Téliesítsük a kerti tavat

hirdetes

Vízikertek gondozása télen

Szélesi Ferenc - Főkertész

A vízi növények igazán látványos és ékes díszei lehetnek otthonodnak, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy télen külön figyelmet igényelnek.

Kerti tó télen

A vízikertek minden hidegebb éghajlaton igényelnek némi törődést tél idején. Hogy ezek az igények mit takarnak, az első sorban azon múlik, hogy milyen hideg hőmérsékletek uralkodnak télen az adott területen, és hogy milyen vízikert típusról van szó. A kisebb tárolóban tartott vízikertek leengedést és külön tárolást igényelnek, míg a természetes vizű tavakat az időjárásra lehet bízni.

A mesterségesen kialakított vízikerteknek extra figyelemre és védelemre van szükségük! 

Hol érdemes kezdeni?

A téli gondoskodás általában az első faggyal kezdődik. Egyes növények megadják magukat a hidegnek, mások pedig nyugalmi állapotba kerülnek. 

A növények érdekében:

 • Hagyd abba a növények táplálását szeptember közepén.
 • Döntsd el, hogy mely növényeket szeretnél átteleltetni és melyek azok, amik tavasszal lecserélhetők. A kisebb vízfelszínen lebegő növényeket például elég körülményes egész télen bent tartani, és nem kerül olyan sokba lecserélni őket, mint a nagyobb dísznövényeket.
 • Távolíts el minden nem hidegtűrő növényt. Ezeket nem szabad a vízben megrohadni hagyni. Ha szeretnéd megmenteni őket, akkor egy vízzel teli műanyag kádban megteheted ezt.
 • A hidegtűrőbb növényeket a vízikert legmélyebb részére kell áthelyezni az extra védelem érdekében. Távolíts el minden elhalt levelet és virágot, és metszd vissza őket néhány centivel a talajszint fölé, mielőtt áthelyeznéd őket. Ezen kívül bentre is beviheted őket, szobanövényeknek, ha helyet tudsz biztosítani számukra (a gyékényeket ne merítsd teljesen víz alá).
 • A hidegtűrő vízililiomokat a kertben hagyhatod, de a trópusi fajtákat érdemes házon belül elhelyezni.
 • A növények kiválogatásakor a vízfelszínen lebegő felesleges darabok akár a komposzthalomra is rákerülhetnek. Érdemes azonban körültekintően kezelni a terjedésre hajlamos növényeket, mint például a gázlókat, amik képesek áttelelni a komposztban, és ezzel később sok kellemetlenséget okozhatnak.

A halak érdekében (aranyhalak és koi pontyok)

A hideg víz lelassítja a halak anyagcseréjét, ezért ritkábban lesz szükségük táplálékra. Érdemes ezen kívül alacsony fehérjetartalmú tápra váltani, hogy elkerüld az ammónia felgyülemlését a vízben. Miután a víz 15,5°C alá csökken, kezdd el alacsony fehérjetartalmú, vagy tavaszi/ősziként jelölt táppal etetni őket és ne adj többet nekik, mint amennyit azonnal el tudnak fogyasztani. Az etetéseket teljesen felfüggesztheted, amikortól a halak már nem jönnek fel a felszínre táplálékért.

hirdetes

A vízikert érdekében

Ideális esetben kerti tavad tiszta, jó állapotban várja a telet. Amennyiben nem így van, takarítsd ki alaposan a hideg évszak beállta előtt. Az alábbiak minden kerti tóra vonatkoznak:

 • Távolíts el minden elhalt növénymaradványt. Ezt nem csak a télre való felkészüléskor, hanem egész évben érdemes rendszeresen elvégezni. Az őszi levélhullás előtt érdemes hálót feszíteni a víz fölé, hogy a levelek ne potyogjanak a vízbe. Javasolt néhány földbe szúrt PVC cső közé kifeszíteni azt, hogy a talaj menti apróbb állatok ne essenek csapdába alatta. A vízbe került leveleket egy hosszúnyelű hálóval távolítsd el.
 • Ha a tó fenekén sok hulladék fekszik, akkor megpróbálkozhatsz egy medence porszívót alkalmazni, de előfordulhat, hogy teljesen le kell engedned, mielőtt kitakaríthatnád. Mielőtt leengednéd, teszteld a víz pH értékét és hőmérsékletét. Helyezz át minden növényt és halat egy átmeneti tárolóba. Ez után ürítsd majd tisztítsd ki a tó medrét. Ha ezzel is kész vagy, töltsd fel újra vízzel, majd várd meg, míg a hőmérséklet és a pH érték eléri a tisztítás előtti szintet, és csak ez után engedd vissza az élőlényeket (ha klóros vízzel töltöd fel a medret, akkor előbb klórtalanítót kell alkalmaznod). A növényeket a tó legmélyebb pontjára helyezd vissza, a halakat pedig lassan szoktasd hozzá az új vízhez, mint azt az új halakkal szokás.
 • Ha a víz kertedben télen befagyhat, akkor meg kell akadályoznod, hogy az egész felülete teljesen megkeményedjen. A növényeknek és a halaknak oxigénre van szükségük, még a jég alatt is. Ezt többféleképpen is megoldhatod.
  • Ha csak időnként tör be keményebb vagy a kertbe, akkor akár a pumpát is bekapcsolva hagyhatod.
  • Az igazán kemény teleket tapasztaló területeken nem érdemes bekapcsolva hagyni a pumpákat, mert a csövek befagyhatnak, a motor pedig leéghet és a folyamatos fagyás és olvadás és az ezek által okozott tágulás és összehúzódás során eltörhet. Ilyenkor érdemes kitakarítani a pumpát és a szűrőket is. Pumpa hiányában szükséged lesz néhány úszó jégtelenítőre vagy befagyásgátlóra. Léteznek akkumulátoros, elektromos és napelemes készülékek is, azonban az utóbbi opciót csak akkor válaszd, ha elegendő napfény érheti a működéshez. Ha halaid is vannak, akkor jó ötlet lehet egy levegőztetőt is beszerezni.
  • hirdetes
  • Amennyiben valamilyen vízesés is található vízikertedben, jó eséllyel egész télen működtetheted azt, attól függően, hogy hol helyezkedik el kerted és hogy milyen pumpa energiaellátása. Ehhez kérj tanácsadást a pumpa gyártójától vagy azoktól, akik beszerelték vízikertedet.
 • Figyeld a vízszintet egész télen. Ha több centit is csökken, akkor ki kell pótolnod az alámerült élőlények védelme érdekében.

Növény neve

Hidegtűrés

Nyílfüvek

5-11

Zantedeschia

4-8

Tűzpiros lobélia

3-9

Gyékény

2-11

Tündérfátyol

6-11

Békatutaj

6-11

Nőszirom

3-9

Süllőhínár

5-11

Szittyó

4-9

Erdeikáka

3-9

Sás

3-9

Kálmos

4-11

Taró

9-11

Vízi zeller / vízi petrezselyem

5-11

Mételyfű

6-11

Skarlát hibiszkusz

5-11

Vízijácint

8-11

Úszó kagylótutaj

9-11

Vízitök (tavirózsa)

változó

Trópusi tavirózsák

10-11

Lótusz

4-11

Vízipipacs

9-11

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


borsókakór (ciszticerkózis, cysticercosis)

egyes galandférgek lárvaformájának, a borsókának (ciszticerkusznak) a köztigazdában való... Tovább

irányított nevelés

az állatok fejlődését, növekedését kedvező irányban befolyásoló, a környezeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert