notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Poloskahelyzet – Védekezési poloskák ellen

Hirdetés

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Bohács Ádám
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A poloskák kártétele, poloskahelyzet, védekezés poloskák ellen

(Ázsiai márványospoloska imágó őszibarackon)

Mely területeken lehet találkozni leginkább a poloskákkal? Van olyan terület, ami jobban fertőzött? 

Maradjunk most az ázsiai márványospoloskánál, mely az utóbbi néhány évben került igazán reflektorfénybe. Róla azt kell tudni, hogy úgynevezett „potyautas” vagy „stoppos” faj. Ez annyit jelent, hogy a legkülönfélébb áru- vagy személyszállító eszközökbe behúzódva, azokban megbújva, véletlenszerűen gyakorlatilag bárhová a világon könnyen elhurcolható. Az eredeti, távol-keleti élőhelyén nagy területen elterjedt (Japántól Észak-Vietnámig megtalálható), így nem meglepő, hogy az európai klíma is sokfelé megfelel számára.

 

Magyarországon először 2013-ban találtuk meg – innentől kezdve jobban fókuszálunk rá. Az utóbbi években egy országos felderítést is végeztünk a lakosság bevonásával, és ez alapján készítettünk egy térképet, amely kifejezetten ennek a fajnak a hazai elterjedését mutatja be. (Ez a térkép megtalálható a Mezőhír idei áprilisi számában: Vétek Gábor (2019): Az ázsiai márványospoloska térhódítása és kártétele. Mezőhír, 23 (4): 66–70.

Hirdetés

 

Ez alapján megállapítható, hogy az utóbbi két évben már az ország számos pontján jelen volt, illetve van. Vannak olyan területek is, ahol előfordulása tömegesnek mondható. Ilyen például Budapest, Pest megye térsége, Pécs környéke, de akár Győr, Szolnok vagy Szeged térségét is említhetnénk. Városi környezetből sok adatunk van, ugyanakkor a mezőgazdasági területeken való jelenlétéről és károkozásáról egyelőre még kevesebbet tudunk, bár a főváros tágabb térségéből kaptunk már egyértelmű hírt arról, valamint magunk is tapasztaltuk, hogy megjelent egyes gyümölcs- és zöldségkultúrákban, és a termésen kárt okozott. Volt, ahol külön védekezésre is sor került kifejezetten ellene.

Hirdetés

 

Lehet hallani olyan feltételezéseket, ami szerint a globális felmelegedés miatt szaporodtak el ennyire az ázsiai márványospoloskák. Igaz ez?

Erre a fajra ez nem mondható el, itt a terjedés, illetve tömeges előfordulás nincs közvetlen összefüggésben a globális felmelegedéssel. A vándorpoloska kapcsán viszont történtek ilyen kutatások. A vándorpoloska eredetileg szubtrópusi, trópusi faj, Magyarországon nem honos, de Európa mediterrán régiójában feltételezhetően az. Fokozatosan húzódik kontinensünkön észak felé, a 2000-es évek elején találták meg kollégáink, Rédei Dávid és Torma Attila, először Magyarország déli részén.

 

Azóta az ország számos pontján már megtelepedett, 2014-ben pedig megtaláltuk Szlovákia déli részén is. Mára már ott is tömeges előfordulású. Az ázsiai márványospoloska esetében sokkal inkább az mondható jellemzőnek, hogy nagyvárosokban, kereskedelmi csomópontokban, tehát jelentős átmenő forgalmat biztosító településeken és régiókban tűnik fel, amelynek hátterében a már említett emberi közvetítés és az ismételt behurcolás nagyobb valószínűsége áll.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2019-08-16

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Az élő kerítésnek számtalan előnye van, mégsem alkalmazzák még olyan sokan. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az élő kerítések előnyeiről, és telepítésükről!

2019-08-05

Így csalogass szitakötőket kertedbe

A szitakötők olyanok, mintha épp egy meséből léptek volna elő, de nemcsak csodálatosan szépek, hanem hasznosak is, most elmondom, hogyan csalogathattok belőlük többet kertetekbe!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-08-01

Bevezetés a méhészkedésbe - Útmutató kezdő méhészeknek

Most vágnál bele a méhészkedésbe? Akkor mindenképp olvasd el cikkünket, ugyanis most mindent elmondunk nektek a méhészkedés alapjairól!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-07-30

Az egész országban uralkodik a betyárkóró – Ezt tehetjük ellene!

A betyárkórót mutatom most be nektek, cikkemben elmondom, miért szaporodott el ennyire az utóbbi időben a betyárkóró, de azt is megtudhatjátok, mit tehettek ellen!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
315 488
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 488 935
Közösség

8/2007. (I. 31.) FVM rendelet

egyes növényvédõ szerek forgalmazásával, illetve felhasználásával kapcsolatban külföldön... Tovább

talajkárosodás

a —>talajnak természeti erők (->defláció, ->erózió) és emberi tevékenység... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növényvédelem