Hogyan kell gondozni a húsevő növényeket? Ismerd meg Te is a Vénusz légycsapóját

hirdetes

Ismerd meg Te is a húsevő növények királynőjét – bemutatkozik a Vénusz légycsapója!

TK

A Vénusz légycsapójaként ismert Dionaea muscipula a húsevő növények királynőjének számít. Érdekessége, hogy áldozatait még élve kapja el, melyekre majd rázárulnak a növény pillái – ezen a zárt helyen fognak a kisebb élőlények feloldódni a fehérjeoldó emésztőanyagban. Amennyiben könnyű gondozású húsevő növényt szeretnél nevelni otthonodban, a Vénusz légycsapója remek választás.

Vénusz légycsapója

Ez a növény volt az első ragadozó, rovarfogó növény, amellyel a természettudomány foglalkozott. Dél-Karolinában és az Egyesült Államok déli részén őshonos, ma már védettséget élvez.


Jellegzetessége kagyló szerű levelei, mindkét felén 3-3 érző serte található, melyek legtöbbször csak a második érintésre reagálnak – ugyanis a növény így képes szűrni a rá hulló porszemeket, apró magokat. Édes nektárjával csábítja magához a kisebb rovarokat, melyeket majd érintésre összezáródó levélpár fog foglyul ejteni – így biztosítva táplálkozását. Emésztése nagyjából 8 – 10 napig tart, mely után a levél ismét kinyílik, hogy a szél képes legyen elfújni a rovarból visszamaradt, megemésztetlen részeket.

hirdetes


Ez a növény is képes virágokat hozni?


Igen, a Vénusz légycsapója magasra nyúló virágokat képes hozni, melyek segítségével a beporzó rovarokat csalja közelébe, így ejtve őket saját csapdájukba. Szobanövényként ugyanakkor erre nem képes, ugyanis természetes környezetében is sok energiát igényel, lakásunkba nagyobb valószínűséggel pedig egyeneses belepusztulna. Esetleg, ha ez mégis megtörténne, ekkor apró magokat hoz, melyeket érdemes vagy azonnal elvetnünk, vagy pedig hűtőben konzerválnunk.

hirdetes


Ennek ellenére viszont gondozása szinte gyerekjáték, nem igényel nagyobb fejtörést – arról nem is beszélve, hogy külsejük is szebb lehet, mint vadonélő társaié. Amennyiben vállalkozó szellemű vagy és szeretnél egy különlegesebb növényt lakásodba, akkor is bátran megpróbálkozhatsz nevelésével, gondozásával, ha nem feltétlenül értesz a növényekhez.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-10-04

Nem mindegy, hogyan ülteted el gyümölcsfáid – így készítsd elő számukra a talajt!

Az őszi időszak tökéletes a gyümölcsfák ültetésére – mégsem mindegy, hogyan készítjük elő a talajt számukra… Mostani cikkünkben ugyanakkor segítünk!

2021-10-26

Varázsolj Te is isteni illatot lakásodba – ezek a növények lesznek segítségedre

Az emberek előszeretettel telepítenek lakásukba növényeket, különböző okból. Mostani cikkünkben ismerd meg Te is ezeket a szuper, illatos kúszónövényeket.

2021-10-27

Így vigyázz szobanövényeidre a hűvös időszakban – ezekre figyelj fokozottan

A tél már vészesen közeledik, ez pedig csak egyet jelenthet – érkezik a hűvöseb időjárás is. Ilyenkor fontos növényeinkre is odafigyelni - lássuk, hogyan!

2021-10-27

Hogyan válasszunk faragni való tököt: tippek a tökéletes döntéshez

Manapság már egyre elterjedtebb szórakozásnak számít, hogy október végéhez közeledve tököt faragunk, mely az egész család számára remek időtöltésnek bizonyul.

2021-10-26

Elérkezett az ősz – íme, a legjobb sütnivaló tökök

A házi kertészkedés elterjedésével és a zöldségárusok feltörekvő népességével sokféle ehető tök vált elérhetővé bárki számára - most ismerd meg őket Te is.

2021-10-26

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, ezekre érdemes figyelni.

További cikkek ebben a témában


kakascímer (Rhinanthus)

a tátogatók (Scrophulanaceae) családjába tartozó nemzetség. Egyéves, ált. ágas szárú,... Tovább

vészreakció (alarmreakció)

A szervezetet ért megterhelő ingerek következményeként lép fel; fokozódik a ->mellékvese... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek