Hogyan kell gondozni a húsevő növényeket? Ismerd meg Te is a Vénusz légycsapóját

hirdetes

Ismerd meg Te is a húsevő növények királynőjét – bemutatkozik a Vénusz légycsapója!

TK

A Vénusz légycsapójaként ismert Dionaea muscipula a húsevő növények királynőjének számít. Érdekessége, hogy áldozatait még élve kapja el, melyekre majd rázárulnak a növény pillái – ezen a zárt helyen fognak a kisebb élőlények feloldódni a fehérjeoldó emésztőanyagban. Amennyiben könnyű gondozású húsevő növényt szeretnél nevelni otthonodban, a Vénusz légycsapója remek választás.

Vénusz légycsapója

Ez a növény volt az első ragadozó, rovarfogó növény, amellyel a természettudomány foglalkozott. Dél-Karolinában és az Egyesült Államok déli részén őshonos, ma már védettséget élvez.


Jellegzetessége kagyló szerű levelei, mindkét felén 3-3 érző serte található, melyek legtöbbször csak a második érintésre reagálnak – ugyanis a növény így képes szűrni a rá hulló porszemeket, apró magokat. Édes nektárjával csábítja magához a kisebb rovarokat, melyeket majd érintésre összezáródó levélpár fog foglyul ejteni – így biztosítva táplálkozását. Emésztése nagyjából 8 – 10 napig tart, mely után a levél ismét kinyílik, hogy a szél képes legyen elfújni a rovarból visszamaradt, megemésztetlen részeket.

hirdetes


Ez a növény is képes virágokat hozni?


Igen, a Vénusz légycsapója magasra nyúló virágokat képes hozni, melyek segítségével a beporzó rovarokat csalja közelébe, így ejtve őket saját csapdájukba. Szobanövényként ugyanakkor erre nem képes, ugyanis természetes környezetében is sok energiát igényel, lakásunkba nagyobb valószínűséggel pedig egyeneses belepusztulna. Esetleg, ha ez mégis megtörténne, ekkor apró magokat hoz, melyeket érdemes vagy azonnal elvetnünk, vagy pedig hűtőben konzerválnunk.

hirdetes


Ennek ellenére viszont gondozása szinte gyerekjáték, nem igényel nagyobb fejtörést – arról nem is beszélve, hogy külsejük is szebb lehet, mint vadonélő társaié. Amennyiben vállalkozó szellemű vagy és szeretnél egy különlegesebb növényt lakásodba, akkor is bátran megpróbálkozhatsz nevelésével, gondozásával, ha nem feltétlenül értesz a növényekhez.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-29

Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron?

Szóval milyen gyakran és hogyan kell öntözni a gyepet a nyári hónapokban? Ez egy igen kényes téma, mert ha valami nem jó, akkor nem lesz zöld a fű. Lássuk!

2022-06-29

Gond van a Balaton vizével – Erre figyelj, ha a Balaton nyugati részén fürdőztök

Újra algásodik a Balaton vize, azonban nincs senki aki kivizsgálná a körülményeket. Még várjuk az eredményeket az algásodás mértékéről és súlyosságáról

2022-06-28

Ismerd meg a Megyer-hegyi Tengerszemet!

Ha szereted a természetet, szeretsz kirándulni, akkor a most következő hely biztosan tetszeni fog neked! Ez pedig nem más, mint a Megyer-hegyi Tengerszem.

2022-06-29

Ízletes focaccia recept ehető virágokkal

A focaccia egy olasz kenyérfajta, ami szószmártogatásra vagy némi olívaolaj kíséretében is kiváló. A virágos focaccia egy igazi különlegesség, amit imádni fogsz!

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-22

Mit ültessünk júliusban?

Most jutott eszedbe hogy kertészkedj? Júliusban is van értelme ülteni, sőt, vannak olyan virágok, és zöldségek, amiket júliusban a legérdemesebb elültetni!

További cikkek ebben a témában


Bács-Kiskun Megyei Földhivatal

Földhivatal Típus: Államigazgatási szerv; Altípus: Központi közigazgatási szervek területi... Tovább

vízvédelem

A tervszerű vízgazdálkodás szerves része, a felszíni vízekés a felszín alatti vizek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek