notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Poloskahelyzet – Védekezési poloskák ellen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A poloskák kártétele, poloskahelyzet, védekezés poloskák ellen

(Ázsiai márványospoloska imágó őszibarackon)

Mely területeken lehet találkozni leginkább a poloskákkal? Van olyan terület, ami jobban fertőzött? 

Maradjunk most az ázsiai márványospoloskánál, mely az utóbbi néhány évben került igazán reflektorfénybe. Róla azt kell tudni, hogy úgynevezett „potyautas” vagy „stoppos” faj. Ez annyit jelent, hogy a legkülönfélébb áru- vagy személyszállító eszközökbe behúzódva, azokban megbújva, véletlenszerűen gyakorlatilag bárhová a világon könnyen elhurcolható. Az eredeti, távol-keleti élőhelyén nagy területen elterjedt (Japántól Észak-Vietnámig megtalálható), így nem meglepő, hogy az európai klíma is sokfelé megfelel számára.

Magyarországon először 2013-ban találtuk meg – innentől kezdve jobban fókuszálunk rá. Az utóbbi években egy országos felderítést is végeztünk a lakosság bevonásával, és ez alapján készítettünk egy térképet, amely kifejezetten ennek a fajnak a hazai elterjedését mutatja be. (Ez a térkép megtalálható a Mezőhír idei áprilisi számában: Vétek Gábor (2019): Az ázsiai márványospoloska térhódítása és kártétele. Mezőhír, 23 (4): 66–70.

hirdetes

Ez alapján megállapítható, hogy az utóbbi két évben már az ország számos pontján jelen volt, illetve van. Vannak olyan területek is, ahol előfordulása tömegesnek mondható. Ilyen például Budapest, Pest megye térsége, Pécs környéke, de akár Győr, Szolnok vagy Szeged térségét is említhetnénk. Városi környezetből sok adatunk van, ugyanakkor a mezőgazdasági területeken való jelenlétéről és károkozásáról egyelőre még kevesebbet tudunk, bár a főváros tágabb térségéből kaptunk már egyértelmű hírt arról, valamint magunk is tapasztaltuk, hogy megjelent egyes gyümölcs- és zöldségkultúrákban, és a termésen kárt okozott. Volt, ahol külön védekezésre is sor került kifejezetten ellene.

hirdetes

Lehet hallani olyan feltételezéseket, ami szerint a globális felmelegedés miatt szaporodtak el ennyire az ázsiai márványospoloskák. Igaz ez?

Erre a fajra ez nem mondható el, itt a terjedés, illetve tömeges előfordulás nincs közvetlen összefüggésben a globális felmelegedéssel. A vándorpoloska kapcsán viszont történtek ilyen kutatások. A vándorpoloska eredetileg szubtrópusi, trópusi faj, Magyarországon nem honos, de Európa mediterrán régiójában feltételezhetően az. Fokozatosan húzódik kontinensünkön észak felé, a 2000-es évek elején találták meg kollégáink, Rédei Dávid és Torma Attila, először Magyarország déli részén.

Azóta az ország számos pontján már megtelepedett, 2014-ben pedig megtaláltuk Szlovákia déli részén is. Mára már ott is tömeges előfordulású. Az ázsiai márványospoloska esetében sokkal inkább az mondható jellemzőnek, hogy nagyvárosokban, kereskedelmi csomópontokban, tehát jelentős átmenő forgalmat biztosító településeken és régiókban tűnik fel, amelynek hátterében a már említett emberi közvetítés és az ismételt behurcolás nagyobb valószínűsége áll.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-28

Íratlan szabályok a fűnyíráshoz, amiket az emberek 99 százaléka megszeg!

Noha úgy gondoljuk, hogy nincs semmi szükség etikettszabályzatra a fűnyíráshoz, ez egyáltalán nem így van. Sajnos sokaknak óriási szükségük van rá, nézzük a legfontosabb szabályokat!

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-06-29

Kertészkedés kezdőknek – Lássuk az alapokat!

Kertészkedés kezdőknek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a kertészkedés alapjairól, nézzük, mit kell tudnotok akkor, ha kezdő kertészek vagytok.

2020-06-22

Füvesítés menete – Így lehet fillérekből csodaszép pázsitod öntözőrendszer nélkül!

Fillérekből hoztunk létre üdezöld, sűrű, dús, meseszép pázsitot, mostani cikkemben az is kiderül, hogyan vittük végbe a füvesítést, tartsatok velem most is!

2020-04-23

A regeneratív földművelés fantasztikus lehetőségei!

A regeneratív földművelés fantasztikus lehetőséget nyújt mind a mezőgazdaságban dolgozók számára, mint pedig a kiskertet művelők számára, nézzük, mi is az a regeneratív földművelés!

2020-04-17

A mikroklíma szerepe és hasznosítása a kertben

A mikroklímáról eddigi tapasztalataim szerint csak nagyon kevés szó esett, pedig hihetetlenül fontos megismerkednünk a mikroklímával és hasznosítani a kertünkben!

2020-06-12

A lovak szerelmese, okos és szorgalmas 2020 legszebb gazdászlánya - Interjú Berta Fruzsinával

2020-ban Berta Fruzsina lett a legszebb magyar gazdászlány, ezért készítettünk vele egy kis interjút. Érdemes elolvasnotok nektek is, ismerkedjetek meg Magyarország legszebb gazdászlányával!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
50 062
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 367 521

Vámosi-féle szellőztetéses szénakészítési eljárás

a 40—50% víztartalmú, fonnyasztott zöldtakarmányok szálas, bálázott és szecskázott... Tovább

Zalaegerszegi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal   ... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Gazdaság Házi kert kert Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növényvédelem