Láttál már virágzó kavicsokat? Nevelj te is egyet

hirdetes

Kavicskaktusz – Nevelj te is virágzó kavicsokat!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A kavicskaktusz bemutatása, minden a kavicskaktuszról

A kavicskaktusz ültetése

Csoportos ültetésük a legideálisabb megoldás, és még szebben mutatnak, ha körbevesszük őket színes kavicsokkal. A cserép minimum nyolc centiméter mélységgel rendelkezzen és legyen rajta mindenképpen vízelvezető nyílás. Ültetéséhez a legjobb, ha kaktuszföld és homok keverékét használjuk, 2:1 arányban. Hozzunk létre egy akkora mélyedést, amibe belefér a fő gyökér és a növény egyharmad része, majd óvatosan helyezzük bele a növényt, és takarjuk le földdel. Vigyázva nyomkodjuk meg a talajt, nehogy megsérüljön, és szórjunk köré kavicsokat. Az átültetésükre három-négyévente kerítsünk sort. 

A kavicskaktusz fényigénye

Legalább öt-hat órán keresztüli megvilágítást igényel, a délutáni órákban már megfelel számára a félárnyék is, tehát érdemes ilyen helyet keresnünk a lakásban (a déli fekvésű ablakok tökéletesek). Fényigényes, ha nem kap elegendőt belőle, akkor felnyurgul, mintázata elhalványul és bezöldülnek az oldalai. Nyáron és tavasszal viszont oda kell figyelnünk arra, hogy a hirtelen érkező napfény megégetheti, ezért érdemes fokozatosan hozzászoktatni a napfényhez. 

hirdetes

A kavicskaktusz hőigénye

Fontos, hogy télen ne hagyjuk, hogy 5 Celsius fok alá csökkenjen a hőmérséklet, ha pedig nagyon fagyos az idő, akkor érdemes kicsit hátrébb húzni az ablakból. 5-10 fokos hőmérsékletben elegendő szórt fényt biztosítani számára, ha viszont melegebb van, akkor több fény szükséges, érdemes meg is világítanunk kicsit. 

A kavicskaktusz vízigénye

A nyár folyamán nem kell sokszor öntöznünk, inkább augusztus végétől kell jobban odafigyelnünk rá. Minden alkalommal itassuk át talaját, ne öntözzük sekélyen, mivel a karógyökere mélyre nyúlik. Két öntözés között hagyjuk, hogy kiszáradjon egy kicsit a talaj, arra pedig mindenképp figyeljünk, hogy több napig ne legyen nedves a talaj, mert ez rothadáshoz vezethet, ami pedig végzetes. Virágzás után csökkentsük az öntözést fokozatosan, mivel a száraz talaj jobban segíti a növényt a hűvösebb időhöz való alkalmazkodáshoz.

hirdetes

Télen nem is kell locsolnunk, hagyjuk nyugodtan szárazon, még akkor is, ha kicsit összezsugorodik a növény. Nem kell megijedni a ráncosodó, idős levelek miatt sem, ugyanis ezekből jut nedvességhez az új levél – éppen ezért ne távolítsuk el ezeket az idős részeket! Tavasszal, amikor az idősebb levelek elszáradtak, szedjük le őket, majd innentől kezdve öntözzük a növényt, egészen addig, amíg a nappalok hosszabbodása és a hőmérséklet emelkedése már a nyár eljövetelét jelzi. Ekkor kezdődik a kavicskaktusz nyugalmi időszaka, így nem igényel öntözést. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

céges rendezvényhelyszín Budapest

Cégünkkel találtunk egy olyan szórakozóhelyet, ahova azóta is folyamatosan visszajárunk.... Tovább

Mv Gyémánt (MvTD 22-01)

Õszi durumbúza Cél: tésztagyártás Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág