A vitorlavirág helyes gondozása - Ezért fog lekókadni

hirdetes

Miért kókad a vitorlavirágom? - A növényszakértőknek ez a fontos tanácsa!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A te vitorlavirágod is kókad, és úgy látod mindjárt meghal? Van valami gyors megoldás? Ezt mondják a növényszakértők! Ha azon tűnődsz, hogy miért kókad a vitorlavirágod, érdemes tudni, hogy számtalan oka lehet. Néhány vitorlavirág viselkedése előtt zavartan kértem ki a szakértők tanácsát. Ezt mondták!

vitorlavirág gondozása

A vitorlavirág helyes gondozása


A vitorlavirág gondozása némileg különleges. A páratartalom és a hőmérséklet tekintetében a vitorlavirágot távol kell tartani a hideg huzattól, és párás helyiségben, például fürdőszobában érzi magát a legjobban. Azonban a vitorlavirágot kiállíthatjuk máshol is otthonunkban, és néhány naponként bepárásíthatjuk a növényt, hogy utánozza ezt a környezetet kapja.

Ennek ellenére valószínû, hogy hébe-hóba a vitorlavirág le fog lógni. Ez a teendő, ha megtörténik!

MIÉRT KÓKAD A VITORLAVIRÁG?


Lehet, hogy a vitorlavirágod lelóg, mert kihűlt, túlöntözték vagy alulöntözték. Itt megvizsgáljuk az összes lehetséges okot, ami a kókadásért felelős.

Túl- vagy alulöntözés

A vitorlavirágok szeretik a jó vízelvezetésű talajt, így a túl sok víz hamar boldogtalan növényhez vezet. A vitorlavirágodat hetente kell öntözni, de az öntözés előtt győződj meg róla, hogy a talaj száraz-e.


Ha a vitorlavirág hervad, valószínűleg öntöznie kell a növényt, mivel ez a kiszáradás jele. Ha azonban a növény lelóg, és a levelei sárgák, tartsd vissza az öntözést, mert a növényt túlöntözték és szüksége van egy kis szünetre.


A vitorlavirág alá- vagy túlöntözése gyakori bűnös, ha kókadásról van szó. Csak akkor öntözzük, ha a virágcserép felső 50%-a teljesen kiszáradt – és akkor is csak mérsékelten, mivel ez egy rendkívül ellenálló növény, amelynek nincs szüksége nagy mennyiségű vízre a virágzáshoz és a túléléshez.

hirdetes

Fényszintek

A vitorlavirágok világos helyen is virágoznak, de nem reagálnak jól a közvetlen napfényre, ami károsíthatja a leveleiket, és a növény leszáradásához vezethet.

A vitorlavirágok jobban kedvelik az erős, de közvetett fényt, és a túl sok vagy túl kevés a látott lelógást okozhatja. A legjobb hely a liliom számára egy keleti fekvésű ablakban van, ahol tökéletes mennyiségű fényt érhet el.

Szobahőmérséklet

A vitorlavirág egy trópusi növény, amelynek klímája valamivel melegebb, mint a miénk. A kókadás elkerülése érdekében próbáld meg otthonod hőmérsékletét 60-70 ℉ között tartani, miközben távol tartod a huzattól.

Páratartalom

A vitorlavirág is élvezi a páratartalmat, ezért a párásító és/vagy a rendszeres permetezés segíthet megelőzni a kókadást.

Kártevők

A takácsatkák és a liliomvirágok szeretik a békés liliomnedvet, és ha ezek a kártevők bejutnak otthonodba, gyorsan lecsapolják a liliomból a folyadékot, így sárgának és lógónak tűnik. Ügyelj a fertőzésekre a zugokban, hogy megőrizd növényednek egészségét.

HOGYAN ÉLESSZÜK ÚJRA A VITORLAVIRÁGOT?


Ha túlöntözted a vitorlavirágot, hagyd, hogy részben kiszáradjon, mielőtt újra öntöznéd. Meg fogod látni, ha túlöntözted a növényt, mert a komposzt tapintásra nedves lesz, és a növény nehéz lesz.

hirdetes


A másik oldalon, ha alulöntözted a vitorlavirágot, a növény valószínűleg könnyű lesz, és a komposzt felső rétege száraznak érzi magát. Ha ez a helyzet, öntsünk rá jó vizet, de hagyjuk a felesleget lecsepegtetni, mielőtt visszatesszük a növényt a cserépfedőbe. Az enyémet zuhany alá teszem, hogy alaposan átázzanak, és gondoskodhatok róla, hogy a talaj megtartsa a vizet!


MIÉRT KÓKAD A VITORLAVIRÁG ÖNTÖZÉS UTÁN IS?


A növények természetesen szeptembertől márciusig szunnyadnak, így még akkor is, ha jól vigyázol a vitorlavirágra, előfordulhat, hogy ezalatt nem virágzik. Ha ez a helyzet, csökkentsd az öntözést, és ne etesd. Majd amint elérkezik március, vidd át a növényt egy világosabb helyre, és tápláld, hogy ösztönözd az új növekedést.

MIÉRT BÚJNAK KI A FÖLDBŐL A VITORLAVIRÁG GYÖKEREI?


Ha a vitorlavirág gyökerei kijönnek a cserép aljából, át kell ültetni. Erre az ideális időpont szeptember vagy március, és ilyenkor jó minőségű tőzegmentes komposztot kell használnia szobanövények számára.


Bármilyen száraz virág vagy megperzselt levelek azt jelzik, hogy a növény túl sok napfénytől szenved, és árnyékosabb helyre kell költöztetni a házban.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Triton (Nord 1166)

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

asztag

a kévében betakarított kalászos gabonából rakott ->kazal, amely lehetővé tette az egy... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény