Hogyan kell gondozni a húsevő növényeket? Ismerd meg Te is a Vénusz légycsapóját

hirdetes

Ismerd meg Te is a húsevő növények királynőjét – bemutatkozik a Vénusz légycsapója!

TK

A Vénusz légycsapójaként ismert Dionaea muscipula a húsevő növények királynőjének számít. Érdekessége, hogy áldozatait még élve kapja el, melyekre majd rázárulnak a növény pillái – ezen a zárt helyen fognak a kisebb élőlények feloldódni a fehérjeoldó emésztőanyagban. Amennyiben könnyű gondozású húsevő növényt szeretnél nevelni otthonodban, a Vénusz légycsapója remek választás.

Vénusz légycsapója

Ez a növény volt az első ragadozó, rovarfogó növény, amellyel a természettudomány foglalkozott. Dél-Karolinában és az Egyesült Államok déli részén őshonos, ma már védettséget élvez.


Jellegzetessége kagyló szerű levelei, mindkét felén 3-3 érző serte található, melyek legtöbbször csak a második érintésre reagálnak – ugyanis a növény így képes szűrni a rá hulló porszemeket, apró magokat. Édes nektárjával csábítja magához a kisebb rovarokat, melyeket majd érintésre összezáródó levélpár fog foglyul ejteni – így biztosítva táplálkozását. Emésztése nagyjából 8 – 10 napig tart, mely után a levél ismét kinyílik, hogy a szél képes legyen elfújni a rovarból visszamaradt, megemésztetlen részeket.

hirdetes


Ez a növény is képes virágokat hozni?


Igen, a Vénusz légycsapója magasra nyúló virágokat képes hozni, melyek segítségével a beporzó rovarokat csalja közelébe, így ejtve őket saját csapdájukba. Szobanövényként ugyanakkor erre nem képes, ugyanis természetes környezetében is sok energiát igényel, lakásunkba nagyobb valószínűséggel pedig egyeneses belepusztulna. Esetleg, ha ez mégis megtörténne, ekkor apró magokat hoz, melyeket érdemes vagy azonnal elvetnünk, vagy pedig hűtőben konzerválnunk.

hirdetes


Ennek ellenére viszont gondozása szinte gyerekjáték, nem igényel nagyobb fejtörést – arról nem is beszélve, hogy külsejük is szebb lehet, mint vadonélő társaié. Amennyiben vállalkozó szellemű vagy és szeretnél egy különlegesebb növényt lakásodba, akkor is bátran megpróbálkozhatsz nevelésével, gondozásával, ha nem feltétlenül értesz a növényekhez.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-17

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát

Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyáriorgonáról!

2021-06-18

A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Most ismerd meg őt Te is!

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-15

Kertjeink kimagasló szépségei – ismerd meg Te is a díszhagymákat

A díszhagymák kertjeink olyan elterjedt növényei, amiket egyáltalán nem haszonnövényként ültetünk, mégis, lila „labdáikkal” remekül mutatnak területeinken.

2021-06-23

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaptunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Nézzük meg ezt az esetet!

2021-06-21

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

A füzény megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, nem csak egyévesek, de évelő növények is. Ismerj meg most Te is kettőt!

2021-06-22

Figyelj oda a locsolásra – szuper ötletek a nyári öntözéshez

A nyár beköszöntével növényeinknek nagyobb szüksége lesz a számukra megfelelő vízmennyiségre. Most szuper ötleteket mutatunk, hogyan öntözd növényeidet!

2021-06-20

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban hívják még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

További cikkek ebben a témában


fagocitózis

számos egysejtű és alacsonyabb rendű szervezet táplálékfelvételi módja; a környezetükből... Tovább

baromfi elnevezései

naposcsibének, naposlibának, naposkacsának, pulykapipének, gyöngyöspipének, galambfiókának... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek