A virágpor jótékony hatásai és felhasználása
A virágpor, és a főként virágporból álló méhkenyér is ehető. Nem táplálékkiegészítőnek, hanem élelmiszernek számít. Fehérjetartalma 7-35% között változik a növényfajtól függően. Legnagyobb mennyiségben szénhidrátot tartalmaz.
A méhek által természetes forrásból készített méz tartalmaz p-kumársavat, ami antioxidáns hatású. Az U.S. Food and Drug Administration (FDA) az allergiától eltekintve ártalmatlannak találta a virágpor fogyasztását, azonban különféle szermaradványok, gombák vagy baktériumok további egészségügyi problémákat okozhatnak.
Miért olyan hasznos a virágpor az emberek számára
Szinten tarthatjuk segítségével szervezetünk energiaszintjét, ha minden nap fogyasztjuk, javul a közérzetünk, az étvágyunk, jobban fog működni az agyunk, ráadásul sokkal erősebb, illetve ellenállóbb lesz az immunrendszerünk is! Ezen kívül megállapítható, hogy a virágpor remekül járul hozzá a szervezetünk méregtelenítéséhez, fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek – gyomorfekély, gyomorgyulladás, hasi görcsök, krónikus székrekedés.
A természetgyógyászok többsége ajánlja a virágport májbetegségben szenvedőknek is, mivel jótékony hatóanyagai rendkívül jól segítik a máj munkáját. Erősebbé, egészségesebbé teszi a szervezetet, és elősegíti a növekedést, éppen ezért ajánlott gyerekeknek, ráadásul vérszegénységben szenvedő gyerekeknek is.
A virágpor alkalmazása
10-20 gramm virágport érdemes fogyasztanunk minden nap, ha lehetőségünk van rá, akkor ebéd előtt fél-háromnegyed órával, a kúrát pedig 10 napig kell elvégezni, utána az adagot emelni kell, 30 grammra, amit három részre kell elosztani (reggel, délben, este 10-10-10 gramm). Májbetegség esetén naponta egy bögre máriatövis teát is érdemes elfogyasztani, és az egy hónapos virágporkúrát meg kell ejteni egy évben háromszor. A virágport érdemes kilencven napig fogyasztani, ha vérszegénységről van szó.
A készítményt szára, árnyékos, hűvös helyen kell tárolni, lehetőleg sötét üvegben. Használat előtt helyezzük szobahőmérsékletre, legalább egy órán keresztül. A készítmény egyébként évekig eláll, a gyógyhatását pedig megőrzi. A természetes készítményt száraz, árnyékos, hűvös helyen kell tárolni, sötét üvegben. Használat előtt 30-60 percig szobahőmérsékleten kell tartani. Évekig remekül eláll, megőrizve gyógyhatását.