Poloskahelyzet – Védekezési poloskák ellen

hirdetes

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A poloskák kártétele, poloskahelyzet, védekezés poloskák ellen

(Ázsiai márványospoloska imágó őszibarackon)

Mely területeken lehet találkozni leginkább a poloskákkal? Van olyan terület, ami jobban fertőzött? 

Maradjunk most az ázsiai márványospoloskánál, mely az utóbbi néhány évben került igazán reflektorfénybe. Róla azt kell tudni, hogy úgynevezett „potyautas” vagy „stoppos” faj. Ez annyit jelent, hogy a legkülönfélébb áru- vagy személyszállító eszközökbe behúzódva, azokban megbújva, véletlenszerűen gyakorlatilag bárhová a világon könnyen elhurcolható. Az eredeti, távol-keleti élőhelyén nagy területen elterjedt (Japántól Észak-Vietnámig megtalálható), így nem meglepő, hogy az európai klíma is sokfelé megfelel számára.

Magyarországon először 2013-ban találtuk meg – innentől kezdve jobban fókuszálunk rá. Az utóbbi években egy országos felderítést is végeztünk a lakosság bevonásával, és ez alapján készítettünk egy térképet, amely kifejezetten ennek a fajnak a hazai elterjedését mutatja be. (Ez a térkép megtalálható a Mezőhír idei áprilisi számában: Vétek Gábor (2019): Az ázsiai márványospoloska térhódítása és kártétele. Mezőhír, 23 (4): 66–70.

hirdetes

Ez alapján megállapítható, hogy az utóbbi két évben már az ország számos pontján jelen volt, illetve van. Vannak olyan területek is, ahol előfordulása tömegesnek mondható. Ilyen például Budapest, Pest megye térsége, Pécs környéke, de akár Győr, Szolnok vagy Szeged térségét is említhetnénk. Városi környezetből sok adatunk van, ugyanakkor a mezőgazdasági területeken való jelenlétéről és károkozásáról egyelőre még kevesebbet tudunk, bár a főváros tágabb térségéből kaptunk már egyértelmű hírt arról, valamint magunk is tapasztaltuk, hogy megjelent egyes gyümölcs- és zöldségkultúrákban, és a termésen kárt okozott. Volt, ahol külön védekezésre is sor került kifejezetten ellene.

hirdetes

Lehet hallani olyan feltételezéseket, ami szerint a globális felmelegedés miatt szaporodtak el ennyire az ázsiai márványospoloskák. Igaz ez?

Erre a fajra ez nem mondható el, itt a terjedés, illetve tömeges előfordulás nincs közvetlen összefüggésben a globális felmelegedéssel. A vándorpoloska kapcsán viszont történtek ilyen kutatások. A vándorpoloska eredetileg szubtrópusi, trópusi faj, Magyarországon nem honos, de Európa mediterrán régiójában feltételezhetően az. Fokozatosan húzódik kontinensünkön észak felé, a 2000-es évek elején találták meg kollégáink, Rédei Dávid és Torma Attila, először Magyarország déli részén.

Azóta az ország számos pontján már megtelepedett, 2014-ben pedig megtaláltuk Szlovákia déli részén is. Mára már ott is tömeges előfordulású. Az ázsiai márványospoloska esetében sokkal inkább az mondható jellemzőnek, hogy nagyvárosokban, kereskedelmi csomópontokban, tehát jelentős átmenő forgalmat biztosító településeken és régiókban tűnik fel, amelynek hátterében a már említett emberi közvetítés és az ismételt behurcolás nagyobb valószínűsége áll.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-01-07

Így kerüld el a kezdő kertészek 8 szarvashibáját

Nézd meg, hogy hogyan kerülheted el a legnagyobb kezdő szarvashibákat, amibe a legtöbb zöldfülű kertész belefut.

2020-11-18

Otthoni gazdálkodás várandósan

A várandós gazdálkodásnak tehát bőven vannak nehézségei, de éppen annyi örömet is szerezhet, ha odafigyelsz magadra és biztonságosan végzed. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

További cikkek ebben a témában


hisztamin

a biogén aminokhoz tartozó szöveti hormon, az állati és az emberi szervezet valamennyi... Tovább

homozigóta

olyan diploid (diploid sejt) vagy haploid (haploid sejt) egyed, amelynek génállománya a vizsgált... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növényvédelem