágai könnyen okozhat emésztése zavarokat, gyomor-, illetve bélpanaszokat. Amennyiben kiássák, és gyökérgumójával kezdenek el játszani, az sokkal súlyosabb tünetekhez vezethet – légzési nehézség, valamint bénulás is kialakulhat.


Anyósnyelv


Könnyű gondozása végett rendkívül elterjedt növény hazánkban, mégis amennyiben kedvenced van, érdemes kerülni gondozását. Bár számukra az anyósnyelv kevésbé vonzó, mint listánk többi tagja, mégis amennyiben szervezetükbe jutna, akkor kisállatunkra nézve hányást, hasmenést okozhat.


Mikulásvirág


Amennyiben kedvencünk falatozna belőle, akkor az torokirritációt, illetve hányást is okozhat.


Leander


A leander elsősorban teleltetése kapcsán kerülhet otthonunkba, mégis rendkívül mérgező cicánkra, kutyánkra nézve, ugyanis a szervezetbe jutva súlyos károsodáshoz vezethet – szívbénulást, illetve idegrendszeri problémákat okozhat.


Pozsgafa


A pozsgafa vagy más néven majomfa megrágcsálása gyengévé teheti kedvencünket, valamint elfogyasztása hányáshoz is vezethet.


Mivel érdemes még vigyázni?


Az azáleák és a rododendronok is mérgezőek rájuk nézve – minden részük hányáshoz vezethet, súlyosabb esteben pedig légzési zavarok is kialakulhatnak a növények végett. Listánkat pedig érdemes a borostyánnal zárni, melynek mind levelei, mind bogyói mérgezőek – emésztési problémákhoz, nyáladzáshoz és egyéb fájdalmakhoz vezethetnek.


Neked lakásodban él kiskedvenced?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-21

A csodás lilaakác - érdekességek, amit eddig nem tudtál

A lilaakác egy igazán figyelemre méltó növény, amely sok helyen látható utcákon, parkokban és kertekben mostanában. Ismerd meg jobban!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

élőtömeg (testtömeg)

az állat kg-ban meghatározott tömege. Megállapításához különböző mérlegeket... Tovább

mag

a virágos növényeknek a megtermékenyülést követően a m.-kezdeményből (—>magház)... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek