A közönséges gyíkfű egy nagyon sokoldalű és hasznos növény

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

SzT
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nyáron, amikor a kertünk tele van színpompás virágokkal és zöldellő növényekkel, könnyen ránk törhet a vágy, hogy minden szabad földterületet a legszebben virágzó növényekkel töltsünk meg. De mi van akkor, ha a gyepünkön, vagy a virágágyásainkban feltűnik egy ismeretlen növény? A legtöbb kertész ilyenkor automatikusan gyomnak minősíti az új jövevényt, és gyorsan megszabadul tőle. Pedig vannak olyan növények, amelyek éppen az ilyen megfontolatlan cselekedetek áldozatai, mint például a közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris).

A közönséges gyíkfű nem gyomnövény

Mi is az a közönséges gyíkfű?

A közönséges gyíkfű egy apró, évelő növény, amely hazánkban is őshonos. Elliptikus vagy lándzsás levelei keresztben átellenesen helyezkednek el a szögletes szárakon, melyek végén rövid füzérben nyílnak apró, lila vagy rózsaszín virágai. Virágzási ideje májustól július végéig tart, és magassága elérheti a 25-30 cm-t, bár sokszor ennél alacsonyabb is maradhat.

A közönséges gyíkfű gondozása és szaporítása

A közönséges gyíkfű a napos vagy félárnyékos helyet, valamint a jó vízelvezetésű, de folyamatosan nyirkos talajt kedvel. Tartós aszály esetén rendszeres öntözést igényel, mivel rosszul viseli a szárazságot. Ha nem szeretnénk, hogy magról tovább szaporodjon, virágzást követően vágjuk vissza a virágszárait. Betegségek és kártevők ritkán támadják meg, így nem igényel különösebb gondozást.

Szaporítása történhet magvetéssel vagy tőosztással. Indái segítségével idővel tömött kolóniákat képes létrehozni, ami gyönyörű talajtakarót biztosít kertünkben.

A közönséges gyíkfű hasznosítása

A közönséges gyíkfüvet nemcsak dísznövényként, hanem gyógynövényként és ehető növényként is felhasználhatjuk. Zsenge levelei salátákhoz adhatók, kesernyés ízük áztatással eltávolítható. Frissen összevágott vagy szárított és porrá őrölt leveleiből hideg vízben áztatva finom üdítőital készíthető. Gyógynövényként elsősorban sebkezelésre használták, innen ered angol neve is: "self-heal", azaz öngyógyító. Teáját láz és belső vérzés ellen itták, antibakteriális hatása is ismert.

A kertben elsősorban talajtakaróként alkalmazható napos vagy félárnyékos helyeken. Virágos rétekben is tökéletesen megél, és még a nem túl alacsonyra nyírt gyepekben is szépen virágzik. Hosszan tartó virágzásával sok beporzó rovart vonz, a poszméhek imádják, így hozzájárul a kert biodiverzitásának növeléséhez és a növényeink beporzásának segítéséhez is.

Miért tartsuk meg a kertünkben?

A közönséges gyíkfű nemcsak szép, de hasznos is. Virágzási ideje alatt vonzza a beporzó rovarokat, ami segíti a kert többi növényének beporzását is. Emellett talajtakaróként megakadályozza a gyomok elszaporodását, így csökkenti a kert karbantartási igényét. Továbbá, mivel egy évelő növényről van szó, évről évre visszatér, így hosszú távon is élvezhetjük szépségét és hasznosságát.

Ha tehát legközelebb a kertedben találkozol a közönséges gyíkfűvel, ne szedd ki automatikusan! Adj neki egy esélyt, hogy megmutassa, mennyire hasznos és szép tud lenni. Ezzel nemcsak a kertedet teszed változatosabbá, hanem hozzájárulsz a helyi ökoszisztéma fenntartásához is. Ne gyomláld ki tehát a közönséges gyíkfüvet, ami minden évben újra és újra meglephet a virágai szépségével és hasznos tulajdonságaival.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-23

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar virágok gyönyörűek, mutatunk néhány őshonos fajtát, amiktől burjánzó kerted lesz. Ezektől az őshonos, magyar virágoktól egy igazi oázis lesz a kerted.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-29

3 egyszerű tipp a körömvirág felhasználásához - Egészséges és kreatív megoldások

A körömvirág nemcsak kertjeinket szépítheti csodaszép sárgás-narancssárgás szirmaival, hanem rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható növény is.

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Hatvani Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Hatvan Balassi Bálint út 2. 3000 Magyarország Tovább

talajlazítás

a művelt réteg tömődöttségének megszüntetése, a talajrészecskék közötti távolság... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyógynövény gyógynövénytermesztés Házi kert kert kertfenntartás Környezetgazdálkodás növény virág