A késői tavasz megérkeztével kivirágoztak a legnépszerűbb magyar gyümölcseink. Az Állami Gyümölcstermesztési Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Dr. Apostol János szerint kiváló év várható a termés szempontjából, ha nem károsodnak a fagy által a virágrügyek. Az Intézet Elvira major nevű kísérleti telepén dolgozók - akik a fajgyűjteményeket és a génbankokat kezelik – nagyon bizakodóak a 2013-as évre vonatkozóan, függetlenül a szokatlan időjárástól.
Virágzanak a gyümölcsfák – A kajszibarack
A kajszibarack az egyik legérzékenyebb gyümölcs. A barackfákon már januárban elkezdenek fejlődni a rügyek, így a téli és a kora tavaszi fagyok könnyen kárt tehetnek bennük. Amelyik virágrügy túléli a fagyokat, az hibátlan gyümölcsöket teremhet. A magyar kajszibarack nagyon híres az íze miatt, a magas napsütéses óráknak köszönhetően.
Virágzanak a gyümölcsfák – A mandula
Magyarországon a mandulaültetvények száma elég alacsony, viszont kiváló minőségű a termése. Nem véletlen, hogy néhány bécsi cukrászda csak magyar mandulával dolgozik.
Virágzanak a gyümölcsfák – A meggy és a cseresznye
Az Elvira majorban hamarosan virágba borulnak a meggy- és cseresznyefák is.
A meggy Európa-szerte és a tengerentúlon is népszerű gyümölcs, elsősorban a minősége miatt. Amerikában a magyar meggyet háromszor drágábban adják, mint a kint termesztett meggyet. A magyar meggy sokkal finomabb és nem olyan keserű, mint a külföldi országokban termesztett meggy. Az
antioxidáns tartalma miatt szintén kimagasló értékekkel rendelkezik.
A magyar cseresznyének is kiemelkedő tulajdonságai vannak. Magyarország egyik legnépszerűbb cseresznyefája, a Rita, amely az egyik legkorábban érő
fajta a világon. A magyar nemesítésű cseresznyefajták világszerte megtalálhatók, például Ausztráliában, Dél-Amerikában és Európa számos országában.