Idén késve érkezett meg a tavasz, de Magyarország legkedveltebb gyümölcsfái már virágba borultak.

Virágzanak a kajszibarack- és mandulafák

Kucsma Vivien
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Idén késve érkezett meg a tavasz, de Magyarország legkedveltebb gyümölcsfái már virágba borultak. A kajszibarack és mandulafák már virágzanak, a meggy- és a cseresznyefák virágzása várhatóan jövő héten fog bekövetkezni. A virágrügyek eddig nem fagytak el, és ha nem lesznek már fagyok, akkor kiváló termés lesz kilátásban.

Virágzanak a kajszibarack- és mandulafák

A késői tavasz megérkeztével kivirágoztak a legnépszerűbb magyar gyümölcseink. Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Dr. Apostol János szerint kiváló év várható a termés szempontjából, ha nem károsodnak a fagy által a virágrügyek.  Az Intézet Elvira major nevű kísérleti telepén dolgozók - akik a fajgyűjteményeket és a génbankokat kezelik – nagyon bizakodóak a 2013-as évre vonatkozóan, függetlenül a szokatlan időjárástól. 

Virágzanak a gyümölcsfák – A kajszibarack

A kajszibarack az egyik legérzékenyebb gyümölcs. A barackfákon már januárban elkezdenek fejlődni a rügyek, így a téli és a kora tavaszi fagyok könnyen kárt tehetnek bennük. Amelyik virágrügy túléli a fagyokat, az hibátlan gyümölcsöket teremhet. A magyar kajszibarack nagyon híres az íze miatt, a magas napsütéses óráknak köszönhetően.

Virágzanak a gyümölcsfák – A mandula

Magyarországon a mandulaültetvények száma elég alacsony, viszont kiváló minőségű a termése. Nem véletlen, hogy néhány bécsi cukrászda csak magyar mandulával dolgozik.

Virágzanak a gyümölcsfák – A meggy és a cseresznye

Az Elvira majorban hamarosan virágba borulnak a meggy- és cseresznyefák is. 
A meggy Európa-szerte és a tengerentúlon is népszerű gyümölcs, elsősorban a minősége miatt. Amerikában a magyar meggyet háromszor drágábban adják, mint a kint termesztett meggyet. A magyar meggy sokkal finomabb és nem olyan keserű, mint a külföldi országokban termesztett meggy. Az antioxidáns tartalma miatt szintén kimagasló értékekkel rendelkezik. 
A magyar cseresznyének is kiemelkedő tulajdonságai vannak. Magyarország egyik legnépszerűbb cseresznyefája, a Rita, amely az egyik legkorábban érő fajta a világon. A magyar nemesítésű cseresznyefajták világszerte megtalálhatók, például Ausztráliában, Dél-Amerikában és Európa számos országában. 
 
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

61/2005. (VII. 7.) FVM rendelet

a növényvédelmi tevékenységrôl szóló 5/2001. (I. 16.) FVM rendelet módosításáról. A... Tovább

cymoxanil hatóanyagú gombaölő szerek

kombinált készítmények: a cymoxanil szisztemikus hatású növényvédő szer, —> kontakt... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés