öntözési hibák; veteményeskert öntözés; öntözés a kertben; öntözési szabályok

7 öntözési hiba, amivel árthatsz veteményeskertednek

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A zöldségek öntözése egyszerűnek tűnhet, de a mesteri szintre emeléshez némi tudatosságra van szükség. A palánták, a kifejlett növények, a talajtípusok és a napszak mind befolyásolják a vízmennyiséget és az öntözési technikát. Ebben a cikkben a leggyakoribb hibákra fókuszálunk, amiket el kell kerülnöd a bőséges és egészséges termés elérése érdekében.

Öntözési hibák

1. A palánták túl-és alulöntözése 

Mivel még csak kifejlődnek a gyökereik, az újonnan kiültetett és fiatal palántáknak állandó nedvességre van szükségük – ne hagyjuk kiszáradni! Minden reggel enyhén öntözd meg a magágyakat, majd este ellenőrizd újra. Ha a talaj felszínén száraz kéreg képződik, az új magvak kicsírázása nehézségekbe ütközhet. Ha pedig egy csírázó mag kiszárad, el is pusztulhat.

Másrészt ne hagyd, hogy a talaj túlságosan beázzon; a magágy túlöntözése olyan betegségeket okozhat, mint a gomba, amely elpusztítja a fiatal palántákat. A kulcs az egyenletesen nedves – nem vizes – talaj fenntartása, amíg a fiatal növények egészséges gyökereket nem fejlesztenek.

2. Nem tudod, milyen gyakran kell öntözni egy veteményeskertet

A sikeres növénynövekedés érdekében tudnod kell, milyen gyakran kell öntözni a veteményeskertedet. Míg a palánták csírázásához elengedhetetlen a napi öntözés, addig a kifejlett növényeket másképp kell öntözni. A gyakori sekély öntözés rövid távon élénkítheti növényeidet, de elősegíti a sekély gyökérnövekedést is. Emiatt a növények gyorsan kiszáradnak, amikor a talajfelszín kiszárad, ami gyorsan megtörténhet egy forró, napsütéses napon.

Ha mélyen öntözik, a gyökerek a felső néhány centinél tovább nőnek, ahol jobban védettek a gyors nedvességingadozásokkal szemben, és kevésbé valószínű, hogy kiszáradnak. A hetente kétszer-háromszor végzett mély áztatás – figyelembe véve a csapadékot – egészségesebb, produktívabb növekedést eredményez, mint a gyakori sekély öntözés.

Bár ellentmondónak tűnik, az enyhe eső utáni öntözés nagyon hatékony lehet. A talajfelszínt egy további áztatással- az esőzés után- több centiméter mélyre áztatod a talajt, így bőséges italt biztosítasz ezzel a növényeidnek.

3. Nem használsz esőmérőt

A legtöbb földben termesztett növénynek körülbelül 2 cm vízre van szüksége hetente, akár esőtől, akár öntözéstől. Természetesen ez a talajtól függ – a homokos talaj gyorsabban szárad, mint a nehéz agyagos talaj . (A megemelt ágyásokhoz és a konténerkertekhez több vízre van szükség – lásd alább). Kövesd nyomon a kerted eső mennyiségét esőmérővel; jegyezd fel a csapadék mennyiségét (jegyzetelj a kerti naplódba), hogy tudd, milyen gyakran kell öntözni a veteményeskertedet a további nedvesség érdekében.

4. Konténerek és magaságyások hibái

A konténerben vagy magaságyásban termesztett zöldségeknek és fűszernövényeknek gyakrabban van szükségük vízre, mint a földbe ültetett növényeknek. Miért? Először is, a konténerekben és emelt ágyásokban használt talajkeveréket úgy tervezték, hogy gyorsabban lecsapoljon, mint a földbe ültetett ágyás talaja. Másodszor, mivel talajuk a talajszint felett van, meleg napokon a hőmérséklet gyorsan emelkedik, növelve a párolgást.

Rendszeresen ellenőrizd a konténerek és az emelt ágyások nedvességszintjét úgy, hogy a nedvességmérőt vagy ujjadat néhány centire szúrod a talajba. Ha a talaj száraz, ideje öntözni.

5. Öntözés a nagy melegben

A legjobb idő a kert öntözésére reggel, amikor az esetleg átnedvesedő leveleknek még éjszaka előtt bőven van idejük megszáradni. A nappali melegben végzett öntözés kevésbé hatékony; a víz gyorsabban elpárolog, és kevesebb jut a gyökérzónába. Este, a hőmérséklet csökkenésével a párolgás ismét lelassul, de a hűvösebb éjszakai hőmérséklet is kedvez egyes levélbetegségek terjedésének. Ha csak este tudsz öntözni, kerüld a levelek nedvesítését.

6. A levelek nedvesítése

A növények a nedvességüket a gyökereiken keresztül kapják, nem a leveleiken. Irányítsd az öntözést a talaj felszínére, és kerüld a levelek nedvesítését, mert a víz elősegíti egyes növényi betegségek terjedését. Használj öntözőpálcát a talaj szintjének eléréséhez, vagy áztatótömlőt vagy csepegtető öntözőrendszert a talaj nedvesítéséhez, nem pedig a levelekhez.

7. Föld fröccsenése a levelekre

A talaj számos növényi betegséget hordozhat. Ha öntözésed során talajt fröcskölsz a növények leveleire, ezek a betegségek továbbterjedhetnek, ezért használj gyengéd permetet vagy áztatótömlőt. Ezenkívül egy 3-5 centis talajtakaró réteg a növény körül, amely számos levélbetegségre, például a paradicsomra hajlamos, segít megelőzni a talaj fröccsenését öntözés vagy eső esetén.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkalmazkodás (adaptáció)

az élő szervezetek azon tulajdonsága, hogy a megváltozott külső és belső feltételek... Tovább

látás

fényingerek hatására keletkezett érzet. A —>szemgolyó ideghártyájának... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet