Tervezzük meg közösen a 2024-es veteményeskerted lépésről lépésre!

Tervezd meg most a 2024-es veteményeskerted: ezekkel a tippekkel garantált a siker

Kiss Jázmin, kertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Hol kezdjem? Ez az a kérdés, ami gyakran felmerül a kezdő kertészekben, akik először vágnak bele a zöldségtermesztésbe. Ha rengeteg információ áll a rendelkezésedre, akkor könnyen tele lehetünk velük és azt se tudjuk, mihez fogjunk először. Vegyünk egy kis időt arra, hogy felfedezzük, hogyan kezdjük el az első zöldségkertünk létrehozását, és mindezt úgy, hogy garantált legyen a siker. Szakértő tippjeimmel segítek neked eligazodni a veteményeskertek világában! 

veteményeskert kialakítása

Készítsd el a kedvenc zöldséglistádat 

Amikor én elkezdtem a zöldséges kertészkedést, egy hosszú lista készült a fejemben arról, mit is kellene termesztenem. A valódi kihívás az volt, hogy kiválasszam, milyen növényeket ültessek, figyelembe véve a korlátozott területet és a saját (akkor még kezdő) tapasztalataimat. 
Amikor nekilátsz a tervezésnek, kezdd el azzal, hogy összeírod azokat a zöldségeket, amiket szívesen látnál a kertedben. Ne aggódj a lista hosszáért, csupán ötleteket szedünk most össze. A paradicsom, saláta, uborka, bab, hagyma és burgonya mind olyan könnyen termeszthető növények, amik jó kiindulási pontot jelentenek. Ne feledd, választhatsz olyan növényeket is, amelyek a hűvös és meleg évszakokban is jól fejlődnek, így hosszú időn keresztül élvezheted a friss terméseket.

A kerthelytervezés fontossága

Miután elkészült a listád, gondold végig, hol szeretnéd termeszteni ezeket a növényeket. Lehet, hogy egy teraszon konténerekben vagy egy tágas udvaron emelt ágyásokban. 
Az első évben érdemes kisebbre tervezni a kertet, mert a veteményeskert folyamatos gondozást igényel a vetéstől a betakarításig. Ahogy egyre jobban megismered a növények igényeit, könnyebben eldöntheted, mekkora kertre van szükséged, és mennyi időt tudsz szánni a zöldségtermesztésre.

A konténerek hasznossága

Legyen szó földről vagy konténerekről, a termesztés terén sok-sok lehetőségünk vannak. Az utóbbi években rengeteg koktél paradicsomfajta jött létre, amelyek ideálisak konténerekben való nevelésre, ráadásul magas betakarítást is biztosítanak. Ugyanez igaz más zöldségekre is, például paprikára vagy uborkára. 
Gyakorlatilag mindenféle zöldséget lehet konténerben nevelni, de figyelembe kell venni, hogy néhány növénynek nagyobb cserépbe kell kerülnie, így hagyj elég helyet a gyökerek számára. A koktélparadicsom esetében például legalább 35 centi szélességű cserép szükséges a gyökérrendszer elféréséhez.

Emelt ágyások, a kertészek kedvencei

Ha emelt ágyásokat tervezel, akkor érdemes figyelembe venni a rendelkezésre álló helyet, amikor eldöntöd, milyen fajtákat ültetsz. Egyes növények nagyon nagyra nőhetnek, míg mások kevesebb helyet igényelnek. Paradicsom, uborka, paprika és tök általában nagyobb helyet igényel, míg a leveles zöldek és a gyökérnövények kisebbek maradnak.

Ne feledd, hogy a talaj kulcsfontosságú a sikerhez

A talaj a veteményeskert alapja, így mielőtt növényeket ültetnénk, győződjünk meg róla, hogy a talaj készen áll rájuk. Az ideális talajnak meg kell tartania a vizet és a tápanyagokat, ugyanakkor jó vízelvezetéssel is rendelkeznie kell. 
Ha konténeres termesztést választasz, a legjobb megoldás lehet a virágkeverék beszerzése a kertészeti központból, mivel a hagyományos kerti talaj problémákat okozhat egy cserépben. Ezenkívül sok virágkeverék tartalmaz műtrágyát is, ami segít a növények táplálásában a szezon során.

Milyen talaj kell az emelt ágyásokba?

Az emelt ágyások esetén érdemes jó minőségű termőtalajt beszerezni egy megbízható faiskolától vagy talajbeszállítótól. Fontos, hogy olyan talajt válasszunk, amely jó szerkezetű és gazdag szerves anyagban. 

Ha a terveid között szerepel, hogy a meglévő talajodban termesztesz zöldségeket, érdemes talajvizsgálatot végezni annak érdekében, hogy eldöntsd, szükséges-e módosításokat végezni, például szerves anyag hozzáadását. 

Az agyagos talajt komposzttal lehet javítani a jobb vízelvezetés érdekében, míg homokos talajokban a komposzt segít a víz és tápanyagok megőrzésében, így erős és termékeny növényeket hoz létre. Az agyagos szerkezet biztosítja a homok, agyag és iszap harmóniáját a talajban, ami elősegíti a megfelelő mennyiségű víz és tápanyag eloszlását.

A cikk nem ért véget, lapozz a következő oldalra, ahol megosztom veletek a napfény-és vízégényét a veteményeskerteknek!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hipotóniás oldat (hipoozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása egy másik oldat ozmózisos nyomásához viszonyítva... Tovább

jód (I)

a —> halogénelemekhez, tartozó, szürkésfekete, fémfényű, kristályos elem,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs