öntözési hibák; veteményeskert öntözés; öntözés a kertben; öntözési szabályok

hirdetes

7 öntözési hiba, amivel árthatsz veteményeskertednek

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Honnan tudod, hogy mikor kell öntözni a zöldségeket, és mennyi vizet kell használni egyszerre? Nem nehéz, de a zöldségek öntözésének vannak bizonyos árnyalatai, amelyeket tudnod kell, hogy a legtöbbet hozhasd ki az öntözési erőfeszítéseidből. Például a palánták öntözése különbözik a már kifejlett zöldségnövények öntözésétől. A talajba ágyazott öntözés különbözik az öntözőtartályoktól és a reggeli öntözés jobb, mint a déli öntözés. E különbségek megértése maximalizálja öntözési hatékonyságodat. Íme a legsúlyosabb hibák, amelyeket el kell kerülni, hogy a zöldségeid minden vizet megkapjanak az egészséges betakarításhoz.

Öntözési hibák

1. A palánták túl-és alulöntözése 

Mivel még csak kifejlődnek a gyökereik, az újonnan kiültetett és fiatal palántáknak állandó nedvességre van szükségük – ne hagyjuk kiszáradni! Minden reggel enyhén öntözd meg a magágyakat, majd este ellenőrizd újra. Ha a talaj felszínén száraz kéreg képződik, az új magvak kicsírázása nehézségekbe ütközhet. Ha pedig egy csírázó mag kiszárad, el is pusztulhat.
Másrészt ne hagyd, hogy a talaj túlságosan beázzon; a magágy túlöntözése olyan betegségeket okozhat, mint a gomba, amely elpusztítja a fiatal palántákat. A kulcs az egyenletesen nedves – nem vizes – talaj fenntartása, amíg a fiatal növények egészséges gyökereket nem fejlesztenek.

2. Nem tudod, milyen gyakran kell öntözni egy veteményeskertet

A sikeres növénynövekedés érdekében tudnod kell, milyen gyakran kell öntözni a veteményeskertedet. Míg a palánták csírázásához elengedhetetlen a napi öntözés, addig a kifejlett növényeket másképp kell öntözni. A gyakori sekély öntözés rövid távon élénkítheti növényeidet, de elősegíti a sekély gyökérnövekedést is. Emiatt a növények gyorsan kiszáradnak, amikor a talajfelszín kiszárad, ami gyorsan megtörténhet egy forró, napsütéses napon.
Ha mélyen öntözik, a gyökerek a felső néhány centinél tovább nőnek, ahol jobban védettek a gyors nedvességingadozásokkal szemben, és kevésbé valószínű, hogy kiszáradnak. A hetente kétszer-háromszor végzett mély áztatás – figyelembe véve a csapadékot – egészségesebb, produktívabb növekedést eredményez, mint a gyakori sekély öntözés.

hirdetes
Bár ellentmondónak tűnik, az enyhe eső utáni öntözés nagyon hatékony lehet. A talajfelszínt egy további áztatással- az esőzés után- több centiméter mélyre áztatod a talajt, így bőséges italt biztosítasz ezzel a növényeidnek.

3. Nem használsz esőmérőt

A legtöbb földben termesztett növénynek körülbelül 2 cm vízre van szüksége hetente, akár esőtől, akár öntözéstől. Természetesen ez a talajtól függ – a homokos talaj gyorsabban szárad, mint a nehéz agyagos talaj . (A megemelt ágyásokhoz és a konténerkertekhez több vízre van szükség – lásd alább). Kövesd nyomon a kerted eső mennyiségét esőmérővel; jegyezd fel a csapadék mennyiségét (jegyzetelj a kerti naplódba), hogy tudd, milyen gyakran kell öntözni a veteményeskertedet a további nedvesség érdekében.

4. Konténerek és magaságyások hibái

A konténerben vagy magaságyásban termesztett zöldségeknek és fűszernövényeknek gyakrabban van szükségük vízre, mint a földbe ültetett növényeknek. Miért? Először is, a konténerekben és emelt ágyásokban használt talajkeveréket úgy tervezték, hogy gyorsabban lecsapoljon, mint a földbe ültetett ágyás talaja. Másodszor, mivel talajuk a talajszint felett van, meleg napokon a hőmérséklet gyorsan emelkedik, növelve a párolgást.

hirdetes
Rendszeresen ellenőrizd a konténerek és az emelt ágyások nedvességszintjét úgy, hogy a nedvességmérőt vagy ujjadat néhány centire szúrod a talajba. Ha a talaj száraz, ideje öntözni.

5. Öntözés a nagy melegben

A legjobb idő a kert öntözésére reggel, amikor az esetleg átnedvesedő leveleknek még éjszaka előtt bőven van idejük megszáradni. A nappali melegben végzett öntözés kevésbé hatékony; a víz gyorsabban elpárolog, és kevesebb jut a gyökérzónába. Este, a hőmérséklet csökkenésével a párolgás ismét lelassul, de a hűvösebb éjszakai hőmérséklet is kedvez egyes levélbetegségek terjedésének. Ha csak este tudsz öntözni, kerüld a levelek nedvesítését.

6. A levelek nedvesítése

A növények a nedvességüket a gyökereiken keresztül kapják, nem a leveleiken. Irányítsd az öntözést a talaj felszínére, és kerüld a levelek nedvesítését, mert a víz elősegíti egyes növényi betegségek terjedését. Használj öntözőpálcát a talaj szintjének eléréséhez, vagy áztatótömlőt vagy csepegtető öntözőrendszert a talaj nedvesítéséhez, nem pedig a levelekhez.

7. Föld fröccsenése a levelekre

A talaj számos növényi betegséget hordozhat. Ha öntözésed során talajt fröcskölsz a növények leveleire, ezek a betegségek továbbterjedhetnek, ezért használj gyengéd permetet vagy áztatótömlőt. Ezenkívül egy 3-5 centis talajtakaró réteg a növény körül, amely számos levélbetegségre, például a paradicsomra hajlamos, segít megelőzni a talaj fröccsenését öntözés vagy eső esetén.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-23

Ezt az 5 csodaszép nyári virágot júniusban is elöltetheted

Virágot szeretnél ültetni még a nyárra? Milyen virágokat ültess júniusban? Mutatjuk a legszebb júniusi virágokat, amik kerted valóságos ékei lehetnek!

2023-05-23

Ennek a 7 nyári virágnak nagyon különleges, titkos jelentése van

nyári virágoknál sokkal többről van szó, mint amilyennek látszik, csodaszép dolgokat szimbolizálnak! A babrózsától a százszorszépig mind titkos jelentéssel bírnak.

2023-05-27

Hűsítő növények: Növények, amik frissítik a levegőt!

Számos olyan növény található, amely tiszta, oxigéndús levegőt biztosítsanak számunkra. Íme néhány fűsítő növény, amelyeket érdemes elültetni a kertünkbe.

2023-05-27

Így termessz salátát a nyári melegben

A saláta nyári termesztése kihívást jelenthet a magas hőmérséklet és a kiszáradás veszélye miatt, ezért fontos, hogy megfogadd szakértő és segítő tanácsainkat!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anyagmozgatás gépei

a mg. és ált. a termelés valamennyi ágazatának horizontális és vertikális folyamatait... Tovább

kalászemelő

a megdőlt gabona kalászainak hasznos megmentésére a vágószerkezeten a kasza elé szerelve... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet