Nagy veszélyben vannak a kutyatulajdonosok- emberekre veszélyes kór terjesztenek a kutyák és macskák

Nagy veszélyben vannak a kutyatulajdonosok- emberekre is veszélyes kór terjed

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kutyát tartani szép dolog. Gondozni, ápolni, szeretni….mondanunk sem kell, mennyi jó dolog van ebben, főleg nem a kutya gazdiknak, de van számos veszélye is a kis kedvencek tartásának.  Belegondolni is rossz, hogy milyen hatalmas veszélynek vannak kitéve az óvatlan kutyatulajdonosok, ugyanis egy súlyos kórt is terjeszthetnek kis kedvenceik.

Veszélyes kórt terjesztenek a kutyák

A felelős kutyatartás

Aki állat gondozását vállalja, annak felelősnek kell lennie. Ez egy nagy feladat, ahogyan a karácsonyi reklámokban is láthatjuk, nem lehet két hét után visszavinni a boltba egy igazi állatot. Rengeteg igénye van egy kutyának, sok feladatot el kell látni, de ezért cserébe végtelen szeretetet, jókedvet, vidám pillanatot, és életen át tartó hűséget kapunk cserébe. Amiről most mi beszélni szeretnénk az azonban az, hogy sok mindenre oda kell figyelni annak, akinek kutyája van. Számtalanszor látni azt, hogy az eb nyalogatja a gazdi arcát, puszit ad neki, a tányérjából eszik, és még sorolhatnánk az olyan dolgokat, amikre idegenek csak húzni szokták a szájukat, és nekik van igazuk. Ez nemcsak nem higiénikus, hanem nagyon veszélyes is.

Veszélyes a kutya puszi

Nemcsak az arc nyalogatása veszélyes, hanem az is, ha valaki sétáltatás, simogatás, egy kutyás játék után nem mos alaposan kezet, és mondjuk, leül enni. Mi a baj ezzel? Antibiotikum-rezisztencia kialakulásához vezethet. Egy nagyszabású kutatás, amit a Royal Veterinary College és a Lisszaboni Egyetem kutatói végeztek négy hónapon keresztül folyamatos mintavétellel, és alapos elemzésekkel, kimutatta az antibiotikum-rezisztens baktériumokat, valamint az ebből származó gének jeleit is. 114 egészséges embert, 85 kutyát és 18 macskát vizsgáltak, ebből 15 embernél, és 15 háziállatnál találtak problémát.  A lisszaboni Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán bemutatott eredmények alapján tehát jól lehet látni, miszerint határozottan összefüggés mutatható ki a kedvencek és a kialakult problémára utaló jelek között. Nem, nem kell azonnal szélnek ereszteni a házi kedvenceket, csak oda kell figyelni!

„Kockázatot jelenthet az, ha hagyjuk, hogy a kutya megnyalja az arcunkat, a szánkat, esetleg ha egy tányérból eszünk, vagy ha a sétáltatás után nem mosunk kezet. A baktériumok háztartáson belüli terjedésének visszaszorításának érdekében jobb, ha a gazdik kerülik ezeket, és figyelnek a higiéniára.”- mondta el Dr. Juliana Menezes a konferencián.

Mi a fene az az antibiotikum-rezisztencia? Az akár halálos kimenetelű betegségről, tüneteiről, kezeléséről a következő oldalon olvashatsz részletek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-03-18

Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat

Megismerheted ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket a külső paraziták elleni védekezésről, és megtanulhatod, hogyan óvhatod meg kutyádat egész évben te is.

2024-03-18

Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra

Kutyatartóként nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is van a baj. Több olyan tavaszi virág van, ami mérgező a kutyákra.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

géntérkép (genetikai térkép)

a gének a kromoszómán való relatív helyét feltüntető ábra. Számos prokarióta teljes... Tovább

kiméra

egy szervezet ugyanazon szervében genetikailag különböző alkatú szövetek megjelenése. Néha... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos