Így termessz növényeket egy egyszerű vászonzsákban

hirdetes

Zseniális ötlet - Termesszünk zöldségeket zsákban!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Zsákkert létrehozása

A központi oszlop kialakítása és a zsák feltöltése

Első lépésként helyezz egy sekély réteg talajkeveréket a zsák aljába, majd helyezd rá a joghurtos dobozt (vagy hasonló konzervdobozt), és töltsd meg azt kavicsokkal. Lapátolj még több talajt a kavicsokkal teli joghurtos doboz köré, és töltsd fel a zsákot egészen a doboz éléig. Amint a talaj eléri a doboz tetejét, óvatosan húzd egy kicsit feljebb úgy, hogy a kavicsok a helyükön maradjanak.

Ezután töltsd fel újra kavicsokkal, lapátold körbe talajjal, húzd feljebb, tölts bele kavicsokat, stb. és így tovább, amíg a zsák tele nem lesz talajjal, és a közepén ki nem alakul egy kavicsoszlop. Ez az oszlop biztosítja majd a talaj vízelvezetését és a víz szétosztását az egész zsákban. A joghurtos doboz helyett PVC csövet, vagy valamilyen hengerré tekerhető, tartós anyagot is felhasználhatsz a kavicsok betöltésére.

hirdetes

A felső réteg elültetése

Ez a lépés magától értetődő: nincs más dolgod, mint elültetni néhány növényt a zsák tetejébe. Ide érdemes helyezni a gyökérzöldségeket.

Az oldalak elültetése

Most jön az érdekesebb (és valamivel körülményesebb) rész. Vágj egy kis rést a zsák oldalába, és helyezd bele óvatosan palántádat. A vágást érdemes egy fejére fordított T formájában elvégezni, hogy könnyedén eltávolíthass egy kevés talajt a zsákból, aminek a helyére beállíthatod a palántát. Ezekbe oldalsó résekbe inkább leveles zöldségeket és fűszernövényeket érdemes ültetni.

hirdetes

Ügyelj rá, hogy a növények ne kerüljenek túl közel egymáshoz, hogy gyökereiknek ne kelljen versengeniük a vízért, a tápanyagokért és a levegőért. Az öntözés a kavicsoszlopon keresztül történik majd, ennek gyakoriságát pedig az ültetett növények vízigénye határozza meg. Helyezd a zsákot napos helyre (ha a növények azt igénylik), és kész is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


tarló

A növényállomány betakarítása uttán szár- és tőcsonkokkal visszamaradó termőhely. Tovább

szalmatüzelés

az energiahordozók árának emelkedése óta a mg. melléktermékek (többek között a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés