Így szárítsd ki a rózsát, levendulát, szegfűt- tökéletes esküvői dekorációhoz virágok szárításának lépései

Így szárítsd ki a rózsát, levendulát, szegfűt- tökéletes esküvői dekoráció

VN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A virágok szárítása egy nagyon jó lehetőség ahhoz, hogy megőrizd a csodaszép, színes virágok szépségét egész évben. A virágok szárítása egyben a tartósításukat is jelenti, az egész gyerekjátéknak tűnhet messziről, de közel sem az. A rózsa, levendula, szegfű tökéletes alapot adnak a szárításhoz, és a dekoráláshoz is, ezért most azt mutatjuk be részletesen, hogy hogyan kell ezeket kiszárítani. 

Virágok szárításának lépései

Szárított rózsák

A szárított rózsák hihetetlenül népszerűek, és nem olyan rejtély, hogy miért: finomnak, elegánsnak tűnnek, és ha megfelelően szárítják, jól megőrzik a színüket. A rózsák szárításának első trükkje az, hogy olyan rózsákat válasszunk, amelyek még nem nyíltak ki teljesen. A teljesen virágzó rózsák hajlamosak elveszíteni szirmaikat, ami megnehezíti ép száradásukat. A rózsaszirmok azonban egyenként is száríthatók, így ha csak teljesen kinyílt rózsái vannak, akkor is van lehetőség a felhasználásra.

Hogyan szárítsd ki a rózsát?

A rózsák szárítása nem olyan bonyolult, ha odafigyelve, szakszerűen van elvégezve. Fontos, hogy a még részben zárt rózsákat vágjuk le a bokrról, hogy a virágokkal együtt több hüvelyk szár legyen. Kössünk egy madzagot a szár végére, és fejjel lefelé akasszuk fel ezzel a zsinórral. A virágoknak árnyékos, száraz és hűvös helyen kell lógniuk. A napfény hatására az élénk virágok kifakulhatnak, míg a nedvesség és a pára lelassíthatja vagy akár megakadályozhatja a virágok kiszáradását. A folyamathoz 2-3 hétre van szükség.

Hogyan száríts rózsaszirmokat?

Ha rózsaszirmokat szeretnél szárítani, a legjobb megoldás az, ha préseled őket. Helyezd el a rózsaszirmokat két papírtörlő, viaszpapír vagy szövet közé. Helyezhet valami nehéz és lapos tárgyat a tetejére, vagy elhelyezheted a szirmokat egy nagy könyv lapjai közé. Néhány hét múlva ellenőrizd őket; ez a módszer egy kicsit lassabb, de megéri.

Ezek a szárított virágok csodaszépek, sokáig megőrzik fényüket, ezért esküvői dekorációnak is nagyszerűen felhasználhatóak, ugyanis tartósak. Ha szárított virágokkal történik a dekorálás, nem kell amiatt aggódni, hogy elhervad a virág a nap végére, és még emlékként is el lehet tenni egy-egy elemet. Esküvőhelyszínként pedig a mesés virágok mellé a mesés Balaton-felvidéket ajánljuk. Ott pedig a zöldövezetben található, a helyi természeti kincsek ihlette berendezésekkel tele pakolt Kristály Hotelt. Részletek a helyszínről: különleges esküvőhelyszín Balaton. Remek étterem, cukrászda is van.

Hogyan száríts levendulát?

A levendula nemcsak frissen szép és illatos, hanem szárítva is. Attól függően, hogy hogyan szeretnéd felhasználni, többféle módon lehet szárítani a levendulát. Ha van egy hosszú szárunk, amit épségben szeretnénk megőrizni, a végére madzagot köthetünk, és fejjel lefelé akaszthatjuk. A levendula esetében nem kell annyira aggódnia a napsütés miatt, mint a rózsák esetében. A préselt levendula is egy lehetőség, ha kisebb szárai vannak a levendulának, vagy olyan szára van, amelyet nem bánunk, ha kisebb darabokra vágjuk. A préselt levendula kivételesen jól használható gyantás kézműves termékekben, például nyakláncokban, fülbevalókban vagy alátétekben is. 

Hogyan száríts szegfűt?

A levendula és a rózsák mellett a szegfű is egy közkedvelt virág, amit nagyszerűen lehet dekorációként is használni akár szárított formában is. A száron lévő szegfű kiválóan alkalmas elrendezésre vagy egyedi díszítésre, és a szokásos módszerrel szárítható, fejjel lefelé akasztva hűvös, száraz, árnyékos helyiségben. A szegfű egy kicsit masszívabb, mint a rózsa, így bár óvatosan kell bánni velük, teljesen nyitottan száríthatóak. A száruk nélküli szegfű csodálatos dekorációt ad, és le lehet zárni és hajpántra vagy tűre ragasztani brossokat vagy hajkiegészítőket készíteni.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzatdarabolás

a —>szülőútban rekedt —> magzat megszületését akadályozó testrészének... Tovább

endoszkópia

a belső szervek (orr, garat, légcső, gyomor, végbél, hasüreg, hüvely stb.) meg- és... Tovább

Tovább a lexikonra
virág