Áldás vagy átok? – A vérehulló fecskefű bemutatása

hirdetes

Az örök kérdőjel – Mérgez vagy gyógyít a vérehulló fecskefű?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,SFV

Egy nagyon megosztó növényt hoztam most nektek, sokak szerint gyógyít, mások viszont azon az állásponton vannak, hogy mérgez. Nézzük, mi az igazság valójában a vérehulló fecskefűről! 

Minden a vérehulló fecskefűről

A vérehulló fecskefű egy bájos, árnyékkedvelő évelő növény, ami elsősorban erdőségekben fordul elő a természetben. Késő tavaszi megjelenése után világos, citromsárga virágokat hoz, amelyek látványosan tündökölnek kékeszöld levelei között. Ha sikerül biztosítanod, hogy egészségesen kifejlődhessenek, a felnőtt példányok nem igazán igényelnek különösebb gondoskodást.

Ezek a rövidéletű növények 6-os USDA zónáig termeszthetők évelőkként, az ennél hidegebb területeken pedig elvetik saját magvaikat, és kifejezetten tolakodón terjeszkedhetnek, ha nem figyelnek oda rájuk.

A vérehulló fecskefű nyirkos talajban érzi jól magát, ami a legtöbb erdősségre jellemző, de félárnyékos falakon és sziklakertekben is képes megteremni. Lúgos kémhatása miatt a nyulak és őzek kerülik. Elfogyasztva, vagy a szárak narancssárga, bőrös részéhez hozzáérve enyhén mérgező, ezért nem ajánlott olyan helyre ültetni, ahol gyerekek és háziállatok is hozzáférhetnek.

hirdetes

A vérehulló fecskefű általános jellemzői

A vérehulló fecskefű kékeszöld színű levelei csoportokba rendeződve nőnek, 20cm hosszúak és 7-8cm szélesek. A csoportok 5-9 levélből állnak, amelyek egymással szembeni párokat alkotnak a szárakon. A levelek puhák és karéjos élűek, végükön három jobban kivehető karéj helyezkedik el. Maguk a levelek csupaszok, a levélszárakon azonban fehér szőrszálak nőnek.

A tavasz végén a vérehulló fecskefű kisméretű, nem egészen 2cm átmérőjű virágokat hoz, amelyeknek négy, citromsárga szirma van. Ezek a virágok 3-8 darabos csoportokban helyezkednek el a szerteágazó szárakon. Egyszerre több virágcsoport is megjelenik rajta. A virágokat keskeny, nagyjából 5cm hosszú magtokok váltják le, amelyek a növény fekete magvait tartalmazzák.

hirdetes

A vérehulló fecskefű a legtöbb esetben csak egyszer virágzik a tavasz, de a szezonban bármikor megjelenhetnek rajta virágok egészen az ősz közepéig. A növény minden része egy sárga nedvet ereszt ki magából, ha megsérül, ami egyes embereknél bőrirritációt okozhat. A vérehulló fecskefű közepesen mérgező növény. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


frigiditás

a hím állat az ivarzó nőstény jelenlétében, a nőstény pedig az —>ivarzás idején nem... Tovább

Kereskedő

A kiskereskedelemben gyakori, hogy egy embernek több munkakört is el kell látnia. Ezért a... Tovább

Tovább a lexikonra