Poloskahelyzet – Védekezési poloskák ellen

hirdetes

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A poloskák kártétele, poloskahelyzet, védekezés poloskák ellen

(Ázsiai márványospoloskák kőrisen)

A háztartási rovarölők kapcsán én azt gondolom, hogy, mivel jellemzően piretroid hatóanyagot tartalmaznak, a poloskákra is hatékonynak kell lenniük. Ha a szer „nem hat”, akkor annak inkább az lehet az oka, hogy csak azt hisszük, hogy nem hatott rá, tehát például lefújunk egyet, és egy másikat vesszük észre egy kicsivel később, vagy nem a megfelelő helyeket fújtuk be, nem a gócokat stb. Ezek a szerek érintő hatásúak, tehát vagy át kell mennie a kezelt felületen a rovarnak, vagy közvetlenül rá kell kerülnie a poloskára a szernek. Mindezek mellett ezektől a készítményektől ne várjuk, hogy hetekig, napokig hassanak. 

Ami pozitívumként elmondható, hogy világszerte számos kutatócsoport, de mi is itt, a Rovartani Tanszéken elkezdtünk foglalkozni a természetes ellenségek kutatásával. Itt elsősorban olyan, apró hártyásszárnyúakra kell gondolni, melyek már tojás korában elpusztítják az ázsiai márványospoloskát. Azt jelenleg szinte kizárt dolognak tartom, hogy a poloskák száma összességében lényegesen csökkenjen a kémiai védekezések által. Azt azonban nem tudjuk előre megmondani, hogy, ha esetleg sikerül találnunk valamilyen természetes ellenséget, az mennyire fogja tudni korlátozni hosszabb távon a poloskanépességet. 

hirdetes

Hallottunk korábban a szamurájdarázs megjelenéséről, mint természetes ellenség. Valóban megoldást jelenthet? Illetve ilyenkor merül fel a másik kérdés, hogy abban az esetben, ha betelepítjük ezt a természetes ellenségét, akkor nem lehet az, hogy a későbbiekben már az fog gondokat okozni?

Az ázsiai márványospoloska a tojásait csomóban rakja le, és ez az apró darázs a poloska tojásaiba petézik, és azokban fejlődik ki. Már előkerült Svájcban és Olaszország északi részén is. Van esély rá, hogy eljut ide, illetve felbukkan Magyarországon is. Ha az esetleges szándékos, biológiai védekezés céljából történő betelepítés lehetőségére gondolunk, akkor azt nagyon komoly laboratóriumi vizsgálatoknak kell megelőznie, például honos, rokon címerespoloska-fajokkal kapcsolatban, hogy vajon azokra jelenthet-e kockázatot a betelepítésre szánt hasznos szervezet.

hirdetes

Persze, úgy is gondolkodhatnánk, hogy kit érdekel, pusztuljon az összes poloska, de természetesen ezt a személetet nem szabad követni. A cél az, hogy minél inkább specialista fajt találjunk, amely csak az ázsiai márványospoloskát pusztítja. Az egyik legújabb irányzat az, hogy olyan parazitoidokkal próbálkozzunk (pl. Anastatus bifasciatus), amely honos Európában. Így nem kell idegenhonos szervezetet betelepíteni az idegenhonos kártevő visszaszorítására, hanem „csak” fel kell szaporítani az őshonos szervezetet, és célzottan a nagyon fertőzött, „márványospoloskás” területre kijuttatni, így kisebb lehet az ökológiai kockázat. Természetesen azonban ezen a téren is még sok kutatást kell végezni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-01-07

Így kerüld el a kezdő kertészek 8 szarvashibáját

Nézd meg, hogy hogyan kerülheted el a legnagyobb kezdő szarvashibákat, amibe a legtöbb zöldfülű kertész belefut.

2020-11-18

Otthoni gazdálkodás várandósan

A várandós gazdálkodásnak tehát bőven vannak nehézségei, de éppen annyi örömet is szerezhet, ha odafigyelsz magadra és biztonságosan végzed. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

További cikkek ebben a témában


72/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a rövid vágásfordulójú fás szárú... Tovább

PR37WOS (X0971 T)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai, a kalászkapelyva nem vagy nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növényvédelem