Zöldséglekvár – Készítsünk lekvárt zöldségekből

Igazi ínyencségek – Zöldséglekvárok készítése receptekkel!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Ha unjátok már a megszokott barack-, szilva-, eperlekvár ízeit, akkor mindenképpen tartsatok velem, mostani cikkemben ugyanis igazi ínyencségeket mutatok be, végre kiderül, hogyan készülnek a legfinomabb zöldséglekvárok! 


Zöldséglekvár készítése

A natúr ízek is isteniek, de zöldségből készíthetünk fűszereset, savanyút és még csípőset is. Nemcsak a gyümölcsök alkalmasak arra, hogy üvegbe zárva egész évben fogyaszthatók legyenek, hanem a zöldségek is – ez pedig többek között azért előnyös, mert már tavasszal nekiállhatunk a lekvár készítésének (de persze ősszel is marad lekvárnak való zöldség).

A szabadon termesztett zöldségeknek nincsen párjuk, éppen ezért érdemes felhasználnunk a kertben található finomságainkat. A belőlük készült lekvárokat kenyérre kenhetjük, ezzel új színt és új ízeket hozhatunk családunk életébe. Kiválóak ezek a lekvárok egyébként mártások helyett húsokhoz, salátákhoz, tésztákhoz, de megtölthetjük velük a réteseket, a pogácsát, és még a leveles tésztát is. 

A zöldséglekvárok hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatók, melyek egyébként hihetetlenül egészségesek, magas a rosttartalmuk, ami miatt simán beépíthetjük őket mindennapi étrendünkbe. Ugyanakkor baráti összejöveteleken is kínálhatjuk ismerőseinket ezekkel, mivel mártogatósként is ízletesek (keksz, ropi, vagy akár pirítós mellé isteniek). 

A zöldséglekvárok és krémek esetén gyakorlatilag szezontól és ízlésről függően a mindent vele receptek is szinte minden alkalommal sikert érnek el, tehát nincs más dolgunk, mint szárnyalni hagyni a fantáziánkat, és alkotni újabb és újabb ínycsiklandó variációkat! Arra azért felhívom a figyelmet, hogy mindig a szezonnak megfelelő, friss, vegyszermentes alapanyagokat használjátok fel, a legjobb az, ha a saját kertetekből szerzitek be az alapanyagokat.

A zöldséglekvárokhoz általában nem kell sok minden, némi fűszer, olívaolaj csodákra képes. Fogyasztás előtt még lehet krémesíteni kicsit a lekvárunkat, erre a célra használhatunk vajat, joghurtot, illetve majonézt – természetesen attól függően, hogy mit tettünk az üvegbe! Most viszont elég a szócséplésből, remélem, hogy felkészültetek, ugyanis a következő oldalon megmutatom a legjobb recepteket, érdemes lapoznotok egyet!  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-21

A sárgarépa jótékony hatásai egészségünk szempontjából

A sárgarépa sokoldalú, évelő növény. Karotin-, és vitamintartalma is magas, mellyel hozzájárul egészségünk javításához. Ezen kívül számos jótékony hatása van.

2021-01-20

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

A hó sok kellemetlenséget szokott okozni a kertekben. Emiatt néhány zöldség, növény értékelni fogja, ha az itt olvasott módszerekkel jobban odafigyelsz rájuk.

2021-01-06

Megbízható vetőmagok listája – Őket válaszd, ha valóban jót akarsz!

Amikor még kint hideg van, akkor érdemes megterveznünk a kertünket, és beszereznünk a szükséges vetőmagokat. Mostani cikkemben azt mutatom meg nektek, hol találhatjuk meg a legmegbízhatóbb, legjobb vetőmagokat, tartsatok velem mindenképp!

2020-10-01

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors termesztéséről osztok meg most veletek mindent, kevesen tudják, de a saját kertünkben is termeszthetünk fekete borsot, nézzük, hogyan!

2021-01-20

Lista zöldségekről, melyeket nyulaink nyugodtan fogyaszthatnak

A zöldségek nem jelennek meg nyulaink legalapvetőbb táplálékai között, mégis érdemes adnunk nekik. Íme, a lista, mit fogyaszthatnak növényevő barátaink.

2021-01-19

Csillagjázmin - virágzó fal nyáron, zöld felület télen

A csillagjázmin rendkívül strapabíró növény. Nyáron virágzó, télen zöld felületet kölcsönöz a ketedet csúgító üres falnak. Nevelése egyszerű, hidegtűrő.

2021-01-20

Bemutatkozik a vitorlavirág

A vitorlavirág kedvelt szobanövény, íme, hogyan neveld növényedet, mi jellemző rá. Gondozásuk bár egyszerű, a megfelelő környezetük kialakítása fontos.

2021-01-19

Segítsd a madarakat átvészelni a telet!

Te is szereted a kismadarakat? A csicsergésüket? AKkor segítsd őket néhány aprósággal, hogy átvészeljék a hideg téli hónapokat! Olvass tovább és tudj meg többet!

További cikkek ebben a témában


kutyatej (Euphorbia)

a kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozó fajgazdag nemzetség. Az Alföldön gyakori,... Tovább

elit mag

a szabványnak megfelelő vetőmag, a szuperelit vetőmag első szaporulata. Különös gonddal... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség