Nagy veszélyben vannak a kutyatulajdonosok- emberekre veszélyes kór terjesztenek a kutyák és macskák

hirdetes

Nagy veszélyben vannak a kutyatulajdonosok- emberekre is veszélyes kór terjed

VN

Kutyát tartani szép dolog. Gondozni, ápolni, szeretni….mondanunk sem kell, mennyi jó dolog van ebben, főleg nem a kutya gazdiknak, de van számos veszélye is a kis kedvencek tartásának.  Belegondolni is rossz, hogy milyen hatalmas veszélynek vannak kitéve az óvatlan kutyatulajdonosok, ugyanis egy súlyos kórt is terjeszthetnek kis kedvenceik.

Veszélyes kórt terjesztenek a kutyák

A felelős kutyatartás

Aki állat gondozását vállalja, annak felelősnek kell lennie. Ez egy nagy feladat, ahogyan a karácsonyi reklámokban is láthatjuk, nem lehet két hét után visszavinni a boltba egy igazi állatot. Rengeteg igénye van egy kutyának, sok feladatot el kell látni, de ezért cserébe végtelen szeretetet, jókedvet, vidám pillanatot, és életen át tartó hűséget kapunk cserébe. Amiről most mi beszélni szeretnénk az azonban az, hogy sok mindenre oda kell figyelni annak, akinek kutyája van. Számtalanszor látni azt, hogy az eb nyalogatja a gazdi arcát, puszit ad neki, a tányérjából eszik, és még sorolhatnánk az olyan dolgokat, amikre idegenek csak húzni szokták a szájukat, és nekik van igazuk. Ez nemcsak nem higiénikus, hanem nagyon veszélyes is.

hirdetes

Veszélyes a kutya puszi

Nemcsak az arc nyalogatása veszélyes, hanem az is, ha valaki sétáltatás, simogatás, egy kutyás játék után nem mos alaposan kezet, és mondjuk, leül enni. Mi a baj ezzel? Antibiotikum-rezisztencia kialakulásához vezethet. Egy nagyszabású kutatás, amit a Royal Veterinary College és a Lisszaboni Egyetem kutatói végeztek négy napon keresztül folyamatos mintavétellel, és alapos elemzésekkel, kimutatta az antibiotikum-rezisztens baktériumokat, valamint az ebből származó gének jeleit is. 114 egészséges embert, 85 kutyát és 18 macskát vizsgáltak, ebből 15 embernél, és 15 háziállatnál találtak problémát.  A lisszaboni Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán bemutatott eredmények alapján tehát jól lehet látni, miszerint határozottan összefüggés mutatható ki a kedvencek és a kialakult problémára utaló jelek között. Nem, nem kell azonnal szélnek ereszteni a házi kedvenceket, csak oda kell figyelni!

hirdetes
„Kockázatot jelenthet az, ha hagyjuk, hogy a kutya megnyalja az arcunkat, a szánkat, esetleg ha egy tányérból eszünk, vagy ha a sétáltatás után nem mosunk kezet. A baktériumok háztartáson belüli terjedésének visszaszorításának érdekében jobb, ha a gazdik kerülik ezeket, és figyelnek a higiéniára.”- mondta el Dr. Juliana Menezes a konferencián.

Mi a fene az az antibiotikum-rezisztencia? Az akár halálos kimenetelű betegségről, tüneteiről, kezeléséről a következő oldalon olvashatsz részletek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-03-07

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

Vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

2021-02-03

Minden, amit a macskák betegségéről tudni kell a téli időszakban

A tél a macskák számára is előidézhet néhány megbetegedést, ezek leírását, felismerését és kezelési módot gyűjtöttük össze, így cicád egészséges maradhat.

2021-01-25

Hogyan viseljük gondját beltéri macskánknak?

Attól még hgoy macskánk nem teszi ki a lábát a házból, figyelni kell egészségére. Összegyűjtöttük, hogyan vigyázz rá, gondozd szobában lakó kiskedvencedet.

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

További cikkek ebben a témában


humuszpodzol

olyan erdőtalaj, amelyben a szervesanyag a felső szintekből kilúgozódik, és a felhalmozási... Tovább

elektrolízis

elektromos áram hatására végbemenő változás, az elektromos energia kém. energiává alakul.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos