Poloskahelyzet – Védekezési poloskák ellen

hirdetes

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Szélesi Ferenc
A poloskák kártétele, poloskahelyzet, védekezés poloskák ellen

(Ázsiai márványospoloskák kőrisen)

A háztartási rovarölők kapcsán én azt gondolom, hogy, mivel jellemzően piretroid hatóanyagot tartalmaznak, a poloskákra is hatékonynak kell lenniük. Ha a szer „nem hat”, akkor annak inkább az lehet az oka, hogy csak azt hisszük, hogy nem hatott rá, tehát például lefújunk egyet, és egy másikat vesszük észre egy kicsivel később, vagy nem a megfelelő helyeket fújtuk be, nem a gócokat stb. Ezek a szerek érintő hatásúak, tehát vagy át kell mennie a kezelt felületen a rovarnak, vagy közvetlenül rá kell kerülnie a poloskára a szernek. Mindezek mellett ezektől a készítményektől ne várjuk, hogy hetekig, hónapokig hassanak. 

Ami pozitívumként elmondható, hogy világszerte számos kutatócsoport, de mi is itt, a Rovartani Tanszéken elkezdtünk foglalkozni a természetes ellenségek kutatásával. Itt elsősorban olyan, apró hártyásszárnyúakra kell gondolni, melyek már tojás korában elpusztítják az ázsiai márványospoloskát. Azt jelenleg szinte kizárt dolognak tartom, hogy a poloskák száma összességében lényegesen csökkenjen a kémiai védekezések által. Azt azonban nem tudjuk előre megmondani, hogy, ha esetleg sikerül találnunk valamilyen természetes ellenséget, az mennyire fogja tudni korlátozni hosszabb távon a poloskanépességet. 

hirdetes

Hallottunk korábban a szamurájdarázs megjelenéséről, mint természetes ellenség. Valóban megoldást jelenthet? Illetve ilyenkor merül fel a másik kérdés, hogy abban az esetben, ha betelepítjük ezt a természetes ellenségét, akkor nem lehet az, hogy a későbbiekben már az fog gondokat okozni?

Az ázsiai márványospoloska a tojásait csomóban rakja le, és ez az apró darázs a poloska tojásaiba petézik, és azokban fejlődik ki. Már előkerült Svájcban és Olaszország északi részén is. Van esély rá, hogy eljut ide, illetve felbukkan Magyarországon is. Ha az esetleges szándékos, biológiai védekezés céljából történő betelepítés lehetőségére gondolunk, akkor azt nagyon komoly laboratóriumi vizsgálatoknak kell megelőznie, például honos, rokon címerespoloska-fajokkal kapcsolatban, hogy vajon azokra jelenthet-e kockázatot a betelepítésre szánt hasznos szervezet.

hirdetes

Persze, úgy is gondolkodhatnánk, hogy kit érdekel, pusztuljon az összes poloska, de természetesen ezt a személetet nem szabad követni. A cél az, hogy minél inkább specialista fajt találjunk, amely csak az ázsiai márványospoloskát pusztítja. Az egyik legújabb irányzat az, hogy olyan parazitoidokkal próbálkozzunk (pl. Anastatus bifasciatus), amely honos Európában. Így nem kell idegenhonos szervezetet betelepíteni az idegenhonos kártevő visszaszorítására, hanem „csak” fel kell szaporítani az őshonos szervezetet, és célzottan a nagyon fertőzött, „márványospoloskás” területre kijuttatni, így kisebb lehet az ökológiai kockázat. Természetesen azonban ezen a téren is még sok kutatást kell végezni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

2022-09-21

5 étel, amit nem ehetnek, a kutyák, pedig sokan adnak nekik

Bár a kutyákat a családunk tagjainak tekintjük, ha ugyanazzal a táplálékkal etetjük őket, amelyet mi eszünk, sérülést okozhat nálunk. Mutatjuk mit ne adj nekik!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

További cikkek ebben a témában


Érdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Érd Budai út 24. 2030 Magyarország Tovább

lárva (álca)

az —> átalakulással fejl. állatok posztembrionális életszakaszának... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növényvédelem