notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vethetünk már zöldségmagvakat, természet, aranyeső, mandula, ibolya, kerti munka, fagykár, virágok, száraz növényi maradvány, kártevő, kórokozó, növényvédő szer, gyümölcs, petrezselyem, sárgarépa, mák

Hirdetés

Vethetünk már zöldségmagvakat

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Legalább egy hónappal előre jár a természet a meleg ősz és a tavaszias tél miatt. A növények olyan fejlettségi állapotban vannak, mint máskor március végén: virágzik az aranyeső, a mandula, az ibolya, s van, ahol a hóvirág már el is nyílott. Sok helyen már előretartanak a kerti munkákban.
Vethetünk már zöldségmagvakat, természet, aranyeső, mandula, ibolya, kerti munka, fagykár, virágok, száraz növényi maradvány, kártevő, kórokozó, növényvédő szer, gyümölcs, petrezselyem, sárgarépa, mák

Ennek a megbolondult időjárásnak lesznek majd káros következményei, így jóval több gondot okoz az idén a növényvédelem, és még nem tudni, hogy egy lehetséges lehűlés milyen fagykárokkal járhat. A téli csapadékszegénység miatt sokáig szárazak voltak a földek, de a februári esőzések enyhítettek ezen a gondon. Csak néhány alacsonyan fekvő területen okoz bosszúságot a belvíz, a legtöbb vidéken lehet dolgozni a földeken.

Ha valaki ősszel nem tudta felásni a kertet, megtehette például egy szép januári napon. Nem sürget az idő, lassacskán hozzáláthatunk a kert csinosításához, azokhoz a munkákhoz, amelyeket ilyenkor már nyugodtan elvégezhetünk. Ha eddig még nem tettük meg, akkor szórhatunk a gyepre és a virágokkal, dísznövényekkel beültetett területekre földszerűvé érett komposztot vagy szerves trágyát, négyzetméterenként öt-nyolc kilogrammot. Előtte természetesen gereblyézzük össze a száraz növényi maradványokat, gallyakat, hogy ne maradjanak fertőzési források a kertben. A kipusztult gyepfelületeket is lehet pótolni felülvetéssel.

Metszés után, fagymentes, szélcsendes, napos időben elvégezhetjük a lemosó permetezést. Ennek célja, hogy gyérítsük az áttelelt kártevőket, kórokozókat, mintegy fertőtlenítve a fákat. Az idén különösen időszerű és nagyon fontos tennivaló a lemosó permetezés, ugyanis az enyhe télben nem pusztultak el a kártevők és kórokozók. Ezzel tulajdonképpen megalapozhatjuk az egész évi növényvédelmi munkánk sikerét, és a későbbiekben kevesebb vegyszert kell használnunk. Fontos, hogy tényleg lemosásszerűen, bő lével permetezzünk, az oldat bejusson még a kéregrepedésekbe is. A növényvédő szer kiválasztásakor figyelni kell arra, hogy vannak olyan hatóanyagot tartalmazó készítmények, amelyeket rügypattanás után már nem szabad alkalmazni, mert a zöld részeket károsítják.

Hirdetés

Amennyiben ősszel nem ültettünk fákat, cserjéket, akkor most még sort keríthetünk rá. Bár már korábban is megtehettük, hiszen egy régi néphagyomány szerint a Bálint napján ültetett fa meghozza gyümölcsét. Mivel kevés volt a téli csapadék és a következő hónap általában száraz, gondoskodni kell a csemeték rendszeres öntözéséről. A kert ásásához az idősebbek és a derékfájósok használhatnak egy magyar találmányt, a rugós ásót. Lényege, hogy egyenes derékkal kell vele dolgozni, nem kell lehajolni, a földet megemelni, ráadásul gyorsabban is végezhetünk a munkával. Ásás, gereblyézés után pedig máris hozzáláthatunk a veteményezéshez, hiszen az olyan hidegtűrő növények magvai, mint a petrezselyem, a sárgarépa, a vöröshagyma, a sóska, a spenót, a borsó, a mák, a saláta és a pasztinák, már földbe kerülhetnek. Volt, aki ezeket már januárban elvetette. Arról nem beszélve, hogy kikelt már az őszi fokhagyma, spenót, és hamarosan szedni lehet az áttelelő sóskából. Aki korai zöldségeket szeretne fogyasztani, a fólia alá máris ültethet például saláta-, karalábé-, káposztapalántákat.

Hirdetés

Lassan elkezdhetjük a szobanövények átültetését is, a téli hónapok után rájuk fér a felfrissülés, a regenerálódás. Ehhez az eddiginél egy kicsivel nagyobb cserépre meg virágföldre van szükségünk. És ha már kertészetben, virágboltban járunk, vehetünk néhány tő árvácskát vagy egyéb hidegtűrő dísznövényt a már virító krókusz, kankalin mellé. Nem kell addig várni, amíg kinyílnak a jácintok, nárciszok és tulipánok, előbb is barátságossá tehetjük környezetünket.

Forrás: Szabad Föld

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
240 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 413 899
Közösség

árvakelés

a betakarítás folyamán kipergett magokból kelt növényállomány. Tovább

vagyonérdekeltség

a vagyon gyarapításához és megőrzéséhez fűződő közvetlen gazdálkodói érdek. Egynemű a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 141

Átlagos értékelés: 5.0