Viaszos pajzstetű elleni védekezés - hogyan szabadulj meg a viaszos pajzstetvektől? Most eláruljuk

Védekezés a viaszos pajzstetvek ellen

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Első látásra apró, soklábú pelyhes vattapamacsoknak tűnhetnek, de a viaszos pajzstetvek nagyon komoly károkat képesek okozni a kertekben. A viaszos pajzstetvek rokonai közé tartoznak a pajzstetvek, a liszteskék, és egyéb kerti kártevők is, és azokhoz hasonlóan számos növényt képesek tönkre tenni azok elfogyasztásával és különböző betegségek terjesztésével.

Viaszos pajzstetű és az ellene való védekezés módok

Az organikus kertészet hívei számos módszerrel felvehetik a harcot a viaszos pajzstetvekkel mérgező vegyszerek alkalmazása nélkül.

A viaszos pajzstetvek és az általuk okozott károk felismerése

A viaszos pajzstetvek apró, durván 3 milliméteres rovarok, de színük és csoportos elrendezkedésük miatt könnyedén felismerhetőek a növényeken. A legtöbb viaszos pajzstetű fajta fehér, testüket pedig viaszos szálak borítják, ami pelyhes, szőrös külsőt kölcsönöz nekik. Kivételt képeznek a hibiszkusz viaszos pajzstetvek, amelyek rózsaszínes-barna színűek, és nem tűnnek szőrösnek.

A viaszos pajzstetvek hegyes szájrészüket a növény szárába fúrva, és abból a nedveket kiszívva táplálkoznak. A sérült levelek ráncosak vagy redősek lehetnek, a rovarok pedig hálós petecsomóikkal és lárváikkal fertőzhetik meg a növényeket. A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat tovább fokozhatja a károkat, ugyanis fekete korompenészt tartalmaz, és elősegíti a különböző vírusok elterjedését. 

Természetes védelmezők a viaszos pajzstetvek ellen

Számos darázsfajta vadássza a viaszos pajzstetveket, így ezek a virágoskertek tulajdonosai számára az egyik opció ezeket nektárban dús növények (közönséges cickafark, tengerparti fülesternye, méhbalzsam) ültetésével a kertbe vonzani. A zöldfátyolkák és a virágpoloskák szintén előszeretettel fogyasztják a viaszos pajzstetveket, ezért a kertészeknek érdemes körültekintően eljárniuk a rovarirtók használatakor (még ha azok organikusak is).

A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat vonzza a hangyákat, amelyek ugyan nem számítanak kártevőknek, de segítenek megvédeni a pajzstetveket a ragadozóktól. A bükköny nektártartalma elcsalogathatja a hangyákat a pajzstetvek mellől, így érdemes ezeket a növényeket takarónövényként ültetni. A hangyakolóniák kialakulása megelőzhető a talaj felszántásával is.

Biológiai védekezés a viaszos pajzstetvek ellen

A Cryptolaemus montrouzieri nevű katicafajtát gyakran emlegetik a pajzstetvek pusztítójaként. Ezek a rovarok fejlődésük minden szakaszában előszeretettel fogyasztják a viaszos pajzstetveket, azonban lárvafázisban ezek a katicák nagyon hasonlítanak a kifejlett pajzstetvekre. Ezek a katicák kifejezetten a viaszos pajzstetvek elleni védelemre rendelhetők egy-egy komolyabb invázió esetén. Amint a pajzstetveket elpusztították, a katicák áttérnek a levéltetvekre és rojtosszárnyúakra.

Organikus spray viaszos pajzstetvek ellen

Puhatestű rovarokként a viaszos pajzstetvek érzékenyek a szappanos rovarirtókra. Közvetlenül a pajzstetvekre fújva, ezek a rovarirtók átütik azok sejtmembránját és elpusztítják őket – éppen ezért ezek a készítmények nem alkalmazhatóak megelőzésre. A szappanos rovarirtók hátránya, hogy kárt tehetnek a növényekben is. A károk minimalizálása érdekében alkalmazd a szappanos készítményt esténként, reggelente pedig kezdj egy vizes permetezéssel. A nap melegebb óráiban a hőmérséklet fokozhatja a szappanos keverék növényekre kifejtett káros hatását.

Viaszos pajzstetvek a szobanövényeken

A viaszos pajzstetvek és lárváik remekül érzik magukat a melegházakban, éppen ezért gyakran a szobanövényeken is megjelenhetnek. Az orchideafélék különösen nagy veszélyben vannak, a viaszos pajzstetvek ugyanis akár a növények elpusztulását is előidézhetik. Az új szobanövényeket egy hétre tárold különeső helyen, mielőtt a többi közé helyeznéd őket. Minden nap alaposan vizsgáld át az új jövevényeken, és keresd rajtuk az apró viaszos pajzstetveket és hálós petéiket. Ha néhány hívatlan látogatóra bukkansz, sebtisztító alkoholba mártott vattapálcikával intézd el őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

véna (gyűjtőér, visszér, vivőér)

A ->vér a szív felé, ill. a szívbe szállító ér. A kisvérkörben a v. oxigénes vért, a... Tovább

Sárvári Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Sárvár Kossuth tér 2. 9601 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem