Gyere és tudd meg te is, miért is olyan remek választások ezek a csodálatos virágok a veteményeskertedbe és ismerd meg őket közelebbről a cikk segítségével!

hirdetes

Virágok a veteményeskertbe: ezek a virágok elősegítik a több termést

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A veteményeskert legjobb virágai nemcsak szépséget adnak a kertedhez: a virágok használhatók a kártevők elrettentésére és a jótékony beporzók vonzására. A közbeültetéssel helyet és időt is takaríthatsz meg, mivel több növényt termeszthetsz és kezelhet egy helyen. Nézzük meg részletesebben, miért is jók a virágok a veteményeskertedbe és melyek a legjobb választások.

Virágok a veteményeskertbe

Miért ültess virágot a veteményeskertbe?

A virágok veteményeskertjében való ültetése kiváló stratégia a zöldségek virágzásának elősegítésére és a betakarítás növelésére. Az idő nagy részében kísérletezni kell annak megállapítására, hogy bizonyos virágok jobban működnek-e, mint mások, de számos remek hatása lehet, ha virágokat ültetünk a veteményeskertbe:
Természetes rovarriasztók: Bizonyos virágok, például a szegfű, a körömvirág és a bazsarózsa olyan illatokat bocsátanak ki, amelyek elriasztják a kártevő rovarokat. Az ilyen növények ültetése a zöldségek közé segíthet megvédeni a növényeinket a kártevők támadásától, így csökkenthetjük a vegyszeres rovarirtás szükségességét.

Porzás és beporzás elősegítése: A virágok vonzzák a rovarokat, például a méheket és a pillangókat. Ezek a rovarok felelősek a zöldségnövények beporzásáért, ami elengedhetetlen a természetes terméshozamhoz. A méhek és más beporzók jelenléte javíthatja a veteményes környezetének termékenységét.

Talajmegkötés és tápanyagellátás: Bizonyos virágok, mint például a pillangóvirág vagy a lucerna, mély gyökérrendszereik révén segítenek a talaj megkötésében és megtartásában. Ezek a növények gazdagítják a talajt tápanyagokkal és szerves anyagokkal, amelyek hozzájárulnak a zöldségtermesztéshez.

Esztétikai érték és természetes kiegyensúlyozás: A virágok színes megjelenése és szépsége feldobja a kertet, ezáltal kellemesebbé teszi a kertészkedést. Emellett a virágok segíthetnek a kert ökológiai egyensúlyának fenntartásában, mivel vonzzák a hasznos rovarokat, például a beporzókat és a ragadozókat, amelyek hozzájárulhatnak a káros rovarok kontrollálásához.

hirdetes

Ezek a legjobb virágok a veteményeskertbe: csodálatos hatással lesznek a termésre

Borágó

A borágó (Borago officinalis) széles, szálkás növénnyé fejlődik, amely csodálatosan mutat egy házikó kertjében, viszont formálisabb körülmények között kissé rendetlen hatást kelthet. Ez egy olyan gyógynövény, amely otthon érzi magát a veteményesben. A virágok jelzőfények a méhek számára és öröm a kertészeknek. A legjobb zöldségkert-társ triók részeként ismert: borágó, paradicsom és tök. Levelei és virágai is ehetőek, finom uborkaízzel rendelkezik. A növény gyorsan növekszik, és közvetlenül a talajba vethető. Utána hajlamos magát újravetni.
Néhány borágó virág rózsaszín, néhány kék. A fény, a hőmérséklet és más külső körülmények okozhatják ezt a színváltozást – de mindenhogy gyönyörűen mutat.

Sarkantyúvirág

A vidám sarkantyúvirág (Tropaeolum majus) a hűvösebb hőmérsékletet részesíti előnyben, és ősszel tovább virágzik. A sarkantyúvirág némi védelmet nyújt a tökrovarok és bogarak ellen. A levéltetvek is kedvelik őket, és nagyszerű csapdanövényt alkotnak. De ezek az egyik legfinomabb ehető virágok (és levelek), ezért ne áldozzuk fel őket a rovaroknak.
A magok nagyok, és könnyen összegyűjthetők a következő szezonban történő újratelepítéshez. Sok fajta magától vetődik, így még kevesebb gondunk van vele.

hirdetes

Körömvirág

A körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozik. A körömvirág ehető virágnak számít, bár túlnyomórészt keserű íze van. Ragyogó narancssárga színük élénkíti a kertet.
A kertben a körömvirág vegyes áldás. Elriaszt néhány kártevőt, például azokat, melyek a spárgát vagy a paradicsomot dézsmálják. De másokat vonz, köztük a levéltetveket is. Viszont ne hagyd, hogy ez megakadályozzon abban, hogy elültesd ezt a virágot. Használhatod csapdanövényként, és a veteményeskert másik oldalára helyezheted, távol a levéltetvek által gyakran támadott növényektől, például a borsótól.

Kerti pillangóvirág

Kevés virág nő olyan könnyen és virágzik olyan gazdagon, mint a pillangóvirág, vagy más néven kozmosz (Cosmos bipinnatus). Ezek a virágok a veteményeskertben is hasznosíthatók, mivel sok hasznos rovart vonzanak, nem mellesleg pedig csodásan szép virágok.

Levendula

Nem nehéz okot találni a levendula (Lavandula sp.) ültetésére. Gyönyörű virágzása és kedvelt illata mellett a gyógynövény számos gyakori veteményes kártevő elűzésére is használható.
Sok rovar, köztük a kullancsok is inkább elkerülik ezt a növényt. Természetesen a levendula jelenléte nem garantálja, hogy egy kullancs nem csíp meg, de csökkenteni lehet vele a kullancsok számát a környéken. Ezenkívül a lepkék – beleértve azokat a bosszantó káposztalepkéket is – szintén sértőnek találják az illatát. Még az egerek is általában máshol találnak nassolni valót – illata pedig nyugtató, bódító, csakis imádni lehet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

daganat (tumor, blasztóma, blastoma, neoplazma. neoplasma)

a szervezet szöveteiben a normálistól alaktani és működési szempontból tobbé-kevésbé... Tovább

hemangióma (haemangioma)

a vérereket képző szövet jóindulatú daganata. Tovább

Tovább a lexikonra
gyógynövénytermesztés