Nagy veszélyben vannak a kutyatulajdonosok- emberekre veszélyes kór terjesztenek a kutyák és macskák

hirdetes

Nagy veszélyben vannak a kutyatulajdonosok- emberekre is veszélyes kór terjed

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kutyát tartani szép dolog. Gondozni, ápolni, szeretni….mondanunk sem kell, mennyi jó dolog van ebben, főleg nem a kutya gazdiknak, de van számos veszélye is a kis kedvencek tartásának.  Belegondolni is rossz, hogy milyen hatalmas veszélynek vannak kitéve az óvatlan kutyatulajdonosok, ugyanis egy súlyos kórt is terjeszthetnek kis kedvenceik.

Veszélyes kórt terjesztenek a kutyák

A felelős kutyatartás

Aki állat gondozását vállalja, annak felelősnek kell lennie. Ez egy nagy feladat, ahogyan a karácsonyi reklámokban is láthatjuk, nem lehet két hét után visszavinni a boltba egy igazi állatot. Rengeteg igénye van egy kutyának, sok feladatot el kell látni, de ezért cserébe végtelen szeretetet, jókedvet, vidám pillanatot, és életen át tartó hűséget kapunk cserébe. Amiről most mi beszélni szeretnénk az azonban az, hogy sok mindenre oda kell figyelni annak, akinek kutyája van. Számtalanszor látni azt, hogy az eb nyalogatja a gazdi arcát, puszit ad neki, a tányérjából eszik, és még sorolhatnánk az olyan dolgokat, amikre idegenek csak húzni szokták a szájukat, és nekik van igazuk. Ez nemcsak nem higiénikus, hanem nagyon veszélyes is.

hirdetes

Veszélyes a kutya puszi

Nemcsak az arc nyalogatása veszélyes, hanem az is, ha valaki sétáltatás, simogatás, egy kutyás játék után nem mos alaposan kezet, és mondjuk, leül enni. Mi a baj ezzel? Antibiotikum-rezisztencia kialakulásához vezethet. Egy nagyszabású kutatás, amit a Royal Veterinary College és a Lisszaboni Egyetem kutatói végeztek négy hónapon keresztül folyamatos mintavétellel, és alapos elemzésekkel, kimutatta az antibiotikum-rezisztens baktériumokat, valamint az ebből származó gének jeleit is. 114 egészséges embert, 85 kutyát és 18 macskát vizsgáltak, ebből 15 embernél, és 15 háziállatnál találtak problémát.  A lisszaboni Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán bemutatott eredmények alapján tehát jól lehet látni, miszerint határozottan összefüggés mutatható ki a kedvencek és a kialakult problémára utaló jelek között. Nem, nem kell azonnal szélnek ereszteni a házi kedvenceket, csak oda kell figyelni!

hirdetes
„Kockázatot jelenthet az, ha hagyjuk, hogy a kutya megnyalja az arcunkat, a szánkat, esetleg ha egy tányérból eszünk, vagy ha a sétáltatás után nem mosunk kezet. A baktériumok háztartáson belüli terjedésének visszaszorításának érdekében jobb, ha a gazdik kerülik ezeket, és figyelnek a higiéniára.”- mondta el Dr. Juliana Menezes a konferencián.

Mi a fene az az antibiotikum-rezisztencia? Az akár halálos kimenetelű betegségről, tüneteiről, kezeléséről a következő oldalon olvashatsz részletek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányértékelés

a takarmányok táplálóanyagtartalmának és az állatok táplálóanyag-szükségletének minél... Tovább

begytej

a ->galambalakúakhoz tartozó madarak begyében termelődő, az ->ivadékgondozásban fontos... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos