Visszafordítható az, ha a növényeim megégtek a napon?

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

SzT
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Igen, sajnos a növények is meg tudnak égni. Ahogy te is leéghetsz, ha túl sokáig tartózkodsz a napon, úgy növényeid is megéghetnek, ha túl sokat éri őket a közvetlen napfény. Örök kérdés, hogy ha már megtörtént a baj lehet-e bármit is tenni, de sajnos a válasz lelombozó... a növényed sérült részei már nem hozhatók vissza az életbe. De ne keseredj el: természetesen a legfontosabb dolog, hogy megtanuld megóvni szeretett növényeidet a napégéstől, viszont a cikk végén megtalálod azt is, hogyha nem égett meg az egész növényed, akkor mit csinálj, hogy a még egészséges részeit megmentsd.

 

Megégtek a növényeim a napon - Mit tudok csinálni?

Sok tévhittel ellentétben, a több fény nem mindig jelenti azt, hogy a növényeid egészségesebbek lesznek, ezért érdemes a témáról tanulnod, hogy csodaszépen virítsanak a gondosan ültetett és nagy becsben tartott csodáid kertedben, házadban. Bár naptejet nem tudsz használni a növényeid védelmére, van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy megakadályozd a levelek napégését.

Miért fontos a fokozatosság? - Így védd meg növényeidet a napégéstől

Növényeid tavasszal és nyáron vannak leginkább kitéve a napégés veszélyének – különösen, ha úgy döntesz, hogy kiviszed őket a szabadba, vagy áthelyezed őket egy napos ablakhoz, amikor eddig árnyékosabb helyen voltak. Az egyik legjobb módja annak, hogy ne árts nekik az áthelyezés során, ha fokozatosan szoktatod őket az új helyükhöz. Így elegendő idejük lesz alkalmazkodni a több napfényhez.

Mik a jelei annak, hogy megégett a növényed? - Így védd meg növényeidet a napégéstől

Ahogy a bőröd is elszíneződik, ha túl sok napfényt kap, úgy a szobanövények leveleinek színe is megváltozik. Azonban nem pirosra, hanem sárgára vagy fehérre színeződnek. Súlyosabb esetben a levelek szélei barnák és ropogósak lesznek. Mivel a levelek más okokból is elszíneződhetnek – például túlöntözés vagy fényhiány miatt – hogyan lehet megállapítani, hogy napégésről van szó? Napégés esetén általában csak a növény tetején lévő levelek, amelyek közvetlenül ki vannak téve a Nap erős sugarainak, változnak meg. Az alsóbb levelek, amelyek árnyékot kapnak a felső levelektől, a legtöbb esetben nem szenvednek el ilyen színváltozást.

Hogyan előzd meg a növények leégését?

A növények akár néhány óra alatt is leéghetnek. Hihetetlen, igaz? Szerencsére könnyű megelőzni ezt a problémát: ismerd meg növényeid igényeit, és ha nem bírják a közvetlen napfényt, tartsd őket távol tőle. Néhány növény, például bizonyos kaktuszok és pozsgások, imádják a közvetlen napfényt, és jól érzik magukat egy napos ablakban vagy a szabadban a nyári nap alatt is. Más növények azonban, különösen azok, amelyek hozzászoktak az árnyékosabb környezethez, könnyen megéghetnek, ha hirtelen napos helyre kerülnek.

A következő oldalon azt is megmutatom, hogy mit tudsz tenni, ha már megégtek a növényeid a napon. Lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-23

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar virágok gyönyörűek, mutatunk néhány őshonos fajtát, amiktől burjánzó kerted lesz. Ezektől az őshonos, magyar virágoktól egy igazi oázis lesz a kerted.

2024-07-22

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

Vannak olyan árnyéktűrő növények, amelyek jól érzik magukat a fák tövében is. Tippek a fák alatti ültetéshez, hogy növényeid árnyékos helyen is jól fejlődjenek.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Balkányi keserû

Csillagfürt Cél: kettõs hasznosítási fajta: zöldtrágya és abraktakarmány Leírás:A... Tovább

Debreceni Egyetem ATC Kutató Központ Nyíregyháza

Kutatóintézet A Debreceni Mezõgazdasági Kamara javaslatára Nyíregyháza város 1926-ban 29... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem oktatás