Zöldséglekvár – Készítsünk lekvárt zöldségekből

hirdetes

Igazi ínyencségek – Zöldséglekvárok készítése receptekkel!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Ha unjátok már a megszokott barack-, szilva-, eperlekvár ízeit, akkor mindenképpen tartsatok velem, mostani cikkemben ugyanis igazi ínyencségeket mutatok be, végre kiderül, hogyan készülnek a legfinomabb zöldséglekvárok! 

Zöldséglekvár készítése

A natúr ízek is isteniek, de zöldségből készíthetünk fűszereset, savanyút és még csípőset is. Nemcsak a gyümölcsök alkalmasak arra, hogy üvegbe zárva egész évben fogyaszthatók legyenek, hanem a zöldségek is – ez pedig többek között azért előnyös, mert már tavasszal nekiállhatunk a lekvár készítésének (de persze ősszel is marad lekvárnak való zöldség).

A szabadon termesztett zöldségeknek nincsen párjuk, éppen ezért érdemes felhasználnunk a kertben található finomságainkat. A belőlük készült lekvárokat kenyérre kenhetjük, ezzel új színt és új ízeket hozhatunk családunk életébe. Kiválóak ezek a lekvárok egyébként mártások helyett húsokhoz, salátákhoz, tésztákhoz, de megtölthetjük velük a réteseket, a pogácsát, és még a leveles tésztát is. 

hirdetes

A zöldséglekvárok hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatók, melyek egyébként hihetetlenül egészségesek, magas a rosttartalmuk, ami miatt simán beépíthetjük őket mindennapi étrendünkbe. Ugyanakkor baráti összejöveteleken is kínálhatjuk ismerőseinket ezekkel, mivel mártogatósként is ízletesek (keksz, ropi, vagy akár pirítós mellé isteniek). 

hirdetes

A zöldséglekvárok és krémek esetén gyakorlatilag szezontól és ízlésről függően a mindent vele receptek is szinte minden alkalommal sikert érnek el, tehát nincs más dolgunk, mint szárnyalni hagyni a fantáziánkat, és alkotni újabb és újabb ínycsiklandó variációkat! Arra azért felhívom a figyelmet, hogy mindig a szezonnak megfelelő, friss, vegyszermentes alapanyagokat használjátok fel, a legjobb az, ha a saját kertetekből szerzitek be az alapanyagokat.

A zöldséglekvárokhoz általában nem kell sok minden, némi fűszer, olívaolaj csodákra képes. Fogyasztás előtt még lehet krémesíteni kicsit a lekvárunkat, erre a célra használhatunk vajat, joghurtot, illetve majonézt – természetesen attól függően, hogy mit tettünk az üvegbe! Most viszont elég a szócséplésből, remélem, hogy felkészültetek, ugyanis a következő oldalon megmutatom a legjobb recepteket, érdemes lapoznotok egyet!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-01

Miket érdemes júniusban elvégezned kertedben? Tudd meg most Te is!

Már hivatalosan is a nyárba léptünk – ugyanakkor most sem állhat meg az élet! Mutatjuk, mivel érdemes ilyenkor kertedben foglalatoskodni - tudd meg Te is!

2021-05-30

Nem csak zöldségeket érdemes termeszteni – nevelj Te is mikrozöldet!

A mikrozöldeknek fontos jelentősége van táplálkozásunkban, ráadásul rendkívül könnyen termeszthetőek. Segítségükkel könnyen friss zöldségekhez is juthatsz!

2021-08-06

Tudj meg Te is mindent a zeller megfelelő ültetéséről, gondozásáról

Mostani cikkünkben eláruljuk, mire érdemes odafigyelned mind ültetése, mind gondozása kapcsán, hogy ne csak a zöldje, de gumója is megfelelő legyen növényednek.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-10-04

Így szaporítsd Te is cserepes bazsalikomod, hogy sose szenvedj belőle hiányt

A bazsalikom rendkívül kedvelt fűszernövény, előszeretettel használják nem csak ételek ízesítésére, de teaként is - így nem fogsz belőle soha hiányt szenvedni!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

További cikkek ebben a témában


szukcesszó

A természetes társulásokban végbemenő olyan változások sorozata, amely végső fokon... Tovább

kultúrfajta (kitenyésztett fajta)

a mesterséges kiválasztás és a termeléssel összehangolt életfeltételek terméke. (Ilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Zöldség