notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vigyázat! - Le lehet bukni a házi pálinkafőzéssel

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Vigyázat! - Le lehet bukni a házi pálinkafőzéssel

P.M.

Úgy látszik, elkezdett ellenőrizni a NAV.

Vigyázat! - Le lehet bukni a házi pálinkafőzéssel

Másfél hét alatt három Hajdú-Bihar megyei településen találtak a pénzügyőrök olyan berendezést, amellyel a házilag előállítható mennyiséget többszörösen meghaladó párlatot állítottak elő. Szakértők szerint ez is azt bizonyítja, hogy sokan visszaélnek a „szabad házi párlatfőzés” lehetőségével. Az Európai Bíróság a napokban úgy foglalt állást, hogy Magyarország nem tarthatja fenn az eddigi jövedékiadó-mentességet, ezért a kormány most jogi kiskapukat keres.

 

A pénzügyőr járőrök - tematikus ellenőrzés-sorozat keretében - Debrecenben egy udvari garázsban találtak egy házilag, de professzionális módon előállított 120 literes lepárló készüléket, valamint 127 liter, befőttes üvegekben tárolt párlatot. Az illegálisan előállított párlatokat a jellegüknek megfelelő gyümölcságyon érlelte a tulajdonosuk – közölte az MTI-vel Kiss Nóra, a NAV Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense.

hirdetes

 

Egy másik ellenőrzés alkalmával, egy biharnagybajomi ingatlanon, a pénzügyőrök egy 100 liter űrtartalmú berendezéssel előállított, az adómentes keretet jóval meghaladó mennyiségű, megközelítőleg 400 ezer forint értékű párlatot és még lepárlásra váró - egyebek mellett mandarinból is készített - gyümölcscefrét találtak.

Vigyázat! - Le lehet bukni a házi pálinkafőzéssel

A Püspökladány külterületén a pénzügyőrök egy komplett szeszfőzdét lepleztek le: a tanyán két, pálinka előállítására alkalmas berendezésre bukkantak. Az egyiken a gyümölcscefre lepárlását, a másikon a párlat finomítását végezték. A lefőzött gyümölcscefréből visszamaradt cefremoslék a helyiség padlószintje alatt, az udvaron ásott gödörbe kivezetett csövön keresztül került ki a szabadba.

 

Az egyes helyszíneken talált berendezéseket és az előállított párlatokat a pénzügyőrök lefoglalták. A jövedéki jogszabályok megszegése miatt a jövedéki eljárások bevezetése mellett az elkövetőkkel szemben költségvetési csalás és jövedékkel visszaélés elősegítése bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás - ismertette Kiss Nóra.

hirdetes
Vigyázat! - Le lehet bukni a házi pálinkafőzéssel

Szeszipari szakértők szerint a házi pálinkafőzés a feketeforgalmazás melegágyát jelenti, mert sokan visszaélnek az adómentes főzési lehetőséggel és saját fogyasztás helyett eladják pálinkájukat. A napokban az Európai Bíróság is olyan ítéletet hozott, amely szerint nem tartható fenn a párlatkészítés adómentessége. A kormány képviselői ezzel kapcsolatban úgy nyilatkoztak, hogy ennek ellenére meg lehet találni azt a jogi megoldást, amellyel a „pálinka szabadságharc” megvédhető, de konkrétumokkal eddig egyik illetékes minisztérium sem állt elő.

 

A NAV egyébként eddig nemigen ellenőrizte, ki milyen keretek között főz otthon pálinkát. Úgy látszik, a hatóság most valamilyen okokból rászállt a házi pálinkakészítőkre.

Forrás: agrárszektor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 579 089

takarmányok aprítása

a takarmány elfogyasztását, megemésztését, tárolását elősegítő művelet. Főbb... Tovább

hibridkukorica-vetőmag szárítása

a csöves hibrid kukoricát a Campbell- [e. kembel) kamrás rendszerű szárítókban a felfelé... Tovább

Tovább a lexikonra