Így építs vízkertet udvarodban

Imádni fogod - Így alakíts ki mutatós és praktikus vízkertet!

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A vízkertek egyre népszerűbbek a kertes házak tulajdonosai körében. Ez nem meglepő, hiszen ezek az udvari díszek olyan pihentető, nyugtató hangulatot árasztanak magukból, amiket csak a víz közelében tapasztalhat meg az ember. A teljes hatás érdekében ezeket a vízkerteket jellegzetes vízi növényekkel is tele szokás ültetni. A vízkerteket sokan tévesztik össze a mesterséges tavakkal, pedig a két kifejezés nem cserélhető fel egymással. Lássuk is, hogy miről van szó!

Építsünk vízkertet

Mi a különbség a vízkertek és mesterséges tavak között?

A vízkerteket és mesterséges tavakat főként méretük különbözteti meg egymástól: a vízkertek jellemzően kisebbek, mint a saját építésű tavacskák. Akik vízkertet alakítanak ki portájukon, azok előszeretettel ismételgetik, hogy mennyivel több munka van velük, mint a nagyobb mesterséges tavakkal – mind esztétikai kialakításuk, mind egészéves karbantartásuk több erőfeszítést követel meg. A vízkertek talán legjellegzetesebb megkülönböztető tulajdonsága, hogy akár házon belül is kialakíthatók tárolókban és szűk helységekben (míg a szabadban persze nagyobbak is lehetnek). Hogy a bennük élő növények (és esetenként halak) egészségesek maradhassanak, a vízkertnek kiegyensúlyozott ökoszisztémára van szükségük.

Mire kell odafigyelni egy vízkert kialakításakor?

Minél kisebb egy vízkert, annál kényesebb. Apró méreteik miatt a vízkertekben könnyedén elterjedhetnek a baktériumok és az algák, ezért pontos tervezést és kivitelezést igényelnek (a rendszeres karbantartásról nem is beszélve). A vízkertek akkor működnek a legjobban, ha sikerül megtartanod ökológiai egyensúlyukat. Ehhez négy dologra lesz szükséged: növényekre, halakra, napfényre és megfelelő levegőztetésre.

Vízi növények

Egyes vízi növények a vízben gyökereznek, a többi részük pedig kinő a felszín fölé, míg mások teljesen a víz alatt maradnak. Mindkét kategória oxigént és árnyékot biztosít a vízkert számára, amik az egész ökoszisztémának fontos tényezők.

Édesvízi halak

Egy vízkertben a halak tartják kordában az algákat és ők pusztítják el a szúnyoglárvákat is. A halak főként az algákkal táplálkoznak, ürülékük pedig trágyaként szolgál a vízi növények számára. A halakon kívül vízi csigákat is telepíthetsz vízkertedbe, amelyek előszeretettel tüntetik el a vízben elhalt organikus maradványokat (elpusztult növényeket, algákat, stb.)

Napfény

Habár első sorban a növények túlélése miatt fontos, a vízkertedre jutó napfény mennyisége határozza meg azt is, hogy mennyi alga termelődik majd a vízben, és hogy hány halra lesz szükséged, hogy kiegyensúlyozd ezt.

Levegőztetés

Amennyiben vízkerted halaknak is otthont ad (márpedig így működhet a legjobban), akkor oxigént kell biztosítanod számukra. Ennek egy részét a vízi növények szolgáltatják, de ehhez tökéletes egyensúlyt kell eltalálnod köztük és a halak között. Ha biztosra szeretnél menni, akkor egy megbízható kerti tavakhoz gyártott vízpumpát is érdemes beszerezni vízkertedbe. Érdemes továbbá észben tartani, hogy a halak és néhány vízi növény a nyugodtabb vizeket kedveli, ezért ha szeretnél csobogót, vagy hasonló vízmozgató díszt elhelyezni vízkertedbe, akkor ügyelj rá, hogy legyenek benne nyugodtabb részek is ezeknek az élőlényeknek. A következő oldalon elmondom, hogyan építhetitek meg a vízkertet, érdemes lapozni egyet!

Heidi Hanson képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lengőkéses vágószerkezet

vízszintes v. függőleges síkban forgó, a forgórészhez csuklósan kapcsolódó lengőkéssel... Tovább

juhszárnyék

egyszerű, olcsó, természetes anyagból (szalma, napraforgószár, rőzse stb.) épített,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert