Áldás vagy átok? – A vérehulló fecskefű bemutatása

Az örök kérdőjel – Mérgez vagy gyógyít a vérehulló fecskefű?

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egy nagyon megosztó növényt hoztam most nektek, sokak szerint gyógyít, mások viszont azon az állásponton vannak, hogy mérgez. Nézzük, mi az igazság valójában a vérehulló fecskefűről! 

Minden a vérehulló fecskefűről

A vérehulló fecskefű egy bájos, árnyékkedvelő évelő növény, ami elsősorban erdőségekben fordul elő a természetben. Késő tavaszi megjelenése után világos, citromsárga virágokat hoz, amelyek látványosan tündökölnek kékeszöld levelei között. Ha sikerül biztosítanod, hogy egészségesen kifejlődhessenek, a felnőtt példányok nem igazán igényelnek különösebb gondoskodást.

Ezek a rövidéletű növények 6-os USDA zónáig termeszthetők évelőkként, az ennél hidegebb területeken pedig elvetik saját magvaikat, és kifejezetten tolakodón terjeszkedhetnek, ha nem figyelnek oda rájuk.

A vérehulló fecskefű nyirkos talajban érzi jól magát, ami a legtöbb erdősségre jellemző, de félárnyékos falakon és sziklakertekben is képes megteremni. Lúgos kémhatása miatt a nyulak és őzek kerülik. Elfogyasztva, vagy a szárak narancssárga, bőrös részéhez hozzáérve enyhén mérgező, ezért nem ajánlott olyan helyre ültetni, ahol gyerekek és háziállatok is hozzáférhetnek.

A vérehulló fecskefű általános jellemzői

A vérehulló fecskefű kékeszöld színű levelei csoportokba rendeződve nőnek, 20cm hosszúak és 7-8cm szélesek. A csoportok 5-9 levélből állnak, amelyek egymással szembeni párokat alkotnak a szárakon. A levelek puhák és karéjos élűek, végükön három jobban kivehető karéj helyezkedik el. Maguk a levelek csupaszok, a levélszárakon azonban fehér szőrszálak nőnek.

A tavasz végén a vérehulló fecskefű kisméretű, nem egészen 2cm átmérőjű virágokat hoz, amelyeknek négy, citromsárga szirma van. Ezek a virágok 3-8 darabos csoportokban helyezkednek el a szerteágazó szárakon. Egyszerre több virágcsoport is megjelenik rajta. A virágokat keskeny, nagyjából 5cm hosszú magtokok váltják le, amelyek a növény fekete magvait tartalmazzák.

A vérehulló fecskefű a legtöbb esetben csak egyszer virágzik a tavasz, de a szezonban bármikor megjelenhetnek rajta virágok egészen az ősz közepéig. A növény minden része egy sárga nedvet ereszt ki magából, ha megsérül, ami egyes embereknél bőrirritációt okozhat. A vérehulló fecskefű közepesen mérgező növény. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

dozimetria

az ionizáló sugárzásoknak kitett anyagokban elnyelődött surgármennyiség (abszorbeált... Tovább

élősködés (parazitizmus)

két különböző fejlettségű szervezetnek olyan kapcsolata, amikor az élősködő a rendszerint... Tovább

Tovább a lexikonra