Zöldséglekvár készítés a betakarított kerti zöldségeinkből

Igazi ínyencségek – Zöldséglekvárok készítése receptekkel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha unjátok már a megszokott barack-, szilva-, eperlekvár ízeit, akkor mindenképpen tartsatok velem, mostani cikkemben ugyanis igazi ínyencségeket mutatok be, végre kiderül, hogyan készülnek a legfinomabb zöldséglekvárok! 

Zöldséglekvár készítése

A natúr ízek is isteniek, de zöldségből készíthetünk fűszereset, savanyút és még csípőset is. Nemcsak a gyümölcsök alkalmasak arra, hogy üvegbe zárva egész évben fogyaszthatók legyenek, hanem a zöldségek is – ez pedig többek között azért előnyös, mert már tavasszal nekiállhatunk a lekvár készítésének (de persze ősszel is marad lekvárnak való zöldség).

A szabadon termesztett zöldségeknek nincsen párjuk, éppen ezért érdemes felhasználnunk a kertben található finomságainkat. A belőlük készült lekvárokat kenyérre kenhetjük, ezzel új színt és új ízeket hozhatunk családunk életébe. Kiválóak ezek a lekvárok egyébként mártások helyett húsokhoz, salátákhoz, tésztákhoz, de megtölthetjük velük a réteseket, a pogácsát, és még a leveles tésztát is. 

A zöldséglekvárok hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatók, melyek egyébként hihetetlenül egészségesek, magas a rosttartalmuk, ami miatt simán beépíthetjük őket mindennapi étrendünkbe. Ugyanakkor baráti összejöveteleken is kínálhatjuk ismerőseinket ezekkel, mivel mártogatósként is ízletesek (keksz, ropi, vagy akár pirítós mellé isteniek). 

A zöldséglekvárok és krémek esetén gyakorlatilag szezontól és ízlésről függően a mindent vele receptek is szinte minden alkalommal sikert érnek el, tehát nincs más dolgunk, mint szárnyalni hagyni a fantáziánkat, és alkotni újabb és újabb ínycsiklandó variációkat! Arra azért felhívom a figyelmet, hogy mindig a szezonnak megfelelő, friss, vegyszermentes alapanyagokat használjátok fel, a legjobb az, ha a saját kertetekből szerzitek be az alapanyagokat.

A zöldséglekvárokhoz általában nem kell sok minden, némi fűszer, olívaolaj csodákra képes. Fogyasztás előtt még lehet krémesíteni kicsit a lekvárunkat, erre a célra használhatunk vajat, joghurtot, illetve majonézt – természetesen attól függően, hogy mit tettünk az üvegbe! Most viszont elég a szócséplésből, remélem, hogy felkészültetek, ugyanis a következő oldalon megmutatom a legjobb recepteket, érdemes lapoznotok egyet!  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aktinobacillózisok (actinobacillosisok)

1. Kérődzők aktinobacillózisa (ún. sugárgomba-betegség), legnagyobb jelentősége a szm.-ban... Tovább

CSL516 (MPC 515)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepes. A címeren a kalászkapelyva... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség