Hogyan kell gondozni a húsevő növényeket? Ismerd meg Te is a Vénusz légycsapóját

Ismerd meg Te is a húsevő növények királynőjét – bemutatkozik a Vénusz légycsapója!

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Vénusz légycsapójaként ismert Dionaea muscipula a húsevő növények királynőjének számít. Érdekessége, hogy áldozatait még élve kapja el, melyekre majd rázárulnak a növény pillái – ezen a zárt helyen fognak a kisebb élőlények feloldódni a fehérjeoldó emésztőanyagban. Amennyiben könnyű gondozású húsevő növényt szeretnél nevelni otthonodban, a Vénusz légycsapója remek választás.

Vénusz légycsapója

Ez a növény volt az első ragadozó, rovarfogó növény, amellyel a természettudomány foglalkozott. Dél-Karolinában és az Egyesült Államok déli részén őshonos, ma már védettséget élvez.


Jellegzetessége kagyló szerű levelei, mindkét felén 3-3 érző serte található, melyek legtöbbször csak a második érintésre reagálnak – ugyanis a növény így képes szűrni a rá hulló porszemeket, apró magokat. Édes nektárjával csábítja magához a kisebb rovarokat, melyeket majd érintésre összezáródó levélpár fog foglyul ejteni – így biztosítva táplálkozását. Emésztése nagyjából 8 – 10 napig tart, mely után a levél ismét kinyílik, hogy a szél képes legyen elfújni a rovarból visszamaradt, megemésztetlen részeket.


Ez a növény is képes virágokat hozni?


Igen, a Vénusz légycsapója magasra nyúló virágokat képes hozni, melyek segítségével a beporzó rovarokat csalja közelébe, így ejtve őket saját csapdájukba. Szobanövényként ugyanakkor erre nem képes, ugyanis természetes környezetében is sok energiát igényel, lakásunkba nagyobb valószínűséggel pedig egyeneses belepusztulna. Esetleg, ha ez mégis megtörténne, ekkor apró magokat hoz, melyeket érdemes vagy azonnal elvetnünk, vagy pedig hűtőben konzerválnunk.


Ennek ellenére viszont gondozása szinte gyerekjáték, nem igényel nagyobb fejtörést – arról nem is beszélve, hogy külsejük is szebb lehet, mint vadonélő társaié. Amennyiben vállalkozó szellemű vagy és szeretnél egy különlegesebb növényt lakásodba, akkor is bátran megpróbálkozhatsz nevelésével, gondozásával, ha nem feltétlenül értesz a növényekhez.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérvétel

Vér nyerése diagnosztikai célból (vérvizsgálathoz,szerológiai próbáhoiz) v.esetleg... Tovább

ivarsejt (gaméta)

nem (szexus) szerint differenciálódott szaporítósejt. Ált. alakilag is eltérő, a hím... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek