Hogyan kell gondozni a húsevő növényeket? Ismerd meg Te is a Vénusz légycsapóját

hirdetes

Ismerd meg Te is a húsevő növények királynőjét – bemutatkozik a Vénusz légycsapója!

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Vénusz légycsapójaként ismert Dionaea muscipula a húsevő növények királynőjének számít. Érdekessége, hogy áldozatait még élve kapja el, melyekre majd rázárulnak a növény pillái – ezen a zárt helyen fognak a kisebb élőlények feloldódni a fehérjeoldó emésztőanyagban. Amennyiben könnyű gondozású húsevő növényt szeretnél nevelni otthonodban, a Vénusz légycsapója remek választás.

Vénusz légycsapója

Ez a növény volt az első ragadozó, rovarfogó növény, amellyel a természettudomány foglalkozott. Dél-Karolinában és az Egyesült Államok déli részén őshonos, ma már védettséget élvez.


Jellegzetessége kagyló szerű levelei, mindkét felén 3-3 érző serte található, melyek legtöbbször csak a második érintésre reagálnak – ugyanis a növény így képes szűrni a rá hulló porszemeket, apró magokat. Édes nektárjával csábítja magához a kisebb rovarokat, melyeket majd érintésre összezáródó levélpár fog foglyul ejteni – így biztosítva táplálkozását. Emésztése nagyjából 8 – 10 napig tart, mely után a levél ismét kinyílik, hogy a szél képes legyen elfújni a rovarból visszamaradt, megemésztetlen részeket.

hirdetes


Ez a növény is képes virágokat hozni?


Igen, a Vénusz légycsapója magasra nyúló virágokat képes hozni, melyek segítségével a beporzó rovarokat csalja közelébe, így ejtve őket saját csapdájukba. Szobanövényként ugyanakkor erre nem képes, ugyanis természetes környezetében is sok energiát igényel, lakásunkba nagyobb valószínűséggel pedig egyeneses belepusztulna. Esetleg, ha ez mégis megtörténne, ekkor apró magokat hoz, melyeket érdemes vagy azonnal elvetnünk, vagy pedig hűtőben konzerválnunk.

hirdetes


Ennek ellenére viszont gondozása szinte gyerekjáték, nem igényel nagyobb fejtörést – arról nem is beszélve, hogy külsejük is szebb lehet, mint vadonélő társaié. Amennyiben vállalkozó szellemű vagy és szeretnél egy különlegesebb növényt lakásodba, akkor is bátran megpróbálkozhatsz nevelésével, gondozásával, ha nem feltétlenül értesz a növényekhez.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Farkasalma gondozási útmutató: Ismerd meg a farkasalma termesztését és gondozását

Ha feltűnő növényt keresel, próbáld ki a farkasalmát. A növény egy fás szárú szőlő, amely ívelt pipa alakú virágokat és nagy, szív alakú leveleket hoz.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

víz körforgása

a víz jelentős tömegét az óceánok és a tengerek képezik, ezekből származnak a... Tovább

exocitózis

a sejtüregben (vakuólumban) levő anyagoknak a sejten kívüli térbe való ürítése. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek